Ewa
Bałdyś-Jakuć
Szef kuchni
restauracji Hotelu
Silver***
Robert
Śniaszek
właściciel, OPEN AiR
PIZZA & RESTAURANT
Temat: Napiwki
W mojej restauracji jest tak:każda kelnerka ma własne napiwki. Jedna dostaje większe, inna mniejsze, w dłuższym okresie czasu widać, ze wyższe ma ta, która bardziej profesjonalnie obsługuje gości. Liczy się także uśmiech, uprzejmość, nawet uroda (choć to rzecz przecież nieobiektywna).
Jeżeli kilka kelnerek obsługuje tych samych gości (np. przyjęcie) wtedy dzielą się napiwkiem po równo.
To samo dotyczy kierowców, którzy dostarczaję dania i pizze na zamówienie.
Kucharz za to ma zdecydowanie wyższą pensje.
Krzysztof
Drożdż
samodzielny referent
ds.zaopatrzenia
(czas zmian)
Temat: Napiwki
tak powinno bycWłodzimierz Sznajder Kucharz
Temat: Napiwki
W restauracji ktorej ja pracuje, kielnerzy mają sobie swoje stoliki ktore obsługują z tych stolikow dostają napiwki, ktorymi sie z nikim nie dzielą:/, dostają tez takzwane servisy za obsługe imprez wczesniej zorganizowanych i opłaconych. Fakt kielner ktory umie zadbać o swoich gosci swoją drogą wiecej zarobi:)Ja jako kucharz pracujący na kuchni, dostaje stałą pensje i nie dostaję zadnych napiwkow ani servisow (nie licząc,takich dni kiedy restaurajca jest przepełniona i na kucharza przepada po 70 dan w ciagu godziny:)), chociaż czasem od nas kucharzy zalezy jak szybko wydamy konkretne danie i jak je wykonamy.
Agnieszka P. www.akukubaby.pl
Temat: Napiwki
na kucharza przepada po 70 dan w ciagu godziny:)),o matko, jakoego typu to restauracja?
Włodzimierz Sznajder Kucharz
Temat: Napiwki
Jest "ekskluzywna" restauracja grecka w warszawie. Taki ruch miewamy w walentynki, w maju kiedy sa w restauracji organizowane chrzciny, wesela i tp. Ostatnio w walentynki mielismy taki sajgon ze sala ktora miesci około 180 osob była zapchana na full, a ponad 40 osob stało na schodach przed wejsciem do rstauracji i czekało na wolne miejsca, wszystko przez to ze manager nabrał wiecej rezerwacji niz powinien był licząc na to ze połowa ludzi nie przyjdzie:)Agnieszka P. www.akukubaby.pl
Temat: Napiwki
myślałam że 70 dań na godzine na osobę można wydać tylko w "restauracji innnej niz wszystkie".No ale w takim razie gratuluje, znakomity wynik (chyba muszę porozmawiać z mężem na temat wydajnośći pracy).
Włodzimierz Sznajder Kucharz
Temat: Napiwki
O to chodzi ze wydac tego sie nieda:/ na osobe tez moze tyle przepadac:( jak naprzykład wejdzie ci 100 osob w ciągu godziny i wszystcy naprzykład zamowią dania z grila, lub z pieca:/ to i 100 dan mozna dostać:/ Nie wspominam o sałatkach, deserach i tp. Wiec akcja jest taka ze ktos dostaje po 5 minutach swoje danie a ktos po 2 godzinach:/ Bo pieca czy grila nie da sie rozciągnąc:) Kazdy kielner przychodzi na kuchnie i sie ciagle pyta co jest z jego daniami na stoł **, a w odpowiedz czesto dostaje bluzgi, bo nas jest 3 czasem 4ch na kuchni a ich 7 na sali i wszystcy by chcieli dostac jednoczesnie:/ swoje dania.Włodzimierz Sznajder edytował(a) ten post dnia 24.03.07 o godzinie 11:16
Ewa
Bałdyś-Jakuć
Szef kuchni
restauracji Hotelu
Silver***
Temat: Napiwki
dokladnie tak mialam jak pracowalam w golebiu walka z kucharzami i kelnerami , to najgorsze stanowisko WYDAWKA zamowic dania przygotowac dodatki,zlozyc na talerze rozdzielic na 10 stolow poganiac kucharzy i wolac kelnerow miedzy czasie przygotowac gropy i naliczyc talerze, totalny zakret i mlyn!!! odpornosc psychiczna wskazana.Włodzimierz Sznajder Kucharz
Temat: Napiwki
Ewa B.:totalny zakret i mlyn!!! odpornosc psychiczna
wskazana.
To jest to!!! Po miesiącu takiej pracy dzien w dzień psychiatra sie kłania:) Na szczescie pracuje 2 na 2, ale coraz mniej pasuje mi ta praca, dzis ide na 9 i tak do 23:/ to kurde 14 godzin:/ brrr jak mi sie nie chce...Włodzimierz Sznajder edytował(a) ten post dnia 25.03.07 o godzinie 07:42
Włodzimierz Sznajder Kucharz
Temat: Napiwki
Własnie sobie oglądałem stronke restauracji w ktorej pracujesz:) Całkiem ciekawie sie zapowiada...Ja pracuje Tutaj co prawda na wydawce nie stoje naszczescie:) moja działka to sałatki, zimne przekąski, zupy i desery:), po woli zaczynam sie wtapiac w dania z pieca...Włodzimierz Sznajder edytował(a) ten post dnia 25.03.07 o godzinie 07:54
Tomasz Jakusz fotograf żywności
Temat: Napiwki
Już dawno nie pracowałem w Polsce, mogę więc się tylko wypowiedzieć jak to jest tutaj w UK.Tutaj kelnerzy pod koniec dnia rozliczają się z kuchnią z napiwków, bywa że muszą oddać 25% do czasami 50% swoich napiwków.
Czasami się zdarza,że klient nakazuje, że napiwek w całości ma iść dla kucharza który to danie przygotował.
A będąc w tym temacie, to tutaj często się zdarza, że klient osobiście podchodzi do lady wydawczej (z której widać całą kuchnię) aby podziękować za kolację - nawet nie wiecie jak to poprawia samopoczucie, od razu człowiek dowartościowany :)
Anna
Kryszewska
pracownik, brak
firmy
Temat: Napiwki
A ja uważam że napiwki są dla kelnerek za to jak podchodzą do klienta, jak są miłe, uśmiechnięte, potrafią doradzić, znają się na tym co podają a nie tylko podstawiają talerze pod nos, to naprawdę im się należy. A jak kucharze dobrzy to myślę że szef im to w postaci premii wynagrodzi ;)
Aleksandra
Giguś
Stylizacja paznokci
i pedicure.
Temat: Napiwki
Zależy jaki jest szef. Fakt faktem szef kuchni zarabia wiele więcej niż kelnerki i to one dorabiają w postaci napiwków, ale kucharze też powinni mieć taką możliwość poza tym klient powinien mieć prawo zdecydować komu daje napiwek a nie do podziału. Wtedy to byłoby zgodnie z jakością obsługi, ta kelnerka co lepiej obsługuje dostaje więcej napiwków. Proste:)Podobne tematy
-
Savoir-vivre, czyli sztuka... » Napiwki -
-
Savoir-vivre, czyli sztuka... » Napiwki a płatność kartą -
-
Super Kelner » KELNER I DUUUŻE NAPIWKI -
-
Tajlandia/ Azja Pol.-Wsch. » Tajlandia - napiwki -
-
Darmowe szkolenia » Dla branży kosmetycznej 22 maja - Jak zjednać każdego... -
-
KOSMETOLOGIA » Bezpłatne szkolenie Jak zjednać każdego klienta,... -
-
Kosmetyka profesjonalna » Bezpłatne szkolenie - Jak zjednać każdego klienta,... -
-
MAKIJAŻ » Możliwość bezpłatnego udziału 22 maja - Jak zwiększyć... -
-
zarządzanie personelem w... » Napiwki i premie kiedy pracownik będzie mógł zażądać ich... -
Następna dyskusja: