Temat: Lato idzie... Grillujemy...

Grill, piknik pod wiszącą skałą... Co serwujecie?

konto usunięte

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

Cieszę się, że ktoś ten temat poruszył:) Chętnie zapoznam się z pomysłami innych:)
Oprócz tradycyjnej marynowanej kakrówki z tzatziki, szaszłyków...etc. uwielbiam pieczareczki solone z pokruszonym serem pleśniowym i startą mozzarellą.
Do tego wszystkiego sałateczka z mieszanki sałat, pomidorów, papryki, zielonego ogórka, gorgonzoli z podsmażonym boczkiem, wszystko zalane sosem winegret.
Dobra też jest świeża rybka obsypana pieprzem i vegetą, przełożona świeżym koprem - pieczone w folii oczywiście. W popiole natomiast można upiec ziemniaczki (owinięte folią) - podawane z masłem czosnkowym lub tzatziki zagęszczonym białym serem.

konto usunięte

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

wielkie dzięki za podpowiedź

Jak przestałam jeść mięcho, ale jadłam ryby, to grill był wyciągany na potrzeby pieczonych w folii pstrągow.
Teraz ryb już też nie jadam, więc grill rdzewieje.
A lubię bardzo ogrodową garkuchnię.

Jak się robi te pieczarki? Kładzie po prostu na aluminiowej tacce?

Proszę o inne pomysły, np. jak pichcic na grillu bakłazana w plastrach.

konto usunięte

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

Beata M.:
Pieczarki kładziesz na tacce, grill musi być jednak przykrywany aby serek łądnie się roztopił:)
Bakłażan dokładnie tak samo, najlepiej na folii/tacce. Skoro mięska nie jadasz, proponuję warzywne szaszłyczki:)
Można tez pomidorki udusić na grillu z serkiem w środku i bazylią, równie pyszne:)Monika M. edytował(a) ten post dnia 15.06.10 o godzinie 22:48

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

banany -grilowane -dobre są ? ;)
Ula Ł.

Ula Ł. Koordynator w Dziale
Obsługi Klienta,
Bayer Sp. z o.o.

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

Beata Agnieszka R.:
banany -grilowane -dobre są ? ;)


Są fantastyczne :o))))
A w bananki włożone kosteczki czekolady - pychotka :o))))

konto usunięte

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

Lato przyszło, więc grillujemy...zatem:

1. wychodzimy do ogrodu z parasolem, rozstawiamy grill
2. układamy na nim suszone produkty do ulubionej potrawy - polecam suszone grzyby, warzywa, banany
3. ww pozostawiamy na deszczu do namoczenia
4. pod parasolem rozpalamy ogień, nakrywamy pokrywą
5. po upieczeniu otwieramy pokrywę i potrawy podlewamy deszczem, a następnie podwędzamy w dymie

Dla gości pikniku mamy przygotowane kasosze i parasole.

konto usunięte

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

Beata M.:
Lato przyszło, więc grillujemy...zatem:

1. wychodzimy do ogrodu z parasolem, rozstawiamy grill
2. układamy na nim suszone produkty do ulubionej potrawy - polecam suszone grzyby, warzywa, banany
3. ww pozostawiamy na deszczu do namoczenia
4. pod parasolem rozpalamy ogień, nakrywamy pokrywą
5. po upieczeniu otwieramy pokrywę i potrawy podlewamy deszczem, a następnie podwędzamy w dymie

Dla gości pikniku mamy przygotowane kasosze i parasole.

A oprócz "kasoszy" mamy też dla gości uśmiech i świetny humorPrzemysław Mazurkiewicz edytował(a) ten post dnia 24.06.10 o godzinie 10:07

konto usunięte

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

Ula Ł.:
Beata Agnieszka R.:
banany -grilowane -dobre są ? ;)


Są fantastyczne :o))))
A w bananki włożone kosteczki czekolady - pychotka :o))))
mmm muszę wypróbować
Camembert pieczony w folii na grillu. mmmmmniam. Pieczona cebulka w całości, papryka, cukinia i bakłażan, ziemniaki z ziołami i masłem pieczone w folii (wcześniej lekko obgotowane), kaszanka, pieczony łosoś w dzwonkach z ziołami. Do tego micha sałaty z pomidorami, ogórkami i wszystkim co pod ręką. Palce lizać.
Karkówka, polecam należy natrzeć ją porządnie mieszanką miodu, soku z cytryny i pieprzu cayenne; odstawić do lodówki na minimum godzinkę, a potem fruuu na grilla Pyszna jest można ją też jeszcze podlewać nieco tą mieszanką, ale niekoniecznie. Trzeba tylko uważać, żeby się nie przypaliła, bo zrobi się czarny karmelek Wtedy już taka pyszna nie jest... :(Agnieszka L. edytował(a) ten post dnia 22.07.10 o godzinie 16:30

konto usunięte

Temat: Lato idzie... Grillujemy...

Grillujemy..., więc:

1. kask, beret lub kapelusz wypełniamy kostkami lodu i wkładamy na głowę
2. rozstawiamy ruszt w ogrodzie w miejscu nasłonecznionym
3. nie rozpalamy ognia!
4. układamy potrawy na tackach foliowych lub bez
5. gdy potrawy zaczną skwierczeć przesuwamy ruszt w cień pod drzewami
6. chowamy się do pomieszczenia klimatyzowanego, gdzie goście przechodzą reanimację po przebyciu drogi z samochodów do tychże pomieszczeń.



Wyślij zaproszenie do