Monika M. www.promama.pl
Temat: menu świateczne dla niemowlaka
Tu zapraszam do wypowiedzi w temacie oraz wklejania przepisów/pomysłów na zorganizowanie niemowlęciu zdrowej wigilijnej uczty:)Zdrowy bigos (od 11 miesiąca)
10 dag kiszonej kapusty
8 suszonych moreli
5 dag piersi kurczaka
5 dag cielęciny
łyżka oliwy
½ łyżeczki kurkumy lub łagodnego curry
Kapustę wypłucz, odciśnij, drobno pokrój. Zalej połową szklanki wrzątku. Gotuj 15 minut Dorzuć umyte i pokrojone w plasterki morele, wsyp curry. Oba rodzaje mięsa umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso i obsmażaj przez 2 minuty. Dorzuć mięso do kapusty i duś bigos przez co najmniej godzinę. Od czasu do czasu dolewaj nieco wody.
Zupa barszczyk wigilijny (powyżej 1 roku)
duży pęczek włoszczyzny
1 kg buraków
1 cytryna
sól i pieprz do smaku
koperek lub natka pietruszki
Włoszczyznę umyj. oczyść, zalej gorącą wodą i ugotuj wywar. Dodaj oczyszczone, surowe buraki pokrojone w plastry. Delikatnie zakwaś go sokiem z cytryny, dzięki temu buraki nie stracą czerwonego koloru. Ugotowane warzywa wyjmij, a wywar przecedź. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem oraz jeszcze raz sokiem z cytryny. Dodaj drobno pokrojony koperek, natkę pietruszki. Barszczyk podaj np. z groszkiem ptysiowym.
Zupa rybna (powyżej 2 roku)
½ kg ryby (najlepiej kawałki różnych ryb, im więcej rodzajów, tym zupa smaczniejsza)
łyżka oliwy
cebula
seler
2 nieduże ziemniaki
2 łyżki przecieru pomidorowego
mały ząbek czosnku (niekoniecznie)
sól
Wrzuć rybę do wrzącej, lekko osobnej wody. Gotuj około 15 minut. Następnie wyjmij rybę, usuń z niej ości i przecedź wywar. Podduś na rozgrzanej oliwie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony w prasce czosnek, dodaj to do wywaru z ryby. Pokrój w kostkę ziemniaki i wrzuć do zupy. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodaj jeszcze rybę i przecier pomidorowy. Zagotuj.
Zupa barszcz z zakwasem ogórkowym (dla kilkulatka)
½ pęczka włoszczyzny
2 buraki
1 szklanka soku z kwaszonych ogórków
3 łyżki śmietany (18% tłuszczu)
1 łyżka mąki pszennej
sól
cukier
pieprz
liść laurowy
natka pietruszki
Warzywa obierz i opłucz. Przygotuj wywar z włoszczyzny, dodaj pokrojone w plastry buraki i liść laurowy. Całość ugotuj, przecedź. U gotowane warzywa wykorzystaj do sałatki jarzynowej, np. z dodatkiem fasolki, oliwy z oliwek i cytryny. Do wywaru dodaj sok z kwaszonych ogórków oraz śmietanę wymieszaj z mąką. Zagotuj, dopraw do smaku przyprawami. Zanim posolisz, spróbuj zupy - sok z ogórków jest słony! Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podawać z ziemniakami.