Darek P.

Darek P. "Los świata zapisuję
w los jednego
miasta"
http://www.you...

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Witam wszystkich,
w maju miałem prawdziwą przyjemność podróżowania po Gruzji skąd przywiozłem sobie trochę przypraw ... niestety, nie bardzo teraz pamiętam do czego mógłbym ich użyć (wujek google milczy jak zaklęty :)
Czy ktoś z Was miał styczność z przyprawami:
-Ajika,
-Rehani,
-Kotsakhuri,
-Darichini,
-Bahar,
-Kvliavi ?
Z góry dzięki z pomoc :)Darek P. edytował(a) ten post dnia 24.08.11 o godzinie 21:19

konto usunięte

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

pierwszy raz widzę nazwy przypraw gruzińskich chociaż mam ich trochę:)
poważnie, nigdy sobie nie zapisywałam nazw.
może spróbuj na zapach i smak? google mogłoby ci pomóc raczej tylko w oryginalnej pisowni, do tego może się przydać http://www.translit.ru/
Irena Kroc

Irena Kroc geograf hydrolog,
licencjowany pilot
wycieczek
zagranicznych

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Ja kojarzę tylko Rehani..dodają ją do mięsa np. do khinkhali i dosypują do sałatek...jesli chodzi o ręsztę...nie mam pojęcia ;D
Natalia Gmurkowska

Natalia Gmurkowska Dyrektor Fundacji
Rozwoju Demokracji
Lokalnej -
Regionaln...

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Darek P.:
-Ajika,
-Rehani,
-Kotsakhuri,
-Darichini,
-Bahar,
-Kvliavi ?
Z góry dzięki z pomoc :)

Uzyskałam odpowiedź od mojej przyjaciółki z Gruzji:

Ajika - może to Adżika - przecier pomidorowy z dodatkami warzyw i przypraw - różnego stopnia ostrości. Też mam przepisów kilka :)

Rehani - do salatek i warzyw;

Kotcsaxuri i Kvliavi- do sosu Tkemali;

Darichini - do określonych ciast i do dania z czerwonej fasoli z włoskimi orzechami, do Sacivi - kurczak w sosie z dodatkiem orzechów, do dżemów niektórych

Bahari - pieprz, który dodaje się mięsa, sosów, sałatki z rybą, coś w rodzaju pieprzu czarnego tylko bardzo ostrożnie - zmienia smak dań.

Mixak (mikhak) - przyprawa do Sacivi, słatek, dżemów i do całych ze skórką orzechów włoskich w syropie. Natalia Gmurkowska edytował(a) ten post dnia 29.08.11 o godzinie 14:14
Darek P.

Darek P. "Los świata zapisuję
w los jednego
miasta"
http://www.you...

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Natalia Gmurkowska:
Darek P.:
-Ajika,
-Rehani,
-Kotsakhuri,
-Darichini,
-Bahar,
-Kvliavi ?
Z góry dzięki z pomoc :)

Uzyskałam odpowiedź od mojej przyjaciółki z Gruzji:

Ajika - może to Adżika - przecier pomidorowy z dodatkami warzyw i przypraw - różnego stopnia ostrości. Też mam przepisów kilka :)

Rehani - do salatek i warzyw;

Kotcsaxuri i Kvliavi- do sosu Tkemali;

Darichini - do określonych ciast i do dania z czerwonej fasoli z włoskimi orzechami, do Sacivi - kurczak w sosie z dodatkiem orzechów, do dżemów niektórych

Bahari - pieprz, który dodaje się mięsa, sosów, sałatki z rybą, coś w rodzaju pieprzu czarnego tylko bardzo ostrożnie - zmienia smak dań.

Mixak (mikhak) - przyprawa do Sacivi, słatek, dżemów i do całych ze skórką orzechów włoskich w syropie.

Bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję za pomoc :)
Nino Piątkowska

Nino Piątkowska HR, Learning &
Development

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Rehani to bazylia po gruzińsku :) polecam fioletową, tą bardziej aromatyczną :)
Kindzi to cząber, a utsho-suneli to kozieradka :)

Przepis na adjikę:

2kg papryczki chilli
400 gram czosnku
2 opakowania suszonej bazylii
2 opakowania suszonego czosnku
(najlepiej byłoby świeże, ale wtedy trzeba pasteryzować :/)
1 opakowanie kozieradki mielonej
dużo soli (ale kontrolować smak)

wszystko przepuszczamy przez robot kuchenny na drobny miał (robimy w rękawiczkach, bo nam spłoną od papryki dłonie :P)

pastę przekładamy do ceramicznego naczynia (talerz, albo miska) i wstawiamy do lodówki na 3 doby. Później do słoiczków :D normalnie bez wekowania (chyba, że zamiast suszonych daliśmy świeże zioła).
Ja już swoje zimowe słoiczki mam :D:D

Pozdrawiam :)
Nino Piątkowska

Nino Piątkowska HR, Learning &
Development

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

aha
Darichini to cynamon :)
Darek P.

Darek P. "Los świata zapisuję
w los jednego
miasta"
http://www.you...

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Nino Checzuaszwili:
aha
Darichini to cynamon :)
hm ... zrobię za tydzień adjikę ... a jak mi nie wyjdzie, brzmi smakowicie :)
teraz pichcę coś, co nie wiem, jak się nazywa, ale pamiętam to z jednej z kanjp w Tbilisi :)
Jolanta Bathelt

Jolanta Bathelt specjalista, Centrum
Finansowo-Księgowe
Żywiec

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Przepis brzmi świetnie.
Ale nie łudzę się, że jakiekolwiek danie które przygotuję będzie smakowało tak jak TAM, w Gruzji. Nawet kromka chleba smakowała jak ambrozja gdy w dali było widać Kazbek. Ech...:)Jolanta Bathelt edytował(a) ten post dnia 17.09.11 o godzinie 20:17
Nino Piątkowska

Nino Piątkowska HR, Learning &
Development

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Nino Checzuaszwili:
Rehani to bazylia po gruzińsku :) polecam fioletową, tą bardziej aromatyczną :)
Kindzi to cząber, a utsho-suneli to kozieradka :)

Przepis na adjikę:

2kg papryczki chilli
400 gram czosnku
2 opakowania suszonej bazylii
2 opakowania suszonego czosnku
(najlepiej byłoby świeże, ale wtedy trzeba pasteryzować :/)
1 opakowanie kozieradki mielonej
dużo soli (ale kontrolować smak)

wszystko przepuszczamy przez robot kuchenny na drobny miał (robimy w rękawiczkach, bo nam spłoną od papryki dłonie :P)

pastę przekładamy do ceramicznego naczynia (talerz, albo miska) i wstawiamy do lodówki na 3 doby. Później do słoiczków :D normalnie bez wekowania (chyba, że zamiast suszonych daliśmy świeże zioła).
Ja już swoje zimowe słoiczki mam :D:D

Pozdrawiam :)


Pomyliłam się: nie suszonego czosnku, tylko cząbru :P
Radosław Piosik

Radosław Piosik Spedytor
miedzynarodowy,
AsstrA Polska Sp. z
o.o.

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Skad ja wezme kozieradke ?:o
Nino Piątkowska

Nino Piątkowska HR, Learning &
Development

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Radosław Piosik:
Skad ja wezme kozieradke ?:o
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=kozie...

ja kupiłam w gruzji :),ale na jarmarkach i targach też można
Radosław Piosik

Radosław Piosik Spedytor
miedzynarodowy,
AsstrA Polska Sp. z
o.o.

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

no tak, allegro! Maglobt ;)

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Moze ten link cos pomoze

http://cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/1,104436,10256510,Ws...

lub ten

http://www.skleptamada.pl/

Jakby kto chcial sie dowiedziec, gdzie w Warszawie kupic papriczki to piszcie na pw.Radosław O. edytował(a) ten post dnia 28.09.11 o godzinie 09:39

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Powiem wam że ja dodaje http://jutrznia.pl/najpopularniejsze-przyprawy-w-kuchni/ smak jest idealny.

Temat: Kuchnia Gruzińska (przyprawy) - prośba o pomoc :)

Dodaje http://dobre-rady.net/firma-gastronomiczna-a-przyprawy/ idealny smak.



Wyślij zaproszenie do