Temat: jak żywić dzieci od pierwszych miesięcy życia? -...

Drogie Mamy i Taty :)

Jako mama, borykająca się z problemem odpowiedniego ustalania diety swojego synka, obserwująca podobne problemy u swoich znajomych, chciałabym zorganizować warsztaty żywieniowe (prowadzone przez odpowiedniego specjalistę) dla rodziców i opiekunów, którzy chcą zdrowo odżywiać dziecko, którzy chcą wiedzieć czym kierować się przy wyborze pokarmów.

Mój synek Wojtuś ma teraz roczek i w głównej mierze odżywiany jest słoiczkami, ponieważ nie mam zaufania do warzyw, owoców czy mięsa kupowanych w sklepach. A może to błędne myślenie? Może wynika to jedynie z mojej niewiedzy? Przecież nie mogę odżywiać synka słoiczkami do czasu, aż pójdzie do przedszkola! No a jak już dowiem się co, w jakiej ilości, jakiego pochodzenia mogę podawać synkowi, to skąd czerpać pomysły na odżywcze dania? W prasie można znaleźć przepisy na pyszne posiłki, ale skąd pewność, że składniki nie zaszkodzą mojemu synki, że są odpowiednie do jego wieku?

Drodzy Rodzice, chciałabym zwrócić się do Was z prośbą o pomoc w wyznaczeniu tematów warsztatów. Każdy z nas ma własnie doświadczenia. Napiszcie proszę czego Wam brakuje. Czego chcielibyście dowiedzieć się na warsztatach od specjalisty z zakresu żywienia dzieci.

Na co dzień prowadzę firmę szkoleniową (http://esus.edu.pl) i posiadam pełne zaplecze do zorganizowania warsztatów. Chciałabym, aby odbywały się one cyklicznie i pomogły rodzicom i opiekunom w zrozumieniu potrzeb żywieniowych dzieci oraz ustalaniu prawidłowego jadłospisu dziecka.

Moja propozycja obejmuje takie tematy:
- zasady prawidłowego żywienia małych dzieci z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i upodobań oraz diet eliminacyjnych,

- jak komponować posiłki dziecka, tak, aby dostarczyć mu wszelkich potrzebnych do zdrowego rozwoju składników (w trakcie i po odstawieniu od piersi w przypadku najmłodszych dzieci),

- jak przygotowywać posiłki dla dziecka (jak gotować, w jakich naczyniach, zasady sterylizacji naczyń),

- przykładowe przepisy, z informacją co, jak często i od jakiego wieku można podawać,

- panel ekspercki, podczas którego rodzice mogliby zadawać pytania osobie prowadzącej.

Napiszcie proszę jak to widzicie, dorzućcie proszę inne tematy, które Was interesują. A może macie jakieś pomysły na formę warsztatów, przebieg spotań. Napiszcie wszystko co chcecie :)

Pozdrawiam serdecznie,
Dobrochna :)
Joanna C.

Joanna C. Media Manager, NIVEA
Polska

Temat: jak żywić dzieci od pierwszych miesięcy życia? -...

To ja ze swojej strony mogę napisać co mi sprawiło problem:

- gluten!!!! Jak dodawać, czy można dzielić porcję, co oznacza to magiczne "na 100 ml" itd

- co powinno być dawane na śniadanie, co na II śniadanie, co na podwieczorek a co na kolację (w tym - jak to się zmienia wraz z rozwojem dziecka) - czyli zasady układania jadłospisu

- jakie produkty dawać przy problemach typu zaparcia lub biegunki

plus:
- gotowe jedzenie w słoiczkach oraz kaszki - coś więcej na ten temat, ale nie to co jest w prasie parentingowej (czyli klasyczny PR pełen ochów i achów). Bo ja np. zauważyłam, że Bobovita w składzie swoich jogurcików ma cukier, a Nestle nie ma, mam jednak wątpliwość czy rzeczywiście tak jest, albo jakim cudem kaszka manna Nestle, teoretycznie nie ma cukru, jest tak strasznie słodka???Joanna C. edytował(a) ten post dnia 13.04.10 o godzinie 21:38
Agnieszka D.

Agnieszka D. Kierownik Fundacji
NUTRICIA

Temat: jak żywić dzieci od pierwszych miesięcy życia? -...

Dobrochna, pomysł jest bardzo dobry :)

Joanno, sacharoza w jogurcikach Nestle to nic innego jak cukier (zwykły kuchenny jaki znamy). Porównując te dwie marki spójrz na tabelę wartości odżywczych i pozycję "węglowodany - w tym cukry" - cukrów Bobovita ma w 100g - 8,6g a Nestle 13,9g.

Kaszki Nestle bazują na częściowo zhydrolizowanym zbożu - oznacza to, że skrobia zbóż została wstępnie "strawiona" - czyli rozłożona na drobniejsze elementy czyli cukry proste, które dają słodycz produktowi.
Joanna C.

Joanna C. Media Manager, NIVEA
Polska

Temat: jak żywić dzieci od pierwszych miesięcy życia? -...

Agnieszka Dolna - Chudobińska:
Dobrochna, pomysł jest bardzo dobry :)

Joanno, sacharoza w jogurcikach Nestle to nic innego jak cukier (zwykły kuchenny jaki znamy). Porównując te dwie marki spójrz na tabelę wartości odżywczych i pozycję "węglowodany - w tym cukry" - cukrów Bobovita ma w 100g - 8,6g a Nestle 13,9g.

Kaszki Nestle bazują na częściowo zhydrolizowanym zbożu - oznacza to, że skrobia zbóż została wstępnie "strawiona" - czyli rozłożona na drobniejsze elementy czyli cukry proste, które dają słodycz produktowi.


no właśnie takiej wiedzy mi brakuje!!!! Bardzo Ci dziękuję :))))
Agnieszka D.

Agnieszka D. Kierownik Fundacji
NUTRICIA

Temat: jak żywić dzieci od pierwszych miesięcy życia? -...

no właśnie takiej wiedzy mi brakuje!!!! Bardzo Ci dziękuję :))))

Cieszę się, że mogłam pomóc :)

Następna dyskusja:

jak się czujecie w kuchni?




Wyślij zaproszenie do