Monika W. Eksportuję
Temat: tort dla trochę straszych
Monika M.:Ja jestem zdania, że mój piekarnik nie jest do ciast :o)
To się tylko wydaje takie trudne - pieczenie ciast.
ja tam uważam, że:
- podstawą jest dobry piekarnik i rozpoznanie go porządne przez kucharza-piekarza-ciastkarza (mój np. wiem, że dosc mocno grzeje i jak w przepisie napisali, że nastawic na 180, to ja musze dać na 150)
- nie trzymać się kurczowo przepisów - myśleć (tu się przydaje odrobnia doświadczenia)
- zacząć od rzeczy prostych (bułeczki, babki) i stopniowo robic coraz trudniejsze ciacha
Wszystkie potrawy typu zapiekanka, mięsa itp. wychodzą dobrze, natomiast ciasta - słabo. Albo zakalec, albo biszkopt który prawie wcale nie urósł mimo pieczołowitego wykonania (nieotwieranie drzwiczek i te sprawy...)
Dlatego wolę robić obiady niż wypieki ;o)