konto usunięte

Temat: Tajskie Smaki

Kuchnia tajska jest uważana za jedną z najciekawszych i najostrzejszych na świecie. Jednak odpowiedni dobór potraw sprawia, iż straszliwa ostrość dań głównych łagodzona jest przez wspaniale aromatyczny ryż jaśminowy, aksamitnie łagodne surówki oraz słodkie desery. Każdy tajski posiłek skomponowany jest z wielu rożnych, odpowiednio dobieranych dań. W trakcie naszego kursu nauczymy Państwa nie tylko ich przygotowania, ale również odpowiedniego komponowania.


Przez wiele lat kuchnia tajska była w Polsce mało znana. Brak odpowiednich produktów, egzotyczne techniki i utensylia kulinarne sprawiały, iż tajskie przysmaki serwowały tylko ekskluzywne restauracje. Od pewnego czasu jednak i do Polski zaczęły napływać odpowiednie składniki, dzięki czemu możemy rozkoszować się egzotycznymi smakami. W trakcie szkolenia omówimy wszystkie podstawowe składniki, ich zastosowanie oraz różnice pomiędzy markami. Po wykładzie teoretycznym przejdziemy do części praktycznej, w trakcie której, pod okiem instruktora, pracując w podgrupach przygotujecie Państwo zupę Tom KA, Tom YAM, dania główne Pad THAI oraz Curry, aby zakończyć deserem Sa-KHAOO PIEG LamYai.

Kuchnia tajska jest dla Polaków bardzo ciekawa, pełna niezwykłych egzotycznych produktów, a przy tym stosunkowo prosta w przygotowaniu i urzekająca swoim zapachem. Dzięki używaniu w niej świeżych ziół i przypraw oraz specjalnym technikom przyrządzania jest też uważana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Kurs poprowadzi Pan Tomasz Szymankiewicz - szef kuchni restauracji japońskiej Ginza w hotelu Hilton w Warszawie.


Szkolenie odbędzie się w siedzibie naszej firmy - Galeria Skład Bananów - przy stacji Metra Służew w Warszawie w dniu 23 września 2010 od godziny 18:30.

UWAGA! W przypadku mniejszej ilości uczestników niż 10 osób, kurs może zostać odwołany lub przełożony na inny termin.

Agenda

Miejsce: "Skład bananów", ul. Wołodyjowskiego 47A koło stacji Metra Służew.

Termin: 23 września 2010 roku (rozpoczynamy o godz. 18.30)

Czas trwania: 3-4 h

Grupa: 8-12 osób.

Program:

* Wykład - tajska sztuka kulinarna

* Omówienie podstawowych surowców potrzebnych do przygotowania potraw

* Trening praktyczny. Trener pokazuje sposób przyrządzenia potrawy, a następnie 2-3 osobowe podgrupy powtarzają jej przygotowanie (w programie przygotowanie zup Tom KA, Tom YAM, dań głównych Pad THAI oraz Curry, na zakończenie desery Kluay Buad Chee i Sa-KHAOO PIEG LamYai.)



http://www.masala.com.pl/index.php?p4996,23-09-2010-ku...

konto usunięte

Temat: Tajskie Smaki

Witam,
Najbliższy termin szkolenia 2.10.2010

Zapraszamy
masala.com.pl

Następna dyskusja:

smaki Moraw - wina i sery




Wyślij zaproszenie do