Temat: Przepis na oliwe

Poprosze do tablicy Topola i Andrzeja M. :)
Iwona K.

Iwona K. Zarządzanie ofertą
produktową

Temat: Przepis na oliwe

Tomasz Kołodziej:
Poprosze do tablicy Topola i Andrzeja M. :)

Musisz im dołożyć jeszcze kilka kobitek do tego.
oliwę trzeba wyciskać palcyma u stóp ;)

Temat: Przepis na oliwe

Iwona K.:
Tomasz Kołodziej:
Poprosze do tablicy Topola i Andrzeja M. :)

Musisz im dołożyć jeszcze kilka kobitek do tego.
oliwę trzeba wyciskać palcyma u stóp ;)
opowiadaj zatem
jak wyglada proces produkcji, jak taka mundra jestes ;)
Iwona K.

Iwona K. Zarządzanie ofertą
produktową

Temat: Przepis na oliwe

.Iwona K. edytował(a) ten post dnia 27.08.09 o godzinie 16:58
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Przepis na oliwe

Tomasz Kołodziej:
Poprosze do tablicy Topola i Andrzeja M. :)
najpierw usuwa się spod drzew wszystkie opadłe oliwy, śmieci itp.
potem strzasa na ziemię

Obrazek


Obrazek

zamiata i ładuje w skrzynki

Obrazek

czyści na sicie

Obrazek



Obrazek

zawozi do młyna oliwnego i wytłacza...

Obrazek
Przemysław Lisek

Przemysław Lisek Trener i konsultant
zarządzania
projektami

Temat: Przepis na oliwe

A potem przyjeżdża gość w wieśniackim kapeluszu, leje do puszek i wysyła paletami do Polski ;P
Dagmara D.

Dagmara D. Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...

Temat: Przepis na oliwe

W kowbojskim :):)
Przemysław Lisek

Przemysław Lisek Trener i konsultant
zarządzania
projektami

Temat: Przepis na oliwe

Dagmara D.:
W kowbojskim :):)
A co ja napisałem? ;)
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Przepis na oliwe

Przemysław Lisek:
A potem przyjeżdża gość w wieśniackim kapeluszu, leje do puszek i wysyła paletami do Polski ;P
ale masz wpierdol...;))
wszystko wszystkim, ale mój najważniejszy męski argument urazić...???;))
Przemysław Lisek

Przemysław Lisek Trener i konsultant
zarządzania
projektami

Temat: Przepis na oliwe

Tomasz T.:

wszystko wszystkim, ale mój najważniejszy męski argument urazić...???;))
Że niby kapelusz??
Tomek, kurde .... sorry Stary .... nie wiedziałem, że jest tak źle. Czy można Ci jakoś pomóc??
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Przepis na oliwe

Przemysław Lisek:
Tomasz T.:

wszystko wszystkim, ale mój najważniejszy męski argument urazić...???;))
Że niby kapelusz??
Tomek, kurde .... sorry Stary .... nie wiedziałem, że jest tak źle. Czy można Ci jakoś pomóc??
jakie źle...??? a masz taki argument...???;))
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Przepis na oliwe

tak mnie zdrzaźnił, że język mi kołkiem stanął i paluchy zesztywniały...ale teraz już lepiej...;))

jak na razie doszliśmy do momentu wytłaczania...i jak do tej pory uwzględniając fakt,że oliwa uzyskana, z różnych odmian drzew różni się swymi właściwościami jest ok...
We frantoio (wytłaczarnia, czy olejarnia, czy jak to się po polsku nazywa) następuje selekcja oliwy i tu zaczyna się problem dla konsumenta...;))
Jednym z podstawowych, warunkujących klasyfikację oliwy czynników jest jej kwasowość,czyli procentowa zawartość kwasu oleinowego. Od tego również uzależniona jest jej cena, co jest istotne w dalszym przerobie. Aby oliwa otrzymała zaszczytny przydomek ekstra nie powinna przekraczać 0,8%.
Oczywiście plantatorzy są różni i przywożą oliwki w różnym stanie do młyna, więc i otrzymana oliwa ma różny stopień kwasowości...
Najlepsza, którą udało mi się uzyskać, kiedy zajmowałem się jeszcze plantacją miała 0,2%...najgorszą , którą widziałem prawie 4%.
Oczywiście, każdy plantator używa oliwy...i jego rodzina i przyjaciele też... więc tę oliwę, która mieści się w dolnym przedziale kwasowości zabiera do domu, a tę gorszą zostawia do dalszego przerobu...;))
Właściciel młyna też umie liczyć, więc miesza oliwę lepszą z gorszą, tak jednak aby nie przekroczyć zalecanej normy kwasowości, czyli sprzedać drożej...
Większość z nich, dodatkowo ratuje swój biznes o wiele tańszą oliwą hiszpańską lub grecką, bądź mieszając ją z własną, bądź tylko sprzedając pod swoją marką. Dlatego wg badań konsumenckich około 80% oliwy na rynku deklarowanej jako włoska w rzeczywistości jest mieszanką oliwy włoskiej z inną.

Ale to jest, że tak powiem tylko ciekawostka , bo żaden konsument nie ma laboratorium, więc tego nie stwierdzi, a czego oko nie widzi, tego sercu nie żal...;))

cdn
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Przepis na oliwe

c.d.
no i jedziemy dalej...we frantoio namieszali już tak jak trzeba i oliwa czeka sobie w olbrzymich silosach na nabywcę...;))
Odpowiednio przechowywana nie psuje się szybko, ale traci swoje pierwotne właściwości...czyli im starsza tym gorsza...;))
W młynach oliwnych zasadniczo jest przechowywana odpowiednio.
Jak długo czeka? To już zależy od operatywności właściciela młyna, podawany termin przydatności do spożycia waha się od 12-24 miesięcy...z tym, że raczej jest liczony od czasu butelkowania niż produkcji, bo okres zbiorów trwa około 4 miesięcy.
Co się dzieje z oliwą, jeśli właściciel młyna jej nie sprzeda w ciągu jednego sezonu???
Przecież jej nie wyleje...domiesza w odpowiedniej proporcji do świeżej...Przecież i tak tego nikt nie pozna...
Ale zakładając, że jest operatywny... powlewał do pojemników i sprzedał...dajmy na to w 4 miesiące (raczej mało realne) po zakończeniu kampanii... Oliwa wędruje do dystrybutora, jakiejś dużej hurtowni, gdzie znowu w zależności od operatywności hurtownika postoi nieco i zmienia magazyn na mniejszy...gdzie też nieco poczeka, aż trafi do sklepów...;))
Ma już 6 miesięcy...;)))
Zakładając , że warunki przechowywania w magazynach, hurtowniach i sklepach są idealne i że klient szybko kupi ma szansę zakupić oliwę minimum 8-miesięczną... a i to przy założeniu, że właściciel sklepu nie wystawi najpierw na półki towaru z poprzedniej dostawy...;))

konto usunięte

Temat: Przepis na oliwe

za to produkt Topol Oil Corp. jest debesciak i ma maks 3 tygodnie ;)
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Przepis na oliwe

Taryk A.:
za to produkt Topol Oil Corp. jest debesciak i ma maks 3 tygodnie ;)
Taryk...ubliżasz mi...;))
masz 2 kalkulatory w kieszeniach, komputer przed nosem i liczyć nie umiesz...licząc od zapuszkowania do momentu dotarcia do Polski max 3 dni...i przez Twoje nieuctwo mój oliwny biznes padnie, bo jakbyś liczył dobrze to brałbyś nie 20 l na jeden raz tylko 50l...;)))

a tak poważnie, to nie byłą kryptoreklama...po prostu ktoś się zapytał jaka jest różnica pomiędzy oliwą bezpośrednio od chłopa ,a dostępną w sklepie...:))

konto usunięte

Temat: Przepis na oliwe

Tomasz T.:
Taryk A.:
za to produkt Topol Oil Corp. jest debesciak i ma maks 3 tygodnie ;)
Taryk...ubliżasz mi...;))
masz 2 kalkulatory w kieszeniach, komputer przed nosem i liczyć nie umiesz...licząc od zapuszkowania do momentu dotarcia do Polski max 3 dni...i przez Twoje nieuctwo mój oliwny biznes padnie, bo jakbyś liczył dobrze to brałbyś nie 20 l na jeden raz tylko 50l...;)))

a ja tam wiem ile trwa ten twoj tour de pologne, przejazdu europy nie liczac.
w innych krajach tez rowne GL maja, moze tam tez sie oglaszasz ;))))
ja chetnie bym i 25l wzial, ale przyjedz w koncu! musialem ostatnio w sklepie kupowac oliwe..

a tak poważnie, to nie byłą kryptoreklama...po prostu ktoś się zapytał jaka jest różnica pomiędzy oliwą bezpośrednio od chłopa ,a dostępną w sklepie...:))

dobra, dobra.. zamieniamy kryptoreklame na autokreacje i jest got ;)
Katarzyna Wyglądała

Katarzyna Wyglądała Zaczynam rozglądać
się za nową pracą...

Temat: Przepis na oliwe

Przemysław Lisek:
A potem przyjeżdża gość w wieśniackim kapeluszu, leje do puszek i wysyła paletami do Polski ;P

Przemysławie no wiesz co... Jak tak można!!! Mój kapelusz nie jest wieśniacki!!! A posiadam i kapelusz kowbojski i kowbojki na stanie :D
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Przepis na oliwe

Katarzyna Wyglądała:
Przemysław Lisek:
A potem przyjeżdża gość w wieśniackim kapeluszu, leje do puszek i wysyła paletami do Polski ;P

Przemysławie no wiesz co... Jak tak można!!! Mój kapelusz nie jest wieśniacki!!! A posiadam i kapelusz kowbojski i kowbojki na stanie :D
o! i już Cię lubię...;)))
Katarzyna Wyglądała

Katarzyna Wyglądała Zaczynam rozglądać
się za nową pracą...

Temat: Przepis na oliwe

Bardzo dziękuję Tomku ;D To dla mnie zaszczyt ;))) Czyżbyś lubił też odpowiednią muzykę? Jak tak to chyba się zakocham ;)))
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Przepis na oliwe

Taryk A.:

a ja tam wiem ile trwa ten twoj tour de pologne, przejazdu europy nie liczac.
w innych krajach tez rowne GL maja, moze tam tez sie oglaszasz ;))))
nooo...na północy Włoch..po 10€...;))
ja chetnie bym i 25l wzial, ale przyjedz w koncu! musialem ostatnio w sklepie kupowac oliwe..
osobiście to ja rzeczywiście "w końcu " przyjadę...teraz podsyłam do Andiego większą ilość...;))
dobra, dobra.. zamieniamy kryptoreklame na autokreacje i jest got ;)
buahahahahahaha...:)))

Następna dyskusja:

Przepis na Ladies Styling b...




Wyślij zaproszenie do