Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Sztuka gotowania według Pięciu Przemian

Sztuka gotowania według Pięciu Przemian
Termin: 23 września 2012 – rozpoczęcie cyklu
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Katarzyna Jaszczyk – Górska
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=528

Gotowanie wg Pięciu Przemian to równoważenie energetyczne potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:
- łatwiej strawne
- smaczniejsze
- umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
- a wszystkie narządy są dobrze odżywione.

Równowaga energetyczna to podstawowy element w medycynie chińskiej, gdyż zapewnia ona zdrowie ciała i ducha.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy.
W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się nawet latem, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw ochładzających. Najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane spożywane na ciepło.

Styl życia zgodny z porami roku jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jednym z podstawowych warunków zachowania siły życiowej i zapobiegania chorobom.

Gotowanie wg Pięciu Przemian pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw.

W dzisiejszych czasach przywiązujemy dużą wagę do jakości produktów, natomiast wielu z nas zadowala się niską jakością jedzenia. Wiele z powszechnie dostępnych produktów nie tyle nie dodaje nam energii, co wręcz obniża poziom naszej energii życiowej i obciąża nasz układ pokarmowy. Celem warsztatu jest wskazanie jak świadomie wybierać pożywienie, które służy naszemu dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Co innego służy nam zimą a co innego latem, inaczej powinna odżywiać się osoba, która ciągle marznie, a inaczej ktoś, kto nawet zimą nie ma potrzeby szczególnie ciepło się ubierać. Odpowiednia dieta w czasie infekcji pomaga wspierać organizm w walce z chorobą.

Uświadomienie sobie, jak duży wpływ ma to, co jemy na nasze samopoczucie i zdrowie sprawia, że zaczynamy inaczej patrzeć na przygotowywanie jedzenia i gotowanie. Takie gotowanie nie jest stratą czasu, jest wyrazem dbałości o siebie i swoich bliskich.
Na efekty, a tym samym i satysfakcję nie trzeba długo czekać.
Gotowanie wg 5 Przemian nie jest czymś egzotycznym, wręcz przeciwnie. Zbliżenie się do natury oznacza powrót do korzeni, czyli do tego jak odżywiały się nasze babcie. Oparcie się na tej wiedzy i własna inwencja to istota gotowania wg 5 Przemian.

Warsztat wprowadzający poświęcimy na omówienie następujących zagadnień:
1. Zdrowie i choroba wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Czynniki chorobotwórcze.
Rola odżywiania w utrzymaniu zdrowia.
2. Podstawy filozoficzne Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Teoria Yin i Yang oraz jej interpretacja w dietetyce. Klasyfikacja produktów i sposobów przygotowywania potraw.
3. Podstawowe zasady odżywiania wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
- dobowy zegar narządów i wynikający z niego rytm posiłków oraz styl życia
- dieta zgodna z porami roku
- dobre trawienie jako podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu
- termika produktów
4. Zasady gotowania wg Pięciu Przemian.

Kolejne spotkania będą poświęcone gotowaniu, działaniu smaków, termice i działaniu potraw ( nawilżające, osuszające, wzmacniające itp.)

Podczas każdego spotkania będziemy gotować !

Terminy poszczególnych spotkań:
23 września, niedziela, godz. 12.00 – 16.00 – warsztat wprowadzający
26 września, środa 18.30 – 21.00
10, 24 października, godz. 18.30 – 21.00
7, 21 listopada, godz. 18.30 – 21.00
5 grudnia, godz. 18.30 – 21.00

Na zajęcia przyjmiemy tylko 12 osób.

Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=528

Organizator: Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
http://alcha.pl

tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl