Mariusz
Ożóg
Salesforce
Administrator,
Elekta Business
Services
Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?
Tomasz T.:To prawda, dlatego należy omijać łukiem takie produkty :-)
Mariusz Ożóg:a bardzo często nie jest napisane nic...kilka lat temu była z tego powodu afera...;)
ale dlaczego fałszowanie?
Przecież na etykietach jest często napisane "mieszanka oliw z UE" albo "butelkowano we Włoszech", oczywiście drobnym drukiem.
Niestety ludzie w PL patrzą na cenę a nie na etykietkę, dotyczy to nie tylko oliw :-(.
Tu też się zgadzam - mieszanie gatunków oliwek. Lecz miałem na myśli co innego, mieszanie różnych OLIW, z różnych krajów, z różnych roczników. Dla mnie jest to niedopuszczalne. Jak próbuję oliwę to chcę mieć jasno powiedziane, z jakiego jest kraju, regionu i z jakich gatunków oliwek zrobiona.A najlepsze jest to, że niektóre koncerny w PL twierdzą, że mieszanka oliw jest lepsza niż świeża oliwa wytłoczona z konkretnych odmian przez jednego producenta.i mają rację, bo mieszanka kilku wyselekcjonowanych gatunków jest lepsza...przynajmniej teoretycznie...
kiedy zajmowałem się gajem oliwnym celowo ustawiałem zbiór w taki sposób, aby pewne gatunki oliwek miały duży udział, a pewne znikomy...
gdyby przyszło Ci spróbować oliwy wytłoczonej z nociary (rodzaj oliwek) byłbyś wniebowzięty efektem wizualnym i zapachowym...również smak jest całkiem całkiem...do momentu kiedy dojdzie do gardła...wtedy zaczynasz mieć wrażenie, że napiłeś się kwasu..;PPoo.. bardzo chętnie :-).Mariusz Ożóg edytował(a) ten post dnia 05.12.11 o godzinie 20:00