Magdalena S. misialala.pl
Temat: Co nam mówi kolor oliwy ?
No i jak z tym kolorem? Może coś więcej? :)Ja właśnie przywiozłam sobie oliwę z dwóch różnych regionów Chorwacji, no i różni się kolorem...zapachem, smakiem zresztą też :)
Magdalena S. misialala.pl
Tomasz T. za gorąco...;)
Magdalena S.:na różnice te na pewno wpływają różne odmiany oliwek , z których została wtłoczona oliwa, sposób i czas zbioru, metoda wytłaczania...
No i jak z tym kolorem? Może coś więcej? :)
Ja właśnie przywiozłam sobie oliwę z dwóch różnych regionów Chorwacji, no i różni się kolorem...zapachem, smakiem zresztą też :)
Przemysław
Lisek
Trener i konsultant
zarządzania
projektami
Tomasz T.:No i procesy przetwarzania przemysłowego, butelkowanie, składowanie, dostawa, długość stania na półce sklepowej ...
Magdalena S.:na różnice te na pewno wpływają różne odmiany oliwek , z których została wtłoczona oliwa, sposób i czas zbioru, metoda wytłaczania...
No i jak z tym kolorem? Może coś więcej? :)
Ja właśnie przywiozłam sobie oliwę z dwóch różnych regionów Chorwacji, no i różni się kolorem...zapachem, smakiem zresztą też :)
po za tym dochodzą jeszcze takie czynniki jak nawodnienie i nasłonecznienie...:))
Tomasz T. za gorąco...;)
Przemysław Lisek:zgadza się...już jestem tak zboczony oliwnie, że zrobiłem założenie, że z pierwszej ręki...;))
Tomasz T.:No i procesy przetwarzania przemysłowego, butelkowanie, składowanie, dostawa, długość stania na półce sklepowej ...
Magdalena S.:na różnice te na pewno wpływają różne odmiany oliwek , z których została wtłoczona oliwa, sposób i czas zbioru, metoda wytłaczania...
No i jak z tym kolorem? Może coś więcej? :)
Ja właśnie przywiozłam sobie oliwę z dwóch różnych regionów Chorwacji, no i różni się kolorem...zapachem, smakiem zresztą też :)
po za tym dochodzą jeszcze takie czynniki jak nawodnienie i nasłonecznienie...:))
Dagmara
D.
Field Research
Poland - Badania
rynku - moja miłość.
Wykł...
Magdalena S. misialala.pl
Tomasz T.:
zgadza się...już jestem tak zboczony oliwnie, że zrobiłem założenie, że z pierwszej ręki...;))
Magda G. KrytykaKulinarna.com
Dagmara D.:
Tomek nie ściemniaj tylko napisz jaka najlepsza (poza Twoją)
Przemysław
Lisek
Trener i konsultant
zarządzania
projektami
Magda Grzebyk:To dobrze, że ubiegłoroczna?
Moja. 0,5 kwasowości, grecka i jak Bóg przykazał - ubiegłoroczna :-)
Magda G. KrytykaKulinarna.com
Przemysław
Lisek
Trener i konsultant
zarządzania
projektami
Magda Grzebyk:No pięknie. A ja właśnie sądziłem, że to dobrze, że jest mętna, bo to znaczy, że świeża a nie stała pół roku na półce :)
Zawsze rok powinna odstać, żeby nie była mętna. Tak przynajmniej twierdzą ci, co się tym parają całe życie.
Magda G. KrytykaKulinarna.com
Tomasz T. za gorąco...;)
Magda Grzebyk:co do odstania się zgodzę, ale nie co do okresu...;))
Zawsze rok powinna odstać, żeby nie była mętna. Tak przynajmniej twierdzą ci, co się tym parają całe życie.
Przemysław
Lisek
Trener i konsultant
zarządzania
projektami
Joanna Barbara
K.
Specjalista ds.
Logistyki i Obsługi
Odbiorców - PETROLOT
...
Przemysław
Lisek
Trener i konsultant
zarządzania
projektami
Joanna K.:No nie wiem, ja bym nie pił. Oliwa jednak to max 2 lata.
no właśnie a propos glutów :-)
znalazłam w szafce o dziwo oliwę z Dominikany pewnie sprzed dobrych kilku lat i jest mętna i pełna tzw. glutów... nie otwarta jeszcze, sma nie wiem jak się uchowała...
czyli już sie nie nadaje???
Joanna Barbara
K.
Specjalista ds.
Logistyki i Obsługi
Odbiorców - PETROLOT
...
Przemysław
Lisek
Trener i konsultant
zarządzania
projektami
Joanna Barbara
K.
Specjalista ds.
Logistyki i Obsługi
Odbiorców - PETROLOT
...
Magda G. KrytykaKulinarna.com
Tomasz T.:
Magda Grzebyk:co do odstania się zgodzę, ale nie co do okresu...;))
Zawsze rok powinna odstać, żeby nie była mętna. Tak przynajmniej twierdzą ci, co się tym parają całe życie.
i też jest to opinia tych, którzy się tym parają całe życie...w odróżnieniu od wina starzejąc się oliwa traci na wartości...i nie mam tu na myśli wartości pieniężnej tylko odżywczą i smakową...:))
odstawia się oliwę tylko i wyłącznie, aby nabrała wyglądu handlowego i dla zwykłej oszczędności...podczas filtrowania są bardzo duże straty...;))
Ewelina K. ksiegowosc
Następna dyskusja: