Temat: Piwo w średniowieczu
Piotr T.:
Michał M.:
Średniowieczne piwo mocno mocno różniło się od trunków obecnie określanych tym mianem. Miało niewielką zawartość alkoholu, a konsystencję gęstszą niż starannie filtrowane dzisiejsze napoje. Było napojem bardzo odżywczym, kalorycznym i dodającym krzepy.
http://archeowiesci.pl/2014/01/14/piwo-w-sredniowieczu/
Wiesz...
Kiedyś wszystko było inne, poczynając od szynki, która miała 150% szynki w szynce...
Filtrowanie piwa to jedno, a druga sprawa to inna kultura picia - kiedyś w diecie było jednak mniej mięsa, piwo było niejako "zupą" spożywaną dla uzupełnienia wody i mikroelementów w organizmie - woda wtedy była "be", bo nie znano drobnoustrojów, które alkohol z piwa skutecznie tępił. Obecne "piwo" to mocno rozcieńczony odpowiednik tego, co pito w przeszłości - jak kawa amerykańska z McDonaldsa czy Starbucksa to rozcieńczony o posłodzony odpowiednik tradycyjnej, mocnej i gorzkiej kawy..
Nie sposób pominąć słynnego listu Honoriusza III z 1221r. skierowanego do polskiego duchowieństwa
Nuper autem nobis est pro certo relatum, quod idem dux corporis gravedine gravis vix aut numquam posset in terre sancte subsidium transfretare, presertim cum ex accidenti verso in naturam nee vinum nee simplicem aquam bibere valeat, consuetus potare tantum cerevisiam vel medonem, et si forsitan transfretaret,
non posset de tarn remotis partibus secum congruum bellatorum ducere comitatum, et propter multas ineptias nequiret ibi moram facere fructuosam:
:)