Joanna
Krowicka
HR Manager ♜ Human
Capital Management ?
People & Culture ...
Temat: Przepis na zdrowe mniam mniam ;)
Uprzedzam, że mogę być monotematyczna. Uwielbiam zdrowe przepisy i slow food ;> nie akceptuje w życiu byle-jakości w żadnym obszarze, więc wiem co jem... ;)Ten przepis jest na stałe obecny w mojej kuchni bo nie kupuję "chemicznych" wędlin w sklepach i podziwiam sztukę dobrze przygotowanych soczystych mięs. Ten sposób przyrządzania jest prawie ekspresowy (2 x 5 minut) choć potrzeba doby, by podać gotowe danie. Na pewno docenią go kucharze zabiegani bo jest mało pracochłonny ;)
Składniki na małą porcję:
* ok 1 kg mięsa
(schabu bez kości i warkocza, szynki wieprzowej, łopatki, piersi z indyka)
* 2 liście laurowe
* 2 groszki ziela angielskiego
* 3 łyżki soli
* 0,5 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka cukru
* 2-3 ząbki czosnku
* ok. 1,5 litra wody (żeby przykryć porcję w garnku)
Opcjonalnie:
* 1 łyżka majonezu
* 100 ml czerwonego wina
* 1 łyżeczka majeranku lub inne ulubione zioła (ja dodaje lubczyku, czasami jałowiec)
Wodę wlewamy do garnka (najlepiej o grubym dnie). Do wody dodajemy wszystkie przyprawy i opcjonalne dodatki. Zagotowujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy porcję mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 minut i wyłączamy. Odstawiamy na całą noc do wystygnięcia (w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut od momentu zawrzenia. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Gotowe mięso wyjmujemy z zalewy.
Na kanapki: owijamy papierem, przetrzymujemy w lodówce, dobrze się kroi w plasterki.
Na obiad: kroimy porcje i podajemy z ulubionym sosem (chrzanowym, paprykowym, musztardowym, pomidorowym, itp.)