Konrad Tadla

Konrad Tadla zastepca Szefa
Kuchni, The Granary
La Suite Hotel

Temat: Wędzenie na woku

1.Wnętrze woka wyłożyć folią aluminiowa ,wsypać 6-7 łyżek mączki wędzarniczej i dodać świeże gałązki rozmarynu.
2.Na siatce ułożyć mięso np.peklowane polędwiczki wieprzowe włączyć kuchenkę i przykryć wok pokrywką.
3.Wędzić 25minut, następnie zostawić je 5 minut w woku żeby "doszły."Konrad Tadla edytował(a) ten post dnia 23.01.11 o godzinie 13:29
Magdalena P.

Magdalena P. Dyrektor Agencji
Public Relations
36i6PR

Temat: Wędzenie na woku

a polędwiczki to kupuje się peklowane, czy można to zrobić samodzielnie? Jak? Rybkę też tak można wędzić? Najpierw peklując, czy ryby się nie pekluje? :P
Konrad Tadla

Konrad Tadla zastepca Szefa
Kuchni, The Granary
La Suite Hotel

Temat: Wędzenie na woku

Pod pojęciem peklowania rozumie się dziś marynowanie.Peklowanie mięs nadaje nie tylko piękny, soczysty różowy kolor , ale wyborny smak.Do tego zabiegu używamy naczyń o takich wymiarach,by mięso było ułożone ściśle nie pływało w nim po zalaniu(Peklowanie na mokro).Używam tylko naczyń ceramicznych lub szklanych! Peklujemy duże kawałki mięsa np.Szynki,schaby.boczki.golonki,karczek wieprzowy.Do zapeklowania 1kg mięsa należy przygotować roztwór:
80g soli peklowej 1litr wody zagotowujemy i studzimy.
Mięso w tym przypadku schab wieprzowy ok 1,3kg nacieramy solą peklową ok 15g
i 25g rozgniecionych przypraw:jałowiec,pieprz.majeranek,czosnek,kminek,liść laurowy.Przyprawione mięso wkładamy do naczynia i całość zalewamy roztworem.Przechowujemy w lodówce,mięso przekładamy co 1-2 dni.Peklujemy 0k.2 tygodnie.Po zapeklowaniu wyjmujemy mięso opłukujemy wodą i suszymy ok 8 godzin.Na końcu wędzimy.Musimy również pamiętać że mięso peklowane zawiera mniej białka oraz soli mineralnych i dlatego nie należy go zbyt często spożywać!Konrad Tadla edytował(a) ten post dnia 24.01.11 o godzinie 16:40
Konrad Tadla

Konrad Tadla zastepca Szefa
Kuchni, The Granary
La Suite Hotel

Temat: Wędzenie na woku

Polędwiczki wieprzowe które uwędziłem zostały zapeklowane inną metodą na sucho.Trzy Polędwiczki wieprzowe ok.1kg mocno natarłem mieszanką: 40g soli peklowej oraz 20gram rozgniecionych przypraw:pieprz czarny biały,tymianek i rozmaryn.Mocno natarte polędwiczki mieszanką soli i przypraw wkładamy do naczynia i odkładamy na 6-7 dni w chłodne miejsce,codziennie mięso obracamy na drugą stronę.Po 7 dniach mięso wyciągamy i suszymy ok.8godzin,następnie moczymy w zimnej wodzie i przed wędzeniem znowu suszymy je przez trzy dni.Proszę mi wierzyć smak jest wyśmienity!!!!
Konrad Tadla

Konrad Tadla zastepca Szefa
Kuchni, The Granary
La Suite Hotel

Temat: Wędzenie na woku

Co do ryb preferuje ryby słodkowodne np.Karp,leszcz,sum.Podstawowa zasada muszą być żywe lub świeże w całości.Ryby patroszę oraz filetuje i dokładnie opłukuje pod zimną wodą.Dzień przed wędzeniem nacieram filety solą morską św.zmielonym pieprzem ,czosnkiem oraz św.koperkiem układam w naczyniu i odstawiam w zimne miejsce.Proces wędzenia przebiega podobnie,zamieniam tylko mączkę na zapach dzikiej czereśni.Rybę wyciągam opłukuj susze ok 5godzin i wędzę.

Podobne tematy


Następna dyskusja:

Wędzenie




Wyślij zaproszenie do