Mariusz Ożóg

Mariusz Ożóg Salesforce
Administrator,
Elekta Business
Services

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Tomasz T.:
Mariusz Ożóg:
ale dlaczego fałszowanie?
Przecież na etykietach jest często napisane "mieszanka oliw z UE" albo "butelkowano we Włoszech", oczywiście drobnym drukiem.
a bardzo często nie jest napisane nic...kilka lat temu była z tego powodu afera...;)
To prawda, dlatego należy omijać łukiem takie produkty :-)
Niestety ludzie w PL patrzą na cenę a nie na etykietkę, dotyczy to nie tylko oliw :-(.
A najlepsze jest to, że niektóre koncerny w PL twierdzą, że mieszanka oliw jest lepsza niż świeża oliwa wytłoczona z konkretnych odmian przez jednego producenta.
i mają rację, bo mieszanka kilku wyselekcjonowanych gatunków jest lepsza...przynajmniej teoretycznie...
kiedy zajmowałem się gajem oliwnym celowo ustawiałem zbiór w taki sposób, aby pewne gatunki oliwek miały duży udział, a pewne znikomy...
Tu też się zgadzam - mieszanie gatunków oliwek. Lecz miałem na myśli co innego, mieszanie różnych OLIW, z różnych krajów, z różnych roczników. Dla mnie jest to niedopuszczalne. Jak próbuję oliwę to chcę mieć jasno powiedziane, z jakiego jest kraju, regionu i z jakich gatunków oliwek zrobiona.
gdyby przyszło Ci spróbować oliwy wytłoczonej z nociary (rodzaj oliwek) byłbyś wniebowzięty efektem wizualnym i zapachowym...również smak jest całkiem całkiem...do momentu kiedy dojdzie do gardła...wtedy zaczynasz mieć wrażenie, że napiłeś się kwasu..;PP
oo.. bardzo chętnie :-).Mariusz Ożóg edytował(a) ten post dnia 05.12.11 o godzinie 20:00
Przemysław Lisek

Przemysław Lisek Trener i konsultant
zarządzania
projektami

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Tomasz T.:
gdyby przyszło Ci spróbować oliwy wytłoczonej z nociary (rodzaj oliwek) byłbyś wniebowzięty efektem wizualnym i zapachowym...również smak jest całkiem całkiem...do momentu kiedy dojdzie do gardła...wtedy zaczynasz mieć wrażenie, że napiłeś się kwasu..;PP
Ten opis mi do czegoś pasuje ;)
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Przemysław Lisek:
Ten opis mi do czegoś pasuje ;)
wątpię, zebyś miał okazję spróbować oliwy wytłoczonej z nociary..;))
Przemysław Lisek

Przemysław Lisek Trener i konsultant
zarządzania
projektami

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Tomasz T.:
Przemysław Lisek:
Ten opis mi do czegoś pasuje ;)
wątpię, zebyś miał okazję spróbować oliwy wytłoczonej z nociary..;))
No wiem. Już Ty dobrze wiesz o czym ja mówię :)
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Przemysław Lisek:
Tomasz T.:
Przemysław Lisek:
Ten opis mi do czegoś pasuje ;)
wątpię, zebyś miał okazję spróbować oliwy wytłoczonej z nociary..;))
No wiem. Już Ty dobrze wiesz o czym ja mówię :)
wiem, ale nie miałem okazji podzielić Twoich wrażeń smakowych..:)
Katarzyna Tofil

Katarzyna Tofil Wlasciciel, Deliss
Puglia

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

O, o oliwieniu:)
Nawet Tunezja ma swietna oliwe, pod warunkiem, ze jej pradukcja to ta tradycyjna:) Probowalam oliwy z Marocca, niezla niezla:).

Potwierdzam ze smutkiem, ze wiele firm wloskich falszuje oliwy mieszajac oliwe wloska z hiszpanska, nie ma na ten temat jednak info na nalepce i moze wyczuc to tylko sommlier oliwy, czyli po wlosku assaggiatore dell'olio.

Bardzo popularne sa rowneiz mieszanki starej oliwy z nowa - dostepne w wielu polskich sklepach. W siepniu zrobilam sobie maly tour po biedronkach i lidlach i pokosztowalam tak zachwalane przez Polakow na wielu formu oliwy - to byl istny szko dla mojego podniebienia, oczywiscei w sensie negatywnym.
Przemysław Lisek

Przemysław Lisek Trener i konsultant
zarządzania
projektami

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Tomasz T.:
wiem, ale nie miałem okazji podzielić Twoich wrażeń smakowych..:)
Że niby piecze w gardle, tylko nie ma tych efektów wniebowzięcia wcześniej? ;))
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Przemysław Lisek:
Tomasz T.:
wiem, ale nie miałem okazji podzielić Twoich wrażeń smakowych..:)
Że niby piecze w gardle, tylko nie ma tych efektów wniebowzięcia wcześniej? ;))
przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem...
nie podzielam Twoich wrażeń smakowych, bo tę samą oliwę , która Ciebie paliła w gardle jka zużytkowałem, bez takowego odczucia..;)
Przemysław Lisek

Przemysław Lisek Trener i konsultant
zarządzania
projektami

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Tomasz T.:
Przemysław Lisek:
Tomasz T.:
wiem, ale nie miałem okazji podzielić Twoich wrażeń smakowych..:)
Że niby piecze w gardle, tylko nie ma tych efektów wniebowzięcia wcześniej? ;))
przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem...
nie podzielam Twoich wrażeń smakowych, bo tę samą oliwę , która Ciebie paliła w gardle jka zużytkowałem, bez takowego odczucia..;)
Tomek - to Ty naucz się czytać to, co ja piszę.
Uwaga trudne słowo - ŻARTOWAŁEM :)))
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Przemysław Lisek:
Tomek - to Ty naucz się czytać to, co ja piszę.
Uwaga trudne słowo - ŻARTOWAŁEM :)))
następnym razem zaznaczaj , w którym momencie należy się śmiać..;)
Przemysław Lisek

Przemysław Lisek Trener i konsultant
zarządzania
projektami

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Cz to może efekt spożywania włoskiej oliwy przez tamtejszych polityków?

http://www.youtube.com/watch?v=cLN5tWK2v9w
Katarzyna Tofil

Katarzyna Tofil Wlasciciel, Deliss
Puglia

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

:) Efekt poswiecenia:)
Adam R.

Adam R. Running Wild

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Przemysław Lisek:
Cz to może efekt spożywania włoskiej oliwy przez tamtejszych polityków?
Zdecydowanie, szczególnie po ostatniej aferze z zapleśniałymi oliwami :)

konto usunięte

Temat: Dlaczego włoska oliwa jest najlepsza?

Przemysław Lisek:
Tomasz T.:
Przemysław Lisek:
Tomasz T.:
wiem, ale nie miałem okazji podzielić Twoich wrażeń smakowych..:)
Że niby piecze w gardle, tylko nie ma tych efektów wniebowzięcia wcześniej? ;))
przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem...
nie podzielam Twoich wrażeń smakowych, bo tę samą oliwę , która Ciebie paliła w gardle jka zużytkowałem, bez takowego odczucia..;)
Tomek - to Ty naucz się czytać to, co ja piszę.
Hej to była oliwa picante, fajowa była :)

Następna dyskusja:

Grecka oliwa




Wyślij zaproszenie do