Ewa J.

Ewa J. ... to droga jest
celem...

Temat: Przepis na fajne mniam mniam..

Roman Wieczorek:

ale jaką masz ta rybę ???

zwykłego dorsza :)

konto usunięte

Temat: Przepis na fajne mniam mniam..

Dorsz nie jest rybą zwykłą, tylko niezwyklą, najsmaczniejszą, o prawdziwym smaku morza.
Niestety, w Polsce dorsza profanują przez złą tradycję przyrządzania.
Ewa J.

Ewa J. ... to droga jest
celem...

Temat: Przepis na fajne mniam mniam..

Beata M.:
Dorsz nie jest rybą zwykłą, tylko niezwyklą, najsmaczniejszą, o prawdziwym smaku morza.
Niestety, w Polsce dorsza profanują przez złą tradycję przyrządzania.

Beato, może jednak skusisz się i zradzisz rąbek tajemnicy, jak go przyrządzić? :)

konto usunięte

Temat: Przepis na fajne mniam mniam..

Eee tam!
Niech sobie w morzu pływa
taka duża i piękna ryba :-)

Godonie do rymu weszło mi juz w krew :-)))))
ale nie tylko mnie - Pan Ojciec Założyciel Grupy też może coś na ten temat powiedzieć :-))))
Anna K.

Anna K. "W konfrontacji
strumienia ze skałą,
strumień zawsze
wygr...

Temat: Przepis na fajne mniam mniam..

hej
ja też dysponuję dorszem, spod samiuśkiego Bałtyku i żal mi biedaka, bo leży w zamrażalniku i nie wygląda na szczęśliwego.

Jak ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na niesprofanowanie rybci - to niech da bardzo proszę. Już nie dla mnie, nie dla Ewy, dla Dorsza proszę to zrobić :)

konto usunięte

Temat: Przepis na fajne mniam mniam..

Skoro mu tak zimno, to trzeba go rozgrzać :-)

Ja najlepiej lubię dorsza pieczonego w warzywach - mogą być wg upodobania. Układam w naczyniu żaroodpornym na oliwie szlachetnej zbryzganej czosnkiem, rozmarynem i zaprawionej bialym winem grube plastry cukinii, cebulę, cale pomidory, filet(y) dorsza. a także kupki mrozonego szpinaku (całe liście), znowu czosnek, albo brokuły - co się pod ręke nawinie. W to wszystko ulubione zioła (najlepiej bazylia lub rozmaryn), sól. Jeśli warzywa są soczyste, to trzeba zdjąć pokrywę w rakcie pieczenia, żeby nie wyszla zupa.

Jeszcze lepsze, gdy zamiast dorsza wrzucimy soczewicę :-)Beata M. edytował(a) ten post dnia 12.06.10 o godzinie 23:59
Anna K.

Anna K. "W konfrontacji
strumienia ze skałą,
strumień zawsze
wygr...

Temat: Przepis na fajne mniam mniam..

Soczewicę ostatnio używałam do tortilli.
podobno oryginalna meksykańska tortilla wcale nie ma w sobie tyle składników jak ta do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni. A zwłaszcza nie ma mięsa.

do mojej władowałam pastę z 30 g soczewicy zmiksowanej (oczywiście, że najpierw ugotowanej) z papryczkami chili (szt 3) czosnkiem (3 ząbki) i pomidorkiem (1szt, sparzona, obrana ze skóry).
ogień.

mimo, że lubię pikantne potrawy to proponuję jednak zmienić liczbę mnogą papryczek na liczbę pojedynczą jednak.

Za przepis na zmarzlaka dziękuję bardzo w imieniu swoim i nieszczęsnego pana Dorsza:)Anna F. edytował(a) ten post dnia 13.06.10 o godzinie 16:29



Wyślij zaproszenie do