konto usunięte

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

bardzo prosze o podanie przepisu na ciasto, ktore nie mozna zepsuc, zakalcowac ani przypalic.
-)
Z gory dziekuje

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Każde ciasto można przypalić, gdy się je za długo zostawi w piekarniku albo piecze w zbyt wysokiej temperaturze :) ale wiem co masz na myśli

Ciasto biszkoptowe z kakao
Potrzebne składniki:
8 jaj 30 dag mąki
25 dag cukru
cukier waniliowy (1/2 - 1 torebeczki)
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać (w sensie wszystko robotem kuchennym), dodać żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać dalej na jednolitą masę.
2/3 masy wylać do formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 dodać 2 łyżki kakao i mieszać dalej, następnie wylać do formy na wierzch masy jasnej.
Piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku 45 minut. (w piekarniku starszym/słabszym piec w 180 stopniach)

konto usunięte

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

marzy mi sie przepis typu - wziac szklanke maki, dodac jajko i lyzke dzemu - aby otrzymac super szarlotke -) moze ktos jednak zna takie przepisy? -)Malgorzata K. edytował(a) ten post dnia 07.03.13 o godzinie 18:45

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Malgorzata K.:
marzy mi sie przepis typu - wziac szklanke maki, dodac jajko i lyzke dzemu - aby otrzymac super szarlotke -) moze ktos jednak zna takie przepisy? -)


jeszcze by się jabłka przydały ;-)

konto usunięte

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

a "lyzka dzemu" nie moglaby tych jablek zastapic? -)

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

mam przepis na dobre czekoladowe:
3 tabliczki czekolady gorzkiej albo dwie gorzkiej i 1 deserowej
4 jajka
300 g cukru
150 g masła
150 g mąki
aromat migdałowy
wiśnie z soku albo z likieru
2 tabliczki czekolady połamać na kostki, wrzucić razem z pokrojonym masłem do żaroodpornej miski i postawić na garnku z gotującą wodą. rozpuścić, mieszając, co jakiś czas i odstawić do ostygnięcia.
jajka i cukier ubić na puszysta masę, dodać aromat i powoli wsypać przesianą mąkę i odrobinę soli. wlać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać na wysokich obrotach miksera.
zmniejszyć obroty niemal do minimum, wsypać ostatnią tabliczkę czekolady, posiekaną na małe kawałki oraz odcedzone wiśnie co masy i bardzo delikatnie wymieszać.
całość ciasta wylać do posmarowanej masłem formy (u mnie foremka 30 x 30 i piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. wierzch ma być spieczony i suchy, ale wbity patyczek ma wyjść wilgotny.
Brownies mają być w środku wilgotne, lekko zbite i mocno, mocno czekoladowe.
I takie zwykle są :)
Monika L.

Monika L. 40 lat do emerytury
:)

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Tak naprawdę to metoda na patyczek nawet w przypadku zakalca wyjdzie czysty.
Mąka mące nie jest równa a jajko jajku :) niestety.
Ja piekę na tortowej niezależnie co w przepisach pisze, w temperaturze 170 z termoobiegiem.
W piekarniku mam rozdzielacz z osobnym wiatrakiem przyuważyłam że na dole muszę ciasto o te 5-7 minut dłużej piec niż na górze. w piekarniku gazowym ciasto umieszczałam na najwyższych szczebelkach, blachę dwukrotnie wykładałam papierem żeby mi nic nie podłapało.
Ciasto trzeba pilnować, pilnować i jeszcze raz pilnować.
Wyczuwać zapach ale nie otwierać piekarnika.
Z obserwacji mi wynika, że podstawą ciast biszkoptowych, biszkoptowo-tłuszczowych, drożdżowych są dobrze ubite jajka.
Sam przepis to 10%sukcesu.

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Malgorzata K.:
marzy mi sie przepis typu - wziac szklanke maki, dodac jajko i lyzke dzemu - aby otrzymac super szarlotke -) moze ktos jednak zna takie przepisy? -)
ojej :( ale to moje ciasto naprawdę jest proste a efekt pyszny
Magdalena M.

Magdalena M. psycholog, pedagog
przedszkolny i
wczesnoszkolny

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Ciasto imbirowo - gruszkowe:
Składniki:
175 g mąki
175 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
1 łyżka tartego świeżego imbiru
3 jajka
400 g gruszek
1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:
Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę. Dodać kolejno: masło, cukier, imbir, roztrzepane jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto. . Ciasto przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Obrać gruszki, pozbawić gniazd nasiennych, następnie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na cieście tak by zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor prze 35-40 minut. Najlepiej podawać ciepłe z gałką lodów lub bitą śmietaną. A le i zimne jest smaczne, do Kawy, herbaty z przyjaciółmi lub rodziną!

Wskazówki: Ciasto przed pieczeniem wychodzi dosyć gęste - to dobrze.
Zamiast imbiru świeżego można użyć mielony. Wtedy dodać należy go więcej ok 3 łyżek.
Jednak ze świeżym smakuje lepiej.
Cukier brązowy z powodzeniem zastąpić możemy białym.

Sposób wykonania i odmierzanie proporcji może wydać się skomplikowany - tak jest tylko za pierwszym razem. Wszystko jest kwestią nabrania wprawy.
Polecam to ciasto jako smaczny deser, który udaje się za każdym razem!
Paulina K.

Paulina K. Student, Uniwersytet
Łódzki

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Pyszna babka majonezowa.

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu
ewent. kakao, orzechy itp.

Przygotować ciasto jak na biszkopt, na koniec dodać majonez i dodatki wg uznania.
Piec ok 40- 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.

POLECAM!
Marika K.

Marika K. Jai Kudo

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Najprostsza i jednocześnie najlepsza szarlotka jaką jadłam. Nie ma szans aby nie wyszła. Do nie dawna umiałam gotować jedynie wodę na herbatę:)) ale ten przepis wychodzi za każdym razem.

Potrzebne:
- 6 dużych jabłek
- 1 opakowanie cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru ( może być brązowy)
- 1 szklanka kasza manna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- bułka tarta do wysypania blachy

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy cynamon.

W misce mieszamy, mąkę, cukier, kaszę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.

Sypiemy suche (zmieszane wszystkie sypkie składniki) kładziemy jabłko, znów suche, znów jabłko, suche i na wierzch kładziemy masło pocięte w plasterki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę

Przepis wygląda mało wiarygodnie, ja gdy go dostałam, czytałam 3 razy i nie mogłam zrozumieć jak z tego ma wyjść szarlotka, ale okazuje się, że nie dość, że jest proste to PYSZNE

Do tego oczywiście lody waniliowe i np sos toffi

Śmietana kremówka 30% - 1 szklanka
brązowy cukier 1/4 szklanki
Miód płynny 1/4 szklanki
masło 1/4 szklanki

Wszystko umieszczamy w rondelku, gotujemy. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy masę przez ok 15 min na małym ogniu aż się zredukuje mniej więcej o połowę. Sos jeszcze zgęstnieje po ostudzeniu.

Dajcie znać jak Wam smakowało.

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Moim zdaniem bardzo proste w pieczeniu sa muffinki - masz podstawowy bazowy przepis a potem tylko kombinujesz ze składnikami....
np. agrestowe
http://www.muffinsandcakes.com/2014/06/muffinki-z-agre...

Obrazek


z czereśniami
http://www.muffinsandcakes.com/2013/12/muffinki-czekol...

Obrazek


cyrtynowe
http://www.muffinsandcakes.com/2013/12/muffinki-cytryn...

Obrazek


;-)Ten post został edytowany przez Autora dnia 13.07.14 o godzinie 16:01
Justyna Radziewska

Justyna Radziewska Specjalista Social
Media

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej :)

Brownie z moimi modyfikacjami:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
orzechy ziemne 2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego 0%
3 łyżki słodziku*
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić.

Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem do połączenia się składników. (oczywiście piana z białek na koniec)

Płaską formę do wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, po jakimś czasie wierzch wysmarować karmelem i powtykać orzeszki ziemne. SMACZNEGO :D:D:D
Beata Nowicka

Beata Nowicka Student, UŚ

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Ja robię ciasto marchewkowe albo murzynka. Zawsze mam do tych ciast składniki.
Andr Zwel

Andr Zwel Doradca, Grupa PZU

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Poszukajcie tutaj:
https://www.mniammniam.com/przepisy-na-ciasta-z-owocami
Na stronie jest sporo prostych przepisów na ciasta z owocami. Ze swojej strony dam przepis na prosty torcik jogurtowo czereśniowy:
Skladniki:

125 g maki
3 lyzki cukru (kopiaste)
szczypta soli
60 g zimnego masla
1 zoltko
7 platow zelatyny lub niecale 1,5 paczki - 9 gramowych
1 sloik kompotu z wisni (370 ml)
750 g jogurtu naturalnego, pelnomlecznego
starta skorka z 1 cytryny
400 g smietany kremowki
200 g dzemu wisniowego
100 g biszkoptow (podluznych)
1 paczuszka galaretki Agar lub Tortenguss

Sposob przygotowania:

125 g maki, 2 lyzki cukru, szczypte soli, maslo pokrojone na kawaleczki, zoltko i dwie lyzki lodowatej wody wymieszac mikserem, a nastepnie krotko zarobic i odstawic na 30 minut do lodowki.
Po 30 minutach ciasto rozwalkowac w formie (26 cm), ponakluwac widelcem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg 175°C). Wystudzic.

Zelatyne namoczyc, czeresnie odcedzic (kompot z czeresni zostwic do galaretki). Jogurt wymieszac z skorka z cytryny. Zelatyne podgrzac do rozpuszczenia, dodac 4 lyzki jogurtu i wymieszac, a nastepnie calosc przelac do pozostalego jogurtu, wymiszac i odstwic w chlodne miejsce, az do momentu jak bedzie sie zaczynac zelowac. 300 g smietany ubic na szytwno i wymieszac z jogurtem.

Na ciasto nalozyc obrecz. Dzem pogrzac, dodac czeresnie (zostawic kilka do dekoracji).
Na ciasto nakladamy:
polowe masy jogurtowej
dzem
biszkopty
reszte jogurtu.
Odstwiamy na okolo 2 godziny do lodowki.
Po tym czasie odmierzamy 1/4 litra kompotu (ewentualnie dolac wody), z ktorego przygotowujemy polewe, przygotowujac ja wg przepisu na galaretce Agar lub Tortenguss.
Mozna ja lekko ochlodzic, lub wlewac goraca na torcik, wtedy otrzymamy efekt marmurka.
Odstawic do lodowki, w celu stezenia.
Na koncu ubijamy 100 g smietany i dekorujemy torcik.

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

Do tego jeszcze krem orzechowy http://adammus.net/smaczny-krem-orzechowy/ dodaje jeszcze bardziej smaku.

Temat: najprostsze i najlatwiejsze ciasto - prosze o przepis

danie w 5 minut, długo się tylko studzi, ale szybkie, i pyyyyszne.
Panna Cotta
Składniki:
400 ml. mleka
500 ml. śmietanki kremówki
2,5 łyżki cukru (może być ciut więcej jak ktoś lubi słodkie)
4 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Mleko, śmietanę i cukier podgrzewać w garnku aż cukier się rozpuści. W szklance rozpuścić żelatynę w 5 łyżkach wody, odczekać chwilkę.
Żelatynę dodać do tamtych składników, mieszkać aż się rozpuści (ok. 3 min.).
Przelać do foremek (na muffinki, babeczki, lub nawet do szklanych, albo do formy na babkę)- polecam foremki z Jysk- nic nie przywiera. Włożyć do lodówki na 5-6 godzin. Podawać z polewą lub owocami (ja rozgniotłam maliny).

Jeśłi macie ochotę na coś chrupiącego do deserku https://biokurier.pl/akcja-promocyjna/cenna-przekaska-o... To mozna dodac orzechy nerkowca

Następna dyskusja:

ciasto czekoladowe




Wyślij zaproszenie do