Joanna Krowicka

Joanna Krowicka HR Manager ♜ Human
Capital Management ?
People & Culture ...

Temat: Przepis na zdrowe mniam mniam ;)

Uprzedzam, że mogę być monotematyczna. Uwielbiam zdrowe przepisy i slow food ;> nie akceptuje w życiu byle-jakości w żadnym obszarze, więc wiem co jem... ;)

Ten przepis jest na stałe obecny w mojej kuchni bo nie kupuję "chemicznych" wędlin w sklepach i podziwiam sztukę dobrze przygotowanych soczystych mięs. Ten sposób przyrządzania jest prawie ekspresowy (2 x 5 minut) choć potrzeba doby, by podać gotowe danie. Na pewno docenią go kucharze zabiegani bo jest mało pracochłonny ;)

Składniki na małą porcję:

* ok 1 kg mięsa
(schabu bez kości i warkocza, szynki wieprzowej, łopatki, piersi z indyka)
* 2 liście laurowe
* 2 groszki ziela angielskiego
* 3 łyżki soli
* 0,5 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka cukru
* 2-3 ząbki czosnku
* ok. 1,5 litra wody (żeby przykryć porcję w garnku)

Opcjonalnie:
* 1 łyżka majonezu
* 100 ml czerwonego wina
* 1 łyżeczka majeranku lub inne ulubione zioła (ja dodaje lubczyku, czasami jałowiec)

Wodę wlewamy do garnka (najlepiej o grubym dnie). Do wody dodajemy wszystkie przyprawy i opcjonalne dodatki. Zagotowujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy porcję mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 5 minut i wyłączamy. Odstawiamy na całą noc do wystygnięcia (w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut od momentu zawrzenia. I znowu odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Gotowe mięso wyjmujemy z zalewy.

Na kanapki: owijamy papierem, przetrzymujemy w lodówce, dobrze się kroi w plasterki.
Na obiad: kroimy porcje i podajemy z ulubionym sosem (chrzanowym, paprykowym, musztardowym, pomidorowym, itp.)
Joanna Krowicka

Joanna Krowicka HR Manager ♜ Human
Capital Management ?
People & Culture ...

Temat: Przepis na zdrowe mniam mniam ;)

Wersja muffinów drożdżowych, dla tych kucharzy, którzy unikają proszku do pieczenia i sody oczyszczonej w jedzeniu.

Pełnoziarniste babeczki drożdżowe (z dowolnymi dodatkami)

Składniki na ciasto:

140 g mąki pszennej typ 500
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko
40 g cukru trzcinowego
1 łyżka własnego ekstraktu waniliowego lub 4 g cukru waniliowego
125 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
75 g miękkiego masła
szczypta cynamonu

dodatki owocowe:
60 g posiekanych suszonych śliwek
30 g rodzynek lub żurawiny suszonej
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
100g kwaśnego, obranego i pokrojonego na kawałki jabłka np. Szarej Renety

Drożdże rozetrzeć z ekstraktem lub cukrem waniliowym i rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia na około 10 minut.

Następnie zaczyn dodać do pozostałych składników ciasta i suchych dodatków, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut by ciasto wyrosło.

Formę do muffinów lub papierowe foremki do babeczek wysmarować masłem. Gdy ciasto wyrośnie, nakładać po łyżce ciasta do każdej foremki. Jeżeli masz ochotę dodać świeże owoce to włóż je w każdą porcję przed wstawieniem do pieca (np. jabłko).

Piec do zrumienienia w temp. 180 st. C
Z podanych proporcji wychodzi 12 smakowitych i zdrowych babeczek ;)
Joanna Krowicka

Joanna Krowicka HR Manager ♜ Human
Capital Management ?
People & Culture ...

Temat: Przepis na zdrowe mniam mniam ;)

Inny przepis bez proszku i sody..

Borówkowe muffiny drożdżowe

Składniki na ciasto:

15 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
1/4 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
żółtko o temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru
1,25 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
60 g miękkiego masła
60 g serka typu Ostrowia

Składniki na nadzienie:

60 g miękkiego niesolonego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżki cynamonu

Dodatki:
1 szklanka borówek amerykańskich albo jagód (świeżych lub mrożonych)
Forma do muffinek 12 szt.

Jest to zmodyfikowany przepis świetnej cukierniczki - Anny Olson.
W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na 5 min. Dodaj mleko, jajko oraz cukier i wymieszaj. Dosyp mąkę, sól i gałkę muszkatołową i mieszaj przez 1 min. Dodaj masło i serek i zagniataj przez 5 minut. Włóż ciasto do miski natłuszczonej odrobiną oliwy i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w miejscu wolnym od przeciągu.
W tym czasie przygotuj nadzienie, czyli zmieszaj w misce masło, cukier, miód i cynamon. Nałóż po pół łyżeczki nadzienia do każdego wgłębienia formy. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmaruj na nim pozostałe nadzienie, posyp borówkami amerykańskimi / jagodami i zwiń wzdłuż dłuższego brzegu. Pokrój roladę na 12 równych części i powkładaj je do muffinkowych foremek (ułożyć byle jak, aby się zmieściły). Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Piecz 30 minut. Wyjmij bułeczki z foremek póki są ciepłe.
Joanna Krowicka

Joanna Krowicka HR Manager ♜ Human
Capital Management ?
People & Culture ...

Temat: Przepis na zdrowe mniam mniam ;)

Prościej się nie da...

Najprostsze muffiny drożdżowe z jabłkami

2 szkl. mąki pszennej
paczka suszony drożdży rozpuszczona w pół szkl. ciepłego mleka
pół szkl. oleju
pół szkl. cukru brązowego
2-3 jabłka pokrojone w kostkę, mogą być namoczone w alkoholu (najlepiej aromatycznym)
2 cukry cynamonowe lub łyżka cynamonu
można dodać rodzynki lub żurawinę

Mieszamy mąkę z cukrem i namoczonymi suchymi drożdżami. Dodajemy resztę dodatków, krótko wyrabiamy, wkładamy do foremek. Odstawiamy (ok. 30 min) żeby ciasto "ruszyło". Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok. 185 stopniach C.
Joanna Krowicka

Joanna Krowicka HR Manager ♜ Human
Capital Management ?
People & Culture ...

Temat: Przepis na zdrowe mniam mniam ;)

Ekstremalnie zdrowe czyli bez proszku, sody i drożdży... ;)

Muffiny cappuccino

200 g jajek (odważyć bo wiadomo... rozmiar)
200 g cukru
200 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
20 g kakao
1 wystudzone małe espresso z likierem migdałowym lub kawowym (lub 6 łyżek cappuccino w proszku dla leniuchów)
pół łyżeczki zmielonych goździków
pół łyżeczki cynamonu

Piekarnik podgrzać do temperatury 180 st C.
Ubić dokładnie na jajka z cukrem (ważne aby były bardzo puszyste).
Stopniowo dodawać do jajek masło ciągle mieszając, żeby się nie zważyło.
Dodać kakao, przyprawy i kawę (lub cappuccino).
Mąkę przesiać, dodać do masy i wyrobić na gładkie ciasto.
Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości.
Piec 20-25 min.
Wyjąć muffiny z piekarnika i zostawić na 5-10 min.
Wyjąć na kratkę do przestudzenia lub podawać na ciepło :)
Joanna Krowicka

Joanna Krowicka HR Manager ♜ Human
Capital Management ?
People & Culture ...

Temat: Przepis na zdrowe mniam mniam ;)

aaaa... zapomniałam, że jest jeszcze większe ekstremum... ciasto na samych białkach... ale to może tylko dla chętnych, żeby nie przesadzać ;)

konto usunięte

Temat: Przepis na zdrowe mniam mniam ;)

Dzięki wielkie! Teoria smakowita, jak mi wyjdzie w praktyce - okaże się.

A czy znasz może amerykańskie muffiny, które robi się na bazie maślanki? Nie jestem pewna, czy nie wymagają one sody. Ciasto jest specyficzne - mokre i "serowate". Wiem, że Amerykanki pieką je przygotowują je i pieką bardzo szybko - jest to tradycyjne i nieco wyszukane danie śniadaniowe.
Nie mam pojecia, jak to się robi, a jestem dość leniwą "kucharką" i taki wypiek by mi pasował.



Wyślij zaproszenie do