Adam O.

Adam O. przejmuję władzę nad
światem

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

wasze ulubione miejsca na Kefir:

Kefir,
Zsiadłe mleko,
Maślankę


Mój:

Kefir - jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych, który z uwagi na swoje właściwości jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Najlepiej mi smakuje do kaszy gryczanej w barze mlecznym na Daszyńskiego koło Hali Targowej.

Zsiadłe mleko - (skwaszone mleko, kwaśne mleko) powstaje ze świeżego mleka (niepasteryzowanego ani niesterylizowanego) odstawionego do skwaśnienia. Fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym. Moja babcia robi pyszne. Ale równie dobre można dostać w takich zielonych kubeczkach plastikowych. Idealne do ruskich pierogów w domowym zaciszu.

Maślanka - napój mleczny powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Jakoś mnie nie pociąga, ale opcja truskawkowa Mrągowska jest OK.
Agnieszka B.

Agnieszka B. Specjalista,
Analityk, Kupiec

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

nie lubię :) wolę mleko w czystej postaci :)
Dawid S.

Dawid S. Producent
konstrukcji
reklamowych

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Fajne tematy (:
Adam O.

Adam O. przejmuję władzę nad
światem

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Agnieszka T.:
nie lubię :) wolę mleko w czystej postaci :)

czystej masz na myśli prosto od krowy czy po pasteryzacji :P
Agnieszka B.

Agnieszka B. Specjalista,
Analityk, Kupiec

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Adam O.:
Agnieszka T.:
nie lubię :) wolę mleko w czystej postaci :)

czystej masz na myśli prosto od krowy czy po pasteryzacji :P

prosto z kubka :)
Katarzyna J.

Katarzyna J. HR Business Partner

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Adam O.:
wasze ulubione miejsca na Kefir:

Kefir,
Zsiadłe mleko,
Maślankę
A dlaczego jogurt naturalny Ci nie smakuje? ;]
Paweł Z.

Paweł Z. zdobywam świata
szczyt

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Podejrzewam, że Kefirek na Grodzkiej odpada ;D

Szczepan J.

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora
Adam O.

Adam O. przejmuję władzę nad
światem

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

A dlaczego jogurt naturalny Ci nie smakuje? ;]

UPDATE:

Jogurt (z tur. yoğurt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, sporządzany z mleka, w którym przez 4-8 godzin w temperaturze ok. 40°–50 °C rozwijają się bakterie Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.

Jogurt zawsze był dla mnie takim "plastikowym" produktem mlecznym. Coś w stylu mlecznej Coca-Coli ;) Nie zmawiam takich produktów w barach mlecznych ;p
Adam O.

Adam O. przejmuję władzę nad
światem

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Paweł Z.:
Podejrzewam, że Kefirek na Grodzkiej odpada ;D

czemu? spikniemy się. Zrzutę na flaszkowany kefir się zrobi wśród turystów. Pani w sklepie plastikowe kubeczki dla amatorów siarki ma, wiec nie widzę problemów. Nie piłem jeszcze w bramie ;)
Monika R.

Monika R. Product Owner, Ocado
Technology

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Adam O.:
wasze ulubione miejsca na Kefir:

Kefir,
Zsiadłe mleko,
Maślankę

nie pijam
jogurt i mleko w kawie są jedyną akceptowalną przeze mnie formą mleka
Mariola G.

Mariola G. nigdy nie ma tak
dobrze, żeby nie
mogło być lepiej ...

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Adam O.:
na pewno nie lodówka zakładowa, właśnie tam zostawiłam kefir truskawkowy z krówką ;)

konto usunięte

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

a który nabiał jest najlepiej przyswajany? bo mi chyba zęby nawalają...;/

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Ja biorę z Nowego Sącza z placu imbramowskiego, wchodzi z rana jak śmietana :))).
Paweł Z.

Paweł Z. zdobywam świata
szczyt

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Adam O.:
Paweł Z.:
Podejrzewam, że Kefirek na Grodzkiej odpada ;D

czemu? spikniemy się. Zrzutę na flaszkowany kefir się zrobi wśród turystów. Pani w sklepie plastikowe kubeczki dla amatorów siarki ma, wiec nie widzę problemów. Nie piłem jeszcze w bramie ;)
Teoretycznie każdy powinien pić choć raz w bramie, chociaż większości nie było to jeszcze dane ;) Ewentualnie pozostaje przejście podziemne.
Arkadiusz T.

Arkadiusz T. Product Manager

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Adam O.:
A dlaczego jogurt naturalny Ci nie smakuje? ;]

UPDATE:

Jogurt (z tur. yoğurt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, sporządzany z mleka, w którym przez 4-8 godzin w temperaturze ok. 40°–50 °C rozwijają się bakterie Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.

Jogurt zawsze był dla mnie takim "plastikowym" produktem mlecznym. Coś w stylu mlecznej Coca-Coli ;) Nie zmawiam takich produktów w barach mlecznych ;p

Próbujesz obrazić moich awarskich przodków bydlaku? ;)

To dzięki jogurtowi (przejętemu od tureckich Awarów i Protobułgarów) Słowianom udało się zachować wysoką płodność i żywotność (w VI wieku śmiertelność dzieci do 5 roku życia wynosiła ponad 80%, a wynikała z chorób układu trawiennego tzw. "śmiertelnych biegunek"), i tak rozplenić w Europie

http://www.kmj.nvh.pl/pages,6,m7,Z_Historii_Jogurtu.html
Arkadiusz T.

Arkadiusz T. Product Manager

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Katarzyna J.:
Adam O.:
wasze ulubione miejsca na Kefir:

Kefir,
Zsiadłe mleko,
Maślankę
A dlaczego jogurt naturalny Ci nie smakuje? ;]

Już dawno temu Ci mówiłem, że powinniśmy go zabić ;(
Arkadiusz T.

Arkadiusz T. Product Manager

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Kasia K.:
a który nabiał jest najlepiej przyswajany? bo mi chyba zęby nawalają...;/

Nabiał tak w ogóle jest przyswajalny. Chyba chodzi, Ci o łatwo przyswajalny np. wapń? Dobry jest w tynku, koneserzy twierdzą, że najlepszy zaś w tynku z kamienic z XVI w. ;P

konto usunięte

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Arkadiusz T.:
Kasia K.:
a który nabiał jest najlepiej przyswajany? bo mi chyba zęby nawalają...;/

Nabiał tak w ogóle jest przyswajalny. Chyba chodzi, Ci o łatwo przyswajalny np. wapń? Dobry jest w tynku, koneserzy twierdzą, że najlepszy zaś w tynku z kamienic z XVI w. ;P
Taaa.... Idę obgryzac fasade...
Dzięki za info.
Tomek S.

Tomek S. Korzystaj z życia
zanim ono ciebie
wykorzysta

Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR

Kasia K.:
Arkadiusz T.:
Kasia K.:
a który nabiał jest najlepiej przyswajany? bo mi chyba zęby nawalają...;/

Nabiał tak w ogóle jest przyswajalny. Chyba chodzi, Ci o łatwo przyswajalny np. wapń? Dobry jest w tynku, koneserzy twierdzą, że najlepszy zaś w tynku z kamienic z XVI w. ;P
Taaa.... Idę obgryzac fasade...
Dzięki za info.

Obawiam się małego konfliktu wewnetrznego: obgryzac tynk, gdy zęby nawalają ;)))) A może to właśnie będzie metoda :)

Następna dyskusja:

wasze ulubione miejsca na K...




Wyślij zaproszenie do