konto usunięte

Temat: Piwo w średniowieczu

Średniowieczne piwo mocno mocno różniło się od trunków obecnie określanych tym mianem. Miało niewielką zawartość alkoholu, a konsystencję gęstszą niż starannie filtrowane dzisiejsze napoje. Było napojem bardzo odżywczym, kalorycznym i dodającym krzepy.

http://archeowiesci.pl/2014/01/14/piwo-w-sredniowieczu/
Monika S.

Monika S. ciągle szukam wyzwań

Temat: Piwo w średniowieczu

No i pito je często, częściej niż wodę, która najczęściej nie nadawała się do picia z powodu różnych zanieczyszczeń.
Ryszard S.

Ryszard S. Wolny strzelec

Temat: Piwo w średniowieczu

Michał M.:
http://archeowiesci.pl/2014/01/14/piwo-w-sredniowieczu/

"Na tym etapie produkcji dodawano czasem jeszcze inne składniki, które zmieniały smak i właściwości piwa, np. cukier, miód, suszone owoce, a później cynamon lub goździki. "

Na pewno chodzi o cukier? Wtedy nie było on tak powszechny jak dzisiaj, ani tym bardziej tani.
Krzysztof Chałupczak

Krzysztof Chałupczak Od zawsze na swoim

Temat: Piwo w średniowieczu

Michał M.:
Średniowieczne piwo mocno mocno różniło się od trunków obecnie określanych tym mianem. Miało niewielką zawartość alkoholu, a konsystencję gęstszą niż starannie filtrowane dzisiejsze napoje. Było napojem bardzo odżywczym, kalorycznym i dodającym krzepy.

http://archeowiesci.pl/2014/01/14/piwo-w-sredniowieczu/
Baa, największe osiągnięcie Średniowiecza DDDDDDDDDDDD

konto usunięte

Temat: Piwo w średniowieczu

Krzysztof C.:
Michał M.:
Średniowieczne piwo mocno mocno różniło się od trunków obecnie określanych tym mianem. Miało niewielką zawartość alkoholu, a konsystencję gęstszą niż starannie filtrowane dzisiejsze napoje. Było napojem bardzo odżywczym, kalorycznym i dodającym krzepy.

http://archeowiesci.pl/2014/01/14/piwo-w-sredniowieczu/
Baa, największe osiągnięcie Średniowiecza DDDDDDDDDDDD
Miód pitny :-)
Jakub D.

Jakub D. Administrator

Temat: Piwo w średniowieczu

Krzysztof C.:

Baa, największe osiągnięcie Średniowiecza DDDDDDDDDDDD

Piwo to już chyba w starożytności ważyli (http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo) :)
Agnieszka Eliza B.

Agnieszka Eliza B. Jeśli masz zamiar w
coś wątpić, to
zacznij wątpić w
swoje...

Temat: Piwo w średniowieczu

dokładnie w Mezopotamii już było :)
Piotr T.

Piotr T. Wciąż poJEEPany...
;)

Temat: Piwo w średniowieczu

Michał M.:
Średniowieczne piwo mocno mocno różniło się od trunków obecnie określanych tym mianem. Miało niewielką zawartość alkoholu, a konsystencję gęstszą niż starannie filtrowane dzisiejsze napoje. Było napojem bardzo odżywczym, kalorycznym i dodającym krzepy.

http://archeowiesci.pl/2014/01/14/piwo-w-sredniowieczu/
Wiesz...

Kiedyś wszystko było inne, poczynając od szynki, która miała 150% szynki w szynce...
Filtrowanie piwa to jedno, a druga sprawa to inna kultura picia - kiedyś w diecie było jednak mniej mięsa, piwo było niejako "zupą" spożywaną dla uzupełnienia wody i mikroelementów w organizmie - woda wtedy była "be", bo nie znano drobnoustrojów, które alkohol z piwa skutecznie tępił. Obecne "piwo" to mocno rozcieńczony odpowiednik tego, co pito w przeszłości - jak kawa amerykańska z McDonaldsa czy Starbucksa to rozcieńczony o posłodzony odpowiednik tradycyjnej, mocnej i gorzkiej kawy...

konto usunięte

Temat: Piwo w średniowieczu

Piotr T.:
Michał M.:
Średniowieczne piwo mocno mocno różniło się od trunków obecnie określanych tym mianem. Miało niewielką zawartość alkoholu, a konsystencję gęstszą niż starannie filtrowane dzisiejsze napoje. Było napojem bardzo odżywczym, kalorycznym i dodającym krzepy.

http://archeowiesci.pl/2014/01/14/piwo-w-sredniowieczu/
Wiesz...

Kiedyś wszystko było inne, poczynając od szynki, która miała 150% szynki w szynce...
Filtrowanie piwa to jedno, a druga sprawa to inna kultura picia - kiedyś w diecie było jednak mniej mięsa, piwo było niejako "zupą" spożywaną dla uzupełnienia wody i mikroelementów w organizmie - woda wtedy była "be", bo nie znano drobnoustrojów, które alkohol z piwa skutecznie tępił. Obecne "piwo" to mocno rozcieńczony odpowiednik tego, co pito w przeszłości - jak kawa amerykańska z McDonaldsa czy Starbucksa to rozcieńczony o posłodzony odpowiednik tradycyjnej, mocnej i gorzkiej kawy..

Nie sposób pominąć słynnego listu Honoriusza III z 1221r. skierowanego do polskiego duchowieństwa

Nuper autem nobis est pro certo relatum, quod idem dux corporis gravedine gravis vix aut numquam posset in terre sancte subsidium transfretare, presertim cum ex accidenti verso in naturam nee vinum nee simplicem aquam bibere valeat, consuetus potare tantum cerevisiam vel medonem, et si forsitan transfretaret,
non posset de tarn remotis partibus secum congruum bellatorum ducere comitatum, et propter multas ineptias nequiret ibi moram facere fructuosam:

:)
Andrzej Czerski

Andrzej Czerski Dyrektor, Metal
Strips Sp. z o.o.

Temat: Piwo w średniowieczu

Nie sposób pominąć słynnego listu Honoriusza III z 1221r. skierowanego do polskiego duchowieństwa

Nuper autem nobis est pro certo relatum, quod idem dux corporis gravedine gravis vix aut numquam posset in terre sancte subsidium transfretare, presertim cum ex accidenti verso in naturam nee vinum nee simplicem aquam bibere valeat, consuetus potare tantum cerevisiam vel medonem, et si forsitan transfretaret,
non posset de tarn remotis partibus secum congruum bellatorum ducere comitatum, et propter multas ineptias nequiret ibi moram facere fructuosam:

:)
Quid­quid la­tine dic­tum sit, al­tum vi­detur.
Piotr T.

Piotr T. Wciąż poJEEPany...
;)

Temat: Piwo w średniowieczu

Się chłopaki w temacie popili i po obcemu gadają...
;)

konto usunięte

Temat: Piwo w średniowieczu

Piotr T.:
Się chłopaki w temacie popili i po obcemu gadają...
;)

https://www.youtube.com/watch?v=UHvGjxe9ZoQ

Następna dyskusja:

Zrobili piwo z prastarych d...




Wyślij zaproszenie do