Temat: Mięta
Napój cytrynowo-miętowy:
1 litr wody stołowej
2 łyżki suszonej mięty
2 cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
Miętę, cukier i skórkę z 1 wyszorowanej w gorącej wodzie cytryny zalać litrem wrzątku.
Przykryć i podgrzewać (nie zagotować) 15 minut
Przecedzić a następnie dodać miód i sok z cytryn
Podawać schłodzony
Napój miętowy:
3 szklanki wody stołowej
4 duże liście świeżej mięty
4 łyżki miodu
1 szklanka soku z jabłek
Miętę zalać 2 szklankami wrzącej wody, przykryć i odstawić do schłodzenia
Miód rozpuścić w szklance przegotowanej wody
Napar z mięty przecedzić i dodać do tego miód z wodą oraz sok jabłkowy. Starannie wymieszać.
A teraz coś z innej parafii ;)
Miętówka:
10 liści świeżej mięty lub łyżka z czubkiem mięty suszonej
1 średnia cytryna
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wody stołowej
1 duża łyżka cukru
Z wyszorowanej w gorącej wodzie i wytartej do sucha cytryny ściąć skórkę (bez białej warstwy !)
Wodę zagotować z cukrem i wystudzić
Do szklanego słoja wrzucić skórkę z cytryny i miętę. Wlać syrop cukrowy i dodać spirytus. Szczelnie zamknąć i odstawić na w chłodne i ciemne miejsce na tydzień.
Następnie zlać płyn, przecedzić i uzupełnić zimną przegotowaną wodą do 1 litra. Przelać do szklanych butelek, szczelnie zamykanych, odstawić na minimum 10 dni w ciemne miejsce. Z umiarem spożywać ;) Smak mało słodki, nieco wytrawny.