Monika S.

Monika S. ciągle szukam wyzwań

Temat: Ubój rytualny

Jakie są źródła tego zwyczaju i skąd się wzięły? Zapytano mnie o to dzisiaj i nie wiedziałam co powiedzieć. Może ktoś wie?

UWAGA: Bez polityki proszę! To ma być dyskusja o pochodzeniu uboju rytualnego, a nie tego co dzisiaj.
Zbyszek Stell

Zbyszek Stell poeta słów i myśli
nie wypowiedzianych

Temat: Ubój rytualny

Wymóg religijny. Żydzi, a także Arabowie uważają, że krew jest nieczysta i mają zakaz jej spożywania. Właściwie zabite zwierzę powinno być maksymalnie pozbawione krwi, a osiąga się to poprzez przecięcie głównych tętnic i wykrwawienie. Szybkie obcięcie głowy zatrzymuje akcję serca i pełne wykrwawienie jest niemożliwe.

W ich klimacie może to być uzasadnione ponieważ krew błyskawicznie się psuje pozbawiając mięso świeżości.
A tak nawiasem mówiąc to nawet zwykły tradycyjny, nasz wiejski ubój świniaka polega na przecięciu tętnicy szyjnej. Niektórzy ogłuszają go przedtem obuchem siekiery, a inni wiążą, żeby nie uciekł i na żywca.
Wojciech D.

Wojciech D. malleus maleficarum

Temat: Ubój rytualny

Zbyszek S.:
Wymóg religijny. Żydzi, a także Arabowie uważają, że krew jest nieczysta i mają zakaz jej spożywania. Właściwie zabite zwierzę powinno być maksymalnie pozbawione krwi, a osiąga się to poprzez przecięcie głównych tętnic i wykrwawienie. Szybkie obcięcie głowy zatrzymuje akcję serca i pełne wykrwawienie jest niemożliwe.

W ich klimacie może to być uzasadnione ponieważ krew błyskawicznie się psuje pozbawiając mięso świeżości.
A tak nawiasem mówiąc to nawet zwykły tradycyjny, nasz wiejski ubój świniaka polega na przecięciu tętnicy szyjnej. Niektórzy ogłuszają go przedtem obuchem siekiery, a inni wiążą, żeby nie uciekł i na żywca.
Ogłuszenie zwierza jest bardziej "ludzkie" ale to już niestety nie należy do rytuału.

konto usunięte

Temat: Ubój rytualny

Zbyszek S.:
Wymóg religijny. Żydzi, a także Arabowie uważają, że krew jest nieczysta i mają zakaz jej spożywania. Właściwie zabite zwierzę powinno być maksymalnie pozbawione krwi, a osiąga się to poprzez przecięcie głównych tętnic i wykrwawienie. Szybkie obcięcie głowy zatrzymuje akcję serca i pełne wykrwawienie jest niemożliwe.

W ich klimacie może to być uzasadnione ponieważ krew błyskawicznie się psuje pozbawiając mięso świeżości.
A tak nawiasem mówiąc to nawet zwykły tradycyjny, nasz wiejski ubój świniaka polega na przecięciu tętnicy szyjnej. Niektórzy ogłuszają go przedtem obuchem siekiery, a inni wiążą, żeby nie uciekł i na żywca.
A z czego jest kaszanka i czy wszyscy ją lubią?
Zbyszek Stell

Zbyszek Stell poeta słów i myśli
nie wypowiedzianych

Temat: Ubój rytualny

Dariusz D.:
A z czego jest kaszanka i czy wszyscy ją lubią?

Kaszankę, to jedzą wyłącznie europejczycy. Produkuje się ją z krwi kaszy i podgardla. Judejczycy i Arabowie krwi nie spożywają, a podgardle oddają psom, uchodzi ono za najbardziej nieczyste mięso ponieważ w czasie agonii zwierzęta często wydalają treść pokarmową z żołądka i całe podgardle skażone jest pokarmowymi bakteriami coli.
Wieprzowiny oczywiście w ogóle nie jadają.

konto usunięte

Temat: Ubój rytualny

Zamiast ogłuszania, dać znieczulenie , trawkę lub coś co nie popsuje religii, i krew swobodnie odpuścić, komu teraz nagle to to zaczyna szkodzić? ( w politykę nie chcę się mieszać)

Następna dyskusja:

Ubój rytualny.




Wyślij zaproszenie do