Emil M.

Emil M. Regionalny
Koordynator
Sprzedaży w
Pośrednictwie
Finansow...

Temat: WINA WINA WINA DAJCIE ... sposoby pędzenia wina

Wino agrestowe
Przepis nr. 01
Agrest nadaje się bardzo dobrze do wyrobu win średnich i ciężkich takich jak Sherry, Madera, Tokaj, Marsala itp. Agrest należy brać niezbyt dojrzały, ze względu na to, że wtedy posiada on optymalny dla potrzeb winiarskich skład. Zbyt duże rozcieńczenie soku agrestowego wodą powoduje posmak trawy i "pusty" smak.

100 gramów agrestu dostarcza około 35 kilokalorii, 1400 miligramów kwasu jabłkowego, 90 gramów wody, 1,1 grama białka, 3,4 grama węglowodanów, 3,2 grama błonnika, 210 miligramów potasu, 34 miligramy fosforu, 28 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 180 mikrogramów witaminy A, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 40 miligramów witaminy C, 0,4 miligrama witaminy E.

Owoce należy przebrać, resztki kwiatów, szypułki i listki odrzucić, owoce zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem. Powstałą miazgę sparzyć większą częścią przepisanej wody, po ochłodzeniu zadać drożdżami, po upływie jednego dnia przecedzić, wygnieść, wytłoczyny zalać resztą przepisanej wody (ostudzonej), wymieszać, po upływie jednego dnia odcedzić i wygnieść. Otrzymane ciecze zmieszać, dodać przepisaną ilość cukru (przy dużym dodatku w dwóch lub trzech porcjach), pożywki wg przepisu i fermentować w baniaku zamkniętym rurką fermentacyjną.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% - 11,5% A wino 17% - 18% B wino mieszane 17% - 18% C
5kg agrestu 6kg agrestu 2,5kg agrestu
6l wody 5l wody 2,5kg porzeczek
1,8kg cukru 2,8kg cukru 5,5l wody
3g pożywki 4g pożywki 2,8 kg cukru
4g pożywki
Bardzo dobra jest domieszka porzeczek. Czarnych porzeczek można dodać nawet 25%, otrzymując wino o aromacie muszkatowym.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Akacjowe
Przepis nr. 02

Zerwać kwiaty, poobrywać szypułki i rozłożyć cienką warstwą na folii aby powyłaziło robactwo :-( a także by lekko podwiędły. Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i obeschniętych, resztę wkłada się do naczynia, cytryny i pomarańcze ze skórkami, po umyciu kroi się w plastry i też wkłada się do tego naczynia. Całość zalewa się wrzątkiem i odstawia. Po 3 dniach płyn zlewa się a kwiaty i owoce wyciska. Rozpuszcza się teraz cukier i dodaje drożdży winnych. Fermentuje się normalnie.

Wino Akacjowe A
10 l. kwiatów robinii akcjowej
30 l. wody
12 cytryn
8 pomarańczy
7,5 kg. cukru
drożdże winiarskie
10g. pożywki

Wino Akacjowe B
2,5 l. kwiatów robinii akacjowej
7,5 l wody

3 cytryny
2 pomarańcze
2 kg. cukru
drożdże winiarskie
2 g. pożywki

Roślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa". Kwiaty (Flos Robiniae) zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu. Kwiaty zawierają olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Ananasowe
Przepis nr. 03
Posiekaj ananasy na drobne kawałki i umieść w plastikowym sitku w baniaku. Dodaj pozostałe składniki, oprócz drożdży, które trzeba dodać po 24h. Często mieszaj, po 5 dniach usuń plastikowe sitko z baniaka. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlej wino znad osadu. Czynność tą należy powtórzyć tyle razy, aż wino będzie zupełnie klarowne. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka miesięcy.

Przepis na 5 l. wina:

Wino Ananasowe
1,75 kg. ananasów
1,12 kg. cukru
0,5 g. taniny
2g. pożywki
drożdże winne
woda do objętości 5 l.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Arbuzowe
Przepis nr. 04
Do baniaka wlej sok arbuzowy, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24 godzinach. Codziennie należy dobrze zamieszać zawartością baniaka. Gdy fermentacja się zakończy, należy zlać wino znad osadu.
Na wino z arbuza trzeba znaleźć amatora, nie wszystkim ono smakuje. Dobrze nadaje się za to do kupażu z innymi winami.

Przepis na około 5 litry wina:

Wino Arbuzowe
0,56 kg. cukru
15g. kwasu cytrynowego
0,5g. taniny
2g. pożywki
drożdże winne
sok z arbuza do objętości 5 litrów

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Aroniowe

Przepis nr. 05

Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, owoce koniecznie umyć. Owoce należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować w baniaku.

Wino Aroniowe 11% A Wino Aroniowe 13% B Wino Aroniowe 17% C
6 kg. aronii 6,5 kg. aronii 7 kg. aronii
6 l. wody 5 l. wody 4,5 l. wody
1,7 kg. cukru 2 kg. cukru 2,8 kg. cukru
3g. pożywki 4g. pozywki 4g. pożywki

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Bananowe

Przepis nr. 06

Pokroić należy banany, razem ze skórkami, położyć na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry wody i włożyć banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z bananami z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go. Po ostudzeniu wywaru dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 5 litrów. Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawić do dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aż się wyklaruje i butelkować

Przepis na 5 l. wina:

2,5 kg. bananów (posiekanych razem ze skórką)
1,37 kg. cukru
0,44 kg. rodzynek
15g. kwasu cytrynowego
2g. pożywki
2g. enzymu pektynowego
0,5g. taniny
drożdże winne
dopełnić wodą do 5 litrów

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Bławatkowe

Przepis nr. 07

4,5 kg cukru rozpuścić w 12 l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać 4 l płatków kwiatowych chabra bławatka, 3 cytryny umyte i pokrojone w plastry (bez pestek) + drożdże. fermentować.
Co ciekawe, po zakończeniu fermentacji i przecedzeniu autor zaleca dolanie 6 l słodkiego czerwonego wina.

Wino Bławatkowe A
4,5 kg. cukru
12 l. wody

4 l. płatków kwiatowych chabra bławatka
3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
drożdże winne
4g. pożywki

Wino Bławatkowe B
2,5 kg. cukru
6,5 l. wody

2 l. płatków kwiatowych chabra bławatka
2 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
drożdże winne
3g. pożywki

Kwiaty chabra zawierają antocyjanidyny (barwnik błękitny), kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy, garbniki, śluzy i flawonoidy. Chaber był rośliną leczniczą w czasach prasłowiańskich używaną do tamowania krwi, leczenia ran, ukąszeń węży itp. Z kwiatów można uzyskać niebieski barwnik do materiałów i farb. Obecnie potwierdzone jest działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne i moczopędne. Gatunek ten pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, ale rozpowszechnił się na całym świecie wraz z uprawą zbóż. Do celów leczniczych zbiera się pojedyncze kwiaty wyskubane z koszyczka (Flos Cyani sine calice). Zrywa się je ręcznie podczas słonecznej pogody i suszy rozpostarte cienką warstwą na siatkach w miejscu cienistym, przewiewnym lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 35°C. Należy je przechowywać w miejscu suchym, w ciemności. Jest to doskonała roślina miododajna.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Borówkowe
Przepis nr. 08
Sok borówkowy fermentuje dość opornie, dlatego należy postąpić w następujący sposób: zwykłym zaczynem drożdżowym zadajemy najpierw około 1 litra moszczu z dobrze fermentujących owoców (np. porzeczek, czy agrestu), Gdy ten pomocniczy moszcz dobrze zafermentuje, wtedy wlewamy go do moszczu borówkowego.
100 gramów czarnych jagód zawiera: 0,6 gramów białka, 14,3 grama węglowodanów, 65 miligramów potasu, 10 miligramów wapnia, 9 miligramów fosforu, 2 miligramy magnezu, 1 miligram sodu, 0,7 miligramów żelaza, 0,1 miligrama cynku, 130 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witamin B1 i B2, 0,4 miligrama witaminy PP, 0,06 miligrama witaminy B6, 22 miligramy witaminy C, 6 mikrogramów kwasu foliowego.
Borówki można albo:
- wygnieść na surowo i sok zadać zaczynem i po dodaniu wody i cukru fermentować;
- miazgę sparzyć wrzącą wodą, zafermentować przez dwa dni, przecedzić i fermentować;
- borówki przegotować w wodzie, wygnieść, przecedzić, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży, pożywki i na koniec cukier.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% - 10% A wino 11% B wino 17% C
5kg owoców 5,5kg owoców 6kg owoców
5,75l wody 5,25l wody 4l wody
1,3kg cukru 1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 4g pożywek 4g pożywki
Suszone borówki także nadają się na wino, bierze się 1kg suszonych owoców na 10l wina. Należy je potłuc i przegotować w wodzie.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Brzoskwiniowe

Przepis nr. 09

Należy wziąć owoce niezbyt dojrzałe, usunąć skórkę i pestki. Powstałą miazgę ługować wodą dwukrotnie. Należy dodać 10g kwasku cytrynowego na każde 10l wina. Na 10l wina potrzeba około 10kg owoców. Brzoskwinie nadają się tylko na wina południowe, jak Marsala, Sherry, Samos itp.

Do zmiażdżonych owoców dodać odpowiednią ilość wody (wrzącej - jeśli bez pestek, letniej - jeśli z pestkami),po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdży, po dniu przecedzić, na miazgę nalać jeszcze raz wody, po dniu wygnieść i w uzyskanej wodzie rozpuścić cukier i dodać (na raty) do moszczu. Dodać pożywki i fermentować.
100 gramów brzoskwiń dostarcza: 40 kalorii, 0,6 grama białka, 9,1 grama węglowodanów, 1,4 grama błonnika, 260 miligramów potasu, 19 miligramów fosforu, 8 miligramów magnezu, 5 miligramów wapnia, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama witaminy B2, 1 miligram witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 8 miligramów witaminy C, 3 mikrogramy kwasu foliowego.
Przepis na 10 litrów wina:

Wino Brzoskwiniowe
10g. kwasu cytrynowego
9,5 kg. brzoskwiń
2,5 kg. cukru
drożdże winne
3g. pożywki
Uzupełnić wodą do 10 litrów

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Cebulowo – Ziemniaczane
Przepis nr. 10

To wino jest dość dziwne ale nadaje się podobno świetnie do przyrządzania marynat...
Umyj i obierz cebulę i ziemniaki, posiekaj je drobno, umieść w plastikowym sitku, umieść sitko we wrzącej wodzie i gotuj do miękkości warzyw. Odciśnij owoce na sitku, nalej uzyskany wywar do baniaka, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Fermentuj do zupełnej wytrawności, ściągnij znad osadu. Po kilku miesiącach dojrzewania, butelkuj.

Przepis na około 5 litrów wina:

Wino Cebulowo – Ziemniaczane
250g. cebuli
250g. ziemniaków
0,62 kg. rodzynek
1,12 kg. cukru
15g. kwasu cytrynowego
2g. pożywki
drożdże winne
woda do objętości 5 litrów

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Daktylowe
Przepis nr. 11
Daktyle nadają się do wyrobu win wszelkich gatunków. Fermentują nadzwyczaj szybko.

100 gramów świeżych daktyli zawiera: 20 gramów wody, 2,2 grama białka, 0,5 grama tłuszczu, 70 gramów węglowodanów (najwięcej ze wszystkich owoców), 7,1 grama błonnika, 648 miligramów potasu (najwięcej wśród owoców), 63 miligramy fosforu (najwięcej wśród owoców), 59 miligramów wapnia, 3 miligramy żelaza, 1 miligram sodu, 50 mikrogramów witaminy A, 0,09 miligrama witaminy B1, 0,1 miligrama witaminy B2 (najwięcej wśród owoców), 2,2 miligrama witaminy B3 (najwięcej wśród owoców).

Daktyle suszone w 100 gramach zawierają: 15 gramów wody, 2 gramy białka, 63,9 gramów węglowodanów, 8,7 grama błonnika, 750 miligramów potasu, 68 miligramów wapnia, 65 miligramów fosforu, 59 miligramów magnezu, 5 miligramów sodu, 1,6 miligrama żelaza, 0,3 miligrama cynku, 50 mikrogramów witaminy A, 0,07 miligrama witaminy B1, 0,04 miligrama witaminy B2, 2 miligramy witaminy B3 (PP), 0,15 miligrama witaminy B6, 21 mikrogramów kwasu foliowego.

Na litr wina lekkiego bierzemy 10dkg, mocnego - 12dkg daktyli i jeden gram kwasku cytrynowego. Daktyle należy rozdrobnić, zalać odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu dodać zaczynu drożdżowego, pofermentować w miazdze dwa dni, przecedzić, do powstałego płynu dodać cukru w zależności od projektowanej mocy wina i pożywki w ilości 0,4g na każdy litr wina.
Podobno wino z daktyli potrafi być gotowe w ciągu dwóch tygodni.
Przepis na 10 litrów wina:
Wino Daktylowe
1,2 kg. daktyli
10g. kwasu cytrynowego
2,8 kg. cukru
4g. pożywki
drożdże winne
Uzupełnić wodą do 10 litrów

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Dyniowe
Przepis nr. 12

Z miąższu należy pozbyć się pestek. Rozdrobnij miąższ dyniowy i włóż na plastikowe sitko, które umieść w baniaku. Dodaj cukru i zalej go ciepłą wodą. Gdy zawartość baniaka ostygnie, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po upływie 5 - 6 dni usuń z baniaka sitko z miąższem, wyciśnij go lekko. Po zakończeniu fermentacji, ściągnij wino znad osadu. Jest możliwe, że konieczne stanie się użycie materiału filtracyjnego.

Przepis na 5 litrów wina:

Wino Dyniowe
2,25 kg. miąższu dyniowego
0,62 kg. rodzynek
1,25 kg. cukru
15g. kwasu cytrynowego
0,5g. taniny
2g. pożywki
drożdże winne
woda do objętości 5 litrów

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Figowe
Przepis nr. 13

Figi dobrze nadają się na wina domowe.

100 gramów fig zawiera: 1,4 grama białka, 9,5 grama węglowodanów, 2,5 grama błonnika, 270 miligramów potasu, 34 miligramy wapnia, 32 miligramy fosforu, 20 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligramy żelaza, 0,3 miligramy cynku, 500 mikrogramów witaminy A, 0,06 miligrama witaminy B1, 0,05 miligrama witaminy B2, 0,4 miligrama witaminy B3 (PP), 0,11 miligrama witaminy B6, 2 miligramy witaminy C.

Wyrób wina figowego jest bardzo łatwy:
Figi należy pokroić, wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać zaczyn drożdżowy, letnią (nigdy nie gorącą) wodę w odpowiedniej ilości i dobrze rozmieszać. Po jednym dniu przecedzić przez bardzo gęste płótno, nie wygniatając. Na miazgę na płótnie nalać resztę wody, cedzić przez kilka godzin i w uzyskanym płynie rozpuścić cukier. Rozczyn ten wlać do moszczu (w przypadku dużej dawki cukru na 2-3 raty).
Przykłady na 10l wina:
wino 10% wino 13% wino 17%
1kg fig 1,25kg fig 1,5kg fig
9l wody 8,5l wody 8l wody
1,2kg cukru 1,7kg cukru 2,6kg cukru
3g pożywki 3g pożywki 4g pożywki
10g kwasku cytrynowego
Gdyby okazało się, że w moszczu jest za dużo miąższu, należy przesączyć go przez BARDZO gęste płótno.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Śliwkowe

Przepis nr. 14

Nie wszystkie gatunki śliwek jednakowo nadają się do wyrobu win. Należy brać najsłodsze odmiany - węgierki, renklody lub mirabelki. Śliwki, jako owoce posiadające dość dużo pektyn, trudno oddają sok, a powstałe wino długo się klaruje. Efekt jednak wart jest poświęceń i cierpliwości.

100 gramów śliwek dostarcza: 60 kilokalorii, 84 gramy wody, 0,6 grama białka, 9,6 grama węglowodanów, 2,1 grama błonnika, 190 miligramów potasu, 16 miligramów fosforu, 11 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 220 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,5 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 0,7 miligrama witaminy E, 3 mikrogramy kwasu foliowego.

Należy śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, sparzyć wrzącą wodą, po ochłodzeniu zadać drożdżami, po dwóch dniach wygnieść, sok przecedzić np. na płótnie, dodać roztworu cukrowego, pożywki i fermentować. Nie należy prowadzić fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze a powstałe wino jak najwcześniej ściągnąć znad osadu. Na 10l wina bierze się mniej więcej: 6-7kg renklod, 7kg węgierek, 8kg mirabelek.
Przykłady na 10l wina:
wino 10% wino 12% wino 17%
6kg śliwek (renklod) 7kg śliwek (węgierek) 8kg śliwek (mirabelek)
5-6l wody 5,5l wody 4,5l wody
1,4kg cukru 1,7kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
5g kwasku cytrynowego
Suszone śliwki przerabiamy na wino identycznie jak figi (konieczne sparzenie WRZĄCĄ wodą).
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Winogronowe

Przepis nr. 15

W Polsce winogrona dojrzewają tylko przy bardzo korzystnych warunkach, dlatego najlepiej nie fermentować czystego moszczu winogronowego (jak w krajach winiarskich), lecz do soku dodać odpowiednią ilość wody i cukru.
Należy zmiażdżyć winogrona, nalać na nie 1/3 przepisanej ilości wrzącej wody, po ochłodzeniu dodać zaczynu drożdżowego, po dniu przecedzić, na miazgę nalać 1/3 przepisanej letniej wody, po dniu odcedzić, uzyskany roztwór dolać do pierwszego w baniaku, na pozostałą miazgę dolać ostatnią część przepisanej letniej wody, po dniu scedzić, miazgę wygnieść, w uzyskanym roztworze na gorąco rozpuścić przepisany cukier i po ochłodzeniu dolać do baniaka, dodać pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% wino 11% - 12% wino 17%
5kg winogron 5,5kg winogron 6kg winogron
1,2kg cukru 1,5kg cukru 2,6kg cukru
6,5l wody 5,5l wody 5l wody
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
Winogrona czerwone tylko wtedy nadadzą winu kolor, gdy miazgę przefermentujemy przez co najmniej kilka (do 10) dni.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino Wiśniowe

Przepis nr. 16

Spośród owoców pestkowych wiśnie wydają najlepsze wina. Nadają się do wszystkich rodzajów wina. Posiadają dużo kwasu i dlatego wymagają dużego dodatku wody.

100 gramów wiśni dostarcza: 50 kilokalorii, 82 gramy wody, 0,6 grama białka, 11,9 grama węglowodanów, 1,7 grama błonnika, 280 miligramów potasu, 17 miligramów fosforu, 16 miligramów wapnia, 10 miligramów magnezu, 3 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 120 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,07 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 5 miligramów witaminy C, 0,1 miligrama witaminy E, 8 mikrogramów kwasu foliowego.

Pestki zawierają trochę kwasu pruskiego o posmaku gorzkich migdałów. Jeśli ktoś lubi ten posmak, może pestki zostawić w miazdze, ale wtedy nie należy jej parzyć wrzącą wodą; moszcz taki trochę trudniej fermentuje. Szypułki należy usunąć ze względu na ich cierpkość. Do zmiażdżonych owoców dodać odpowiednią ilość wody (wrzącej - jeśli bez pestek, letniej - jeśli z pestkami),po ochłodzeniu dodać zaczyn drożdży, po dniu przecedzić, na miazgę nalać jeszcze raz wody, po dniu wygnieść i w uzyskanej wodzie rozpuścić cukier i dodać (na raty) do moszczu. Dodać pożywki i fermentować.
Przykład na 10 l. wina:

Wino Wiśniowe 10% A Wino Wiśniowe 13% B Wino Wiśniowe 18% C
6 kg. wiśni 6,5 kg. wiśni 6,5 kg. wiśni
5 l. wody 4,5 l. wody 4 l. wody
1,3 kg. cukru 1,7 kg. cukru 2,8 kg. cukru
3g. pozywki 3g. pożywki 4g. pożywki

Wiśnie dają bardzo dobre wina także zmieszane z innymi owocami np. czereśniami, porzeczkami.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino z jablek przepis 17

1. Ze spadów i kwasnych jablek
4 - 5 kg jablek umyc, pokrajac, zalac 6 l wrzacej wody, przykryc. Po ostudzeniu dodac 3 g pozywki (fosforan amonowy) i wlac do butli na 10 l.
Przy uzyciu drozdzy Tokaj dodac cukru od 240 - 340 dag, przy innych drozdzach 200 lub 160 dag. Postepowac jak z kazdym winem owocowym.

2. Z jablek slodkich
Na 10 l wody uzywa sie 6 - 7 kg jablek. Dodac 160 dag cukru. Jesli moszcz bedzie malo kwasny - dodac 5 g kwasku cytrynowego.

3. Wino jablkowe mocne
Na 10 l moszczu z jablek dodac 5 l roztworu cukrowego z 2 kg cukru, 35 g kwasku cytrynowego, 6 g pozywki (fosforanu amonowego).

4. Wino z jablek suszonych
Skladniki:
2 kg suszu z jablek
8 l wody
3 kg cukru
3 g pozywki (fosforanu amonowego)
drozdze winne
Przygotowac matke drozdzowa. Suszone owoce umyc, odsaczyc, zalac wrzaca woda i ostudzic. 1/3 ilosci cukru wymieszac z niewielka iloscia wody, matke drozdzowa, pozywka i dodac do moszczu. Wymieszac i zamknac butle korkiem z waty. po 24 h przelac przez sito i ponownie wlac do umytej butli.
Po 3 dniach dodac kolejna czesc (1/3) cukru rozmieszanego z niewielka iloscia letniej wody. Wymieszac, zamknac szyjke butli korkiem z waty.
Po 3 kolejnych dniach dodac ostatnia czesc cukru z mala iloscia wody i fermentowac w butli zamknietej korkiem z rurka fermentacyjna.
Po kilku tygodniach, gdy skonczy sie fermentacja, zlac wino i jeszcze przez pewien czas pozostawic z rurka fermentacyjna. Nastepnie zlac znad osadu i powinno dojrzewac w zamknietej butli do pelnego sklarowania. Po tym rozlac do butelek

5. Wino z jablek z rodzynkami
3 kg jablek
1 kg cukru
2 l wody
10 g drozdzy
50 g rodzynek
Umyte jablka zemlec z lupina w maszynce. Sok wygniesc, zlac do butli, dodac rodzynki, drozdze i ostudzony przegotowany z woda cukier.
Butle obwiazac gaza lub zakorkowac rurka fermentacyjna i postawic na 6 - 7 tygodni. Wyklarowane wino zlac do butelek i zakorkowac.

Wino z Rajskich Jabłek

Przepis nr. 18

Rajskie jabłuszka nadają się raczej do wyrobu ciężkich win deserowych. Postępuje się identycznie jak przy wyrobie wina ze zwykłych jabłek.
Przepis na 10 litrów wina:
Wino z Rajskich Jabłek 17%
3,5kg. Rajskich jabłek
6,5 litra wody
2,8 kg. Cukru
Drożdże winne
3g. pożywki
Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, nadpsute miejsca wykroić, owoce koniecznie umyć. Jabłka są złośliwie twarde jeśli chodzi o wyciśnięcie z nich soku.
Otrzymaną miazgę zadajemy odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zaczynem z drożdży, po 1 dniu cedzimy przez gęste płótno, na pozostałą miazgę nalewamy resztę przepisanej wody, po kilku godzinach scedzamy i w tak otrzymanej cieczy rozpuszczamy przepisany cukier. W zależności od ilości cukru, powyższy płyn dodajemy do moszczu w 1 – 3 ratach.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

WINO Z RYŻU 19
1 kg ryżu
2,5 kg cukru
12 dkg rodzynek
5 dkg drożdży
8 litrów przegotowanej wody (może być też jakaś dobra woda mineralna)
Wszystko wrzucamy do przygotowanego naczynia (np. butla do wina) i odstawiamy na 15 dni. Po upływie 15 dni wyrzucamy ryż i rodzynki. Do reszty "zaczynu" należy wlać 0,8 kg przepalonego cukru. Po 30 dniach wino z ryżu gotowe jest do spożycia. SMACZNEGO !!!

UWAGA ! (zachować ostrożność)
PRZEPALIĆ CUKIER NALEŻY W JAKIMŚ GARNKU. WSYPUJEMY DO GARNKA 0,8 KG CUKRU I WSTAWIAMY NA OGIEŃ CIĄGLE MIESZAJĄC(MOŻNA DODAĆ NIECO WODY). ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNA UWAGĘ NA TO ABY NIE PRZYPALIĆ CUKRU.PŁYNNY PRZEPALONY CUKIER PO LEKKIM PRZESTYGNIĘCIU WLEWAMY DO BUTLI.

Wino z Rzepiku

Przepis nr. 20

Rzepik występuje powszechnie na terenie całej Europy, gdzie rośnie przede wszystkim na suchych łąkach, pastwiskach i polanach leśnych. Stosowany był od dawna do leczenia nieżytów, krwawień, chorób skóry i gruźlicy. Zbiera się ręcznie ziele (Herba Agrimoniae) na początku kwitnienia, suszy oddzielnie w miejscu ocienionym i dobrze przewietrzanym. Wysuszone zioła wydzielają przyjemny, lekko gorzkawy zapach; smak ma podobne cechy. Zioła zawierają garbniki, kwas salicylowy, gorycze, olejek eteryczny i inne substancje. Działają przede wszystkim ściągająco, dzięki czemu leczą nieżyt żołądka lub jelit i biegunki. Regulują również procesy trawienia, sprzyjają wydzielaniu soków żołądkowych, łagodzą niektóre choroby wątroby i nerek, zwłaszcza kamicę nerkową.

Przepis na 5 litrów wina:

Wino z Rzepiku
Jeden średni pęczek Rzepiku
250 g. Pokrojonych rodzynek
1,2 kg cukru
0,5g. Taniny
Sok z dwóch cytryn
2g. Pożywki
Drożdże winne
Uzupełnić wodą

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino z Rzepy

Przepis nr. 21

Wyczyść rzepę, pozbądź się wszelkich korzonków. Pokrój ją na kawałki i wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj rzepę do miękkości. Uzyskany wywar wraz z cukrem dodaj do baniaka. Gdy obniży się temperatura, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po zakończeniu fermentacji, zlej wino znad osadu.
Przepis na 5 litry wina:
Wino z Rzepy
2,25kg. Rzepy
15g. Suszonego chmielu
1,37kg. Cukru
10g. Kwasu cytrynowego
0,5g. Taniny
2g. Pożywki
Drożdże winne

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino z Sorga

Przepis nr. 22

Przepis na 5 litrów wina:

Wino z Sorga
2 litry kwiatów Sorga
250 g. Pokrojonych rodzynek
1,2 kg cukru
0,5g. Taniny
Sok z dwóch cytryn
2g. Pożywki
Drożdże winne
Uzupełnić wodą

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino z Tarniny

Przepis nr. 23

Przemarznięta tarnina nadaje się do wyrobu bardzo dobrych win. Trzeba się jednak napracować, gdyż bardzo korzystne jest usunięcie pestek z większej części owoców. Owoce należy przegotować w odpowiedniej ilości wody, płyn odcedzić, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży winnych, dodać odpowiednią ilość roztworu cukrowego i pożywki. Owoce tarniny posiadają dużo garbnika, który powoduje klarowania się wina. Dlatego tarnina w ilości 2-10% nadaje się znakomicie jako dodatek do owoców zawierających mało garbnika. Ewentualny nadmiar garbnika wydziela się np. żelatyną.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% wino 11% - 12% wino 17%
2kg tarniny 3kg tarniny 4kg tarniny
9,5l wody 9l wody 8,5l wody
1,4kg cukru 1,9kg cukru 2,8kg cukru
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino z wisni 24

Owoce umyc, wydrylowac i odstawic. Na drugi dzien wycisnac sok, zalac ponownie, wycisnac, mieszajac z poprzednim.
Do moszczu wisniowego dodaje sie 25 - 33 dag cukru na kazdy litr plynu. Wlac moszcz do butli (gasiora), dodac matke drozdzowa (np. drozdzy Bordeaux), 3 g fosforanu amonowego na kazde 10 litrów moszczu.
Po fermentacji burzliwej i cichej zlac do czystej butli znad osadu, gdzie przez miesiac niech dojrzewa.
Potem rozlac do butelek sciagajac znad osadu.

Wino z Ziemniaków

Przepis nr. 25

Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach.
Przykład na 10l wina:
wino 17%
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino z Żurawiny

Przepis nr. 26

Czerwone owoce żurawiny bardzo dobrze nadają się na wino. Postępuje się tak samo jak przy borówkach lub jagodach.
Owoce należy zmiażdżyć, zalać przepisaną ilością wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub części moszczu i fermentować w baniaku.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% - 10% wino 17%
7kg owoców 8kg owoców
4l wody 2,5l wody
1,5kg cukru 2,8kg cukru
4g pożywki 4g pożywki

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino z Żyta

Przepis nr. 27

Spośród zbóż, głównie żyto nadaje się do wyrobu win domowych. Win z żyta nie należy wypijać na świeżo, gdyż zawierają dużo fuzli, które spowodują ból głowy (na drugi dzień). Po co najmniej półrocznym dojrzewaniu wino zmieni się na korzyść i będzie go można bezpiecznie spożywać w każdych ilościach :-). Przepis poniższy (na 10l wina) pochodzi z przedwojennej książeczki o winach domowych:
2kg żyta przebrać, usuwając obce i zepsute ziarna, przepłukać kilkakrotnie zimną wodą, zalać ośmioma litrami wody i pozostawić do drugiego dnia. Następnie gotować na BARDZO słabym ogniu (tak by ziarna nie rozgotowały się na papkę) przez 2 godziny a po ostudzeniu przecedzić przez gęste płótno. Otrzymany roztwór wlać do baniaka, dodać dobrze fermentującego zaczynu drożdżowego, pożywki, taniny i ochłodzony roztwór cukru (może być na 2-3 raty) oraz kwasek cytrynowy.
Przepis na 10 litrów wina:
2kg żyta oczyścić z pyłu i plew, przemyć szybko zimną przegotowaną wodą. Wsypać zboże do baniaka i zalać dwoma litrami wody w której wcześniej rozpuszczono 50g kwasku cytrynowego i pozostawić na co najmniej 4 godziny. Potem dolać do baniaka jeszcze 8l wody z rozpuszczoną odpowiednią ilością cukru i zaczyn drożdży. Najpóźniej po 3 tygodniach ściągnąć płyn znad zboża i zboże usunąć, wino wlewając z powrotem do baniaka, celem dofermentowania i sklarowania. Przy tym sposobie wyrobu, należy wino nastawiać w baniakach o większej pojemności niż ilość wina jaką chcemy zrobić, gdyż zboże pęcznieje a fermentacja jest bardzo burzliwa. 10 litrów wina nastawiamy więc w baniaku około 15-litrowym.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% wino 12% wino 17%
2kg zboża 2,5kg zboża 3kg zboża
10l wody 9l wody 8l wody
1,4kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
20g kwasku cytrynowego 25g kwasku cytrynowego 30g kwasku cytrynowego
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
0,5g taniny

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wino ze Słodu

Przepis nr. 28

2kg zboża przebrać i kilka razy przepłukać. Wilgotne zboże wsypać do płaskiego kamiennego naczynia, umieścić w ciepłym miejscu i nakryć. Dwa razy na dobę skrapiać letnią wodą i rozmieszać. Po kilku dniach zboże zakiełkuje i gdy kiełki będą miały po 1,5cm, wtedy zboże (a raczej świeży słód) należy zalać ośmioma litrami wody, podgrzać do 60oC i utrzymywać w tej temperaturze przez 6 godzin. Następnie należy płyn scedzić, po ochłodzeniu zadać drożdżami, dodać 20g kwasku cytrynowego, 4g pożywki, 0,5g taniny i cukru w zależności od projektowanej mocy wina.
Podobno w browarach da się czasem kupić słód browarniany - można go użyć w identyczny sposób.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX