Marek Borkowski Administrator Linux
Przemysław
Lisek
Trener i konsultant
zarządzania
projektami
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
Marek Borkowski:Budyń? ;)
Tak szczerze to wszystko z oliwką jest lepsze :) nawet kanapki.
Marek Borkowski Administrator Linux
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
oprócz deserów owocówPrzemysław Lisek:
Marek Borkowski:Budyń? ;)
Tak szczerze to wszystko z oliwką jest lepsze :) nawet kanapki.
Marcin
Szuścik
www.centrumoliwy.com
Smakosz, krytyk, ...
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
Marek Borkowski:
oprócz deserów owoców
Nie wiem jak jest z owocami, ale Włosi używają oliwy nawet do deserów. Z tego co wiem, oliwy dodają do niektórych wypieków. Słyszałem też o oliwie używanej do przygotowania lodów (nie wiem, czy produkcji lodów, czy deseru lodowego).
Adam R. Running Wild
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
Marcin Szuścik:Wszystko zależy od techniki kręcenia loda :)))))))))
Słyszałem też o oliwie używanej do przygotowania lodów (nie wiem, czy produkcji lodów, czy deseru lodowego).
Grażyna
Goszcz
Zastępca Burmistrza
Pszczyny
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
Przepis na lody z oliwą znalazłam w książce "Włoska wyprawa Jamiego". Wprawił mnie on w znaczną konsternację, tym bardziej, że będąc wielokrotnie we Włoszech nigdy nie spotkałam się z takim deserem. Połączenie obu składników wydało mi jednak tak intrygujące, że postanowiłam ten specjał wypróbowac. Rzecz sprowadza się do polania lodów waniliowych (możliwie "chudych", jeśli idzie o zawartośc śmietany) dobrą oliwą i posypania odrobiną kryształów soli morskiej. Mnie smakuje i czasem go robię, szczególnie w upalne dni.Można też nieźle zaskoczyc gości serwując im lody w takim wydaniu.
Pozdrawiam
Marek
G.
Patrz, którędy
idziesz byś nie
stąpnął na kawałek
Lasu pr...
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
no bez oliwy to oceaniczne robalki czyli... KREEEFETKI
Marek
Starzak
Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
Marcin Szuścik:
Polecam możliwie najprostszą rzecz: chrupiący chlebek z piekarnika (najlepiej czerstwy), posypany grubą solą morską i skropiony oliwą...
Szybko, treściwie, PYSZNIE! Zwłaszcza gdy nie wiemy, co zrobić z chlebem sprzed kilku dni ;)
Tiaaaa. Grzanka potarta ząbkiem czosnku.... i z oliwą mmmmmniammmm.
(i zasmażkaaaaa - OTTO)
Ale jak mam otwartą oliwę to już mi się nie chce piekarnika zapuszczać. Świeżutki kromalek z oliwą to jest to co tygryski lubią najbardziej ;)
konto usunięte
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
Marek Starzak:
Ale jak mam otwartą oliwę to już mi się nie chce piekarnika zapuszczać. Świeżutki kromalek z oliwą to jest to co tygryski lubią najbardziej ;)wczoraj tak ciabattę pożarłam ;)pycha!
Katarzyna
Tofil
Wlasciciel, Deliss
Puglia
Temat: Danie, które bez oliwy nie ma racji bytu ....
chlebus z pomidorkiem, oliwa i oregano swieze..mniam:)Podobne tematy
-
Gaj oliwny » Nietypowe zastosowanie oliwy -
-
Gaj oliwny » Co nam mówi kolor oliwy ? -
-
Gaj oliwny » Oliwy smakowe -
-
Gaj oliwny » Oliwienie o.... Szopenie;))) i nie tylko...;) -
-
Gaj oliwny » Najbardziej znane oliwy -
-
Gaj oliwny » Oliwy dostępne na polskim rynku - co polecacie -
-
Gaj oliwny » Festiwal Wina i Serów (i Oliwy :-)) - Warszawa 16-18... -
Następna dyskusja: