Magdalena
Sobczak -
Streich
kierownik biura,
Regan Consulting Sp.
z o.o.
Temat: JEDZENIE dla Fretek
Maja Łuszczykiewicz:
fretkom nie można dawać nic, co jest solone, czyli ani wędzonego łososia, ani tuńczyka z puszki
można ryby morskie (w umiarkowanych ilościach), ale surowe;)
zgadzam się z tym,bo rzeczywiście wszystkie ryby poddane jakiejkolwiek obróbce zawierają szkodliwą dla naszych ogonków sól,
a jeśli chodzi o inne ryby to rzeczywiście możemy je serwować fretce, z tym że muszą to być ryby morskie. Istnieją jednak pewne wyjątki:
1) śledzie oraz makrele zawierają TIAMINAZĘ, która niszczy witaminę B1.Śledzie podawać tylko gotowane.
2) ryby takie jak czernik, witlinek, morszczuk, łupacz, błękitek, mintaj zawierają TRÓJMETYLOOKSYAMINĘ, która doprowadza do anemii.
Ryby zawierają dużo kwasów tłuszczowych, dlatego przy karmieniu rybami trzeba pamiętać o dodatku przeciwutleniaczy (np. wit. E), żeby uniknąć choroby żółtego tłuszczu.Magdalena Sobczak - Streich edytował(a) ten post dnia 26.02.09 o godzinie 11:55