Temat: bakłażany, cukinie...

co z nich robicie?
Katarzyna Kupka

Katarzyna Kupka EFA EFPA, Menedżer
Private Banking

Temat: bakłażany, cukinie...

cukinie mozna zetrzec na tarce i potraktowac jako składnik placków "cukinianych"
mozna zetrzec do tego zolty ser lub dorzucic starta swieza papryke..

ciasto doprawia sie jak ciasto na placki ziemniaczane, tak samo sie smazy na patelni itd

baklazany mozna usmazyc jak boczniaki , takie a la schabowy:) i samym koncu na wierzch polozyc plasterek sera zoltego

polecam:)Katarzyna K. edytował(a) ten post dnia 06.11.11 o godzinie 03:59
Roman Zawadza

Roman Zawadza Właściciel,
Freelancer, Broker
informacji naukowej

Temat: bakłażany, cukinie...

składniki:
4 nieduże cukinie
pół kilo leśnych grzybów (ewentualnie pieczarki)
2 cebule
6 łyżek tartego sera żółtego
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, suszone zioła (majeranek, tymianek, bazylia)


przyrządzanie: Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką delikatnie wydrążyć miąższ z pestkami. Skropić sokiem z cytryny, obficie posolić i odstawić do lodówki.
Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby, dusić przez około pół godziny, często mieszając. Mocno doprawić do smaku. Farsz nałożyć do cukinii, posypać serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około
40 minut.
Emilia Talak

Emilia Talak nauczyciel
akademicki/doktorant
ka, Akademia Obrony
Narodo...

Temat: bakłażany, cukinie...

Proponuję cukinię z kurczakiem i ryżem:
najpierw podsmażam na zeszklonej cebulce kurczaka pokrojonego w dużą kostkę, dorzucam czosnek, przesmażam jeszcze chwilę, podlewam lekko mlekiem (najlepiej takim zagęszczonym w kartoniku, bo kurczak puszcza swój sos i jak się doleje zwykłego mleka to robi się zupa :), dosypuję trochę wiórek kokosowych (tak dla smaku) i duszę aż zmięknie. Jak kurczaczek będzie miękki to dodaję cukinię pokrojoną w kostkę i duszę jeszcze chwilę, aż lekko zmięknie (ale żeby się nie rozpaciała). Na koniec doprawiam solą i curry i podaję z ryżem. Pychotka :)Emilia Talak edytował(a) ten post dnia 24.11.11 o godzinie 16:13
Beata Nowicka

Beata Nowicka Student, UŚ

Temat: bakłażany, cukinie...

Ja cukinii często używam do różnych potrawek. Uwielbiam ją też w wersji zgrillowanej.
Karolina Gromadzińska

Karolina Gromadzińska Account Manager,
agencja reklamowa

Temat: bakłażany, cukinie...

ja tez uwielbiam. A placki robimy na dwa sposoby – albo ze startą cukinią albo pokrojoną ma grubsze plasterki. No i oczywiście do leczo.
Beata Nowicka

Beata Nowicka Student, UŚ

Temat: bakłażany, cukinie...

Placki z cukinii są najlepsze. Przebijają te z bakłażana.

Temat: bakłażany, cukinie...

Jeżeli nie macie dobrego przepisu zapraszam was na https://zpm-karol.pl/rozgrzewajace-leczo-tradycja-i-now... leczo które jest złożone z cukini oraz soczystej kiełbaski od Karola serdecznie polecam naprawdę ekstra przepis

Podobne tematy


Następna dyskusja:

Bakłażany




Wyślij zaproszenie do