konto usunięte

Temat: Przepis na fajne wege - mniam mniam

Polecam się, bo czasami brak mi fantazji przy garach. Z przyjemnościa zrewanżuję się jakąś przećwiczoną pychotą.

konto usunięte

Temat: Przepis na fajne wege - mniam mniam

Dziś służę arabskim Hummusem, który zrobilam wg. przepisu z kuchni arabskiej, wyszedł rewelacyjny.
Zamroziłam (można), aby mieć gotowca przed imprezą ogrodową.

Z paczuszką suchej ciecierzycy (cieciorki) postąpić jak z grochem, czyli namoczyć i ugotować. Jak będzie tak miękka, że da sie rozetrzeć w paluchach odlać z wywaru, ale tenże pozostawić!!!
Załadować cieciorę do michy z zimną wodą, wsadzić łapy i "prać", czyli pocierać ziarna o siebie, żeby złaziły łupinki. Kilka razy odlewać wodę z łupinkami, nalewać świeżą i złuszczać ziarna.
Odsączoną z wody obraną cieciorę zmiksować na gładką, aksamitną paciaję, dodając wywar w takiej ilości, żeby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu.

Teraz dodatki:
1/2 szklanki pasty sezamowej (tahina) - do kupienia w sklepach z potrawami i przyprawami ze świata
kilka wyciśniętych ząbków czosnku - tyle, żeby go w potrawie czuć wyraźnie.
sok z 1/2 cytryny a nawet więcej - hummus musi być lekko kwaskowy.
sól

Wszysko razem dobrze zmiksować.

Fachowo po arabsku ładuje się masę do michy, uklepuje, robi małe wgłębienia, polewa oliwą szlachetną, dekoruje plasterkami ogórka posypanego ozdobnie pieprzem kajeńskim.
Podaje się z arabskim plackowatym chlebem i pęczuszkami natki pietruszki do zagryzania, żeby nie zionąć czosnkiem na ukochanego siedzącego na poduszce obok :-)))

Ja z braku chleba arabskiego zajadam z chlebkiem vasa i też pysznie jest.



Wyślij zaproszenie do