konto usunięte

Temat: Olej lniany

Co sądzicie na temat tego artykulu?
Wpływ oleju lnianego oraz spożywanie fast foodów na funkcjonowanie naszego organizmu.

Czy wiesz, że najzdrowsze tłuszcze spożywane przez człowieka to
oleje roślinne?

Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych.
We współczesnym pożywieniu zdecydowaną przewagę mają tłuszcze zawarte w margarynie, fast foodach i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu, czyli kwasy tłuszczowe Omega 6.

Kwasy tłuszczowe zawarte w olejach jadalnych, uwzględniając ich chemiczną postać, dzielą się na:

● kwasy tłuszczowe nasycone,
● kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
● kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
Kwasy nasycone i jednonienasycone organizm ludzki może wytworzyć samodzielnie.
Natomiast kwasy wielonienasycone, niezbędne i konieczne, dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu, muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dzieje się tak dlatego bo nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć.

W grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dominujące znaczenie posiadają kwasy Omega 6 i Omega 3.

Kwasy Omega 6 zawarte w fast foodach zostały także zaliczone do grupy NNKT, (czyli tych, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć).
Badania naukowe wykazały jednak, że nadmiar tego tłuszczu w naszym pożywieniu, powoduje zachwianie koniecznej równowagi w organizmie. I tym samym, wywołuje określone problemy zdrowotne.
Udowodniono, ze problem nie tkwi w tym, że spożywamy kwasy tłuszczowe Omega 6, tylko w tym, że spożywamy ich niewspółmiernie za dużo, niż wynika to z potrzeb naszego organizmu.

Dla zagwarantowania właściwej fizjologii konieczne jest zachowanie odpowiedniej proporcji spożycia kwasów Omega 6 i Omega 3.
Według najnowszych badań ten stosunek powinien mieścić się w granicach:
2 : 1 do 4 : 1 ( Omega 6 : Omega 3 ).
W publikowanych w ostatnim okresie opracowaniach, za tak zwaną złotą proporcję, uważa się, stosunek 4 : 1.
Taka proporcja ma gwarantować prawidłowe przyswajanie przez organizm kwasów Omega 3.
Spożywanie kwasów Omega 6 i Omega 3 w niewłaściwej proporcji, skutkuje obniżeniem w organizmie poziomu kwasu omega 3. Bowiem nadmiar spożywanych kwasów Omega 6 w stosunku do Omega 3, hamuje właściwe zagospodarowanie przez organizm dostarczonego z pożywieniem kwasu tłuszczowego Omega 3.

Współczesna dieta charakteryzuje się tym, że te proporcje w diametralny sposób zostały przekroczone. Występująca w spożyciu zdecydowana przewaga kwasów tłuszczowych Omega 6, jest przyczyną nadwagi, nadciśnienia, ogólnego osłabienia odporność organizmu, może prowadzić do nowotworów – jednym zdaniem – stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Olej lniany, pod warunkiem, że zawiera dużą ilość kwasu tłuszczowego Omega 3, stanowi zdecydowaną przeciwwagę dla wysokiego spożycia kwasu Omega 6.

Niezbędny Nienasycony Kwas Tłuszczowy – Omega 3
Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że:
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega 3, posiadają wręcz fundamentalny wpływ na zdrowotną kondycję ludzkiego organizmu.
Zdrowie dzieci i młodzieży
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wspomaga:
● prawidłowy rozwój neuronów,
● leczenie nadpobudliwości dziecięcej,
● budowę równowagi hormonalnej.
Układ sercowo naczyniowy
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wpływa na:
● obniżenie poziomu ,,złego” cholesterolu,
● wzrost poziomu tak zwanego ,,dobrego” cholesterolu,
● zmniejszenie prawdopodobieństwa drugiego zawału,
● zmniejszenie ryzyka nagłego zgonu w wyniku zatrzymania krążenia,
● rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego,
● zmniejszenie ryzyka takich chorób jak: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu.
Układ trawienny
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3:
● wspomaga procesy trawienne i aktywizuje przemianę materii,
● regeneruje i osłania błonę śluzową układu pokarmowego.
Nadwaga i otyłość
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3:
● przywraca równowagę hormonalną i przywraca zakłócone proporcje innych kwasów tłuszczowych w organizmie,
● wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej,
● wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.
Ciąża
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wpływa na:
● proces utrzymywania ciąży,
● zmniejszenie depresji poporodowej.
Należy w tym przypadku dodać, że kobiece mleko posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które stanowią budulec do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego rozwijającego się niemowlęcia. Kwasy tłuszczowe, EPA i DHA, organizm ludzki może jedynie wytworzyć z kwasu tłuszczowego Omega 3.
Można wnosić, że zwiększone zapotrzebowanie płodu i nowo narodzonego dziecka, na wymienione kwasy, powoduje drastyczny ich spadek w organizmie matki – stąd depresja poporodowa.
Mleko krowie nie zawiera ani EPA ani DHA!
Układ nerwowy
Olej lniany, zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe, Omega 3, stosuje się przy takich dolegliwościach jak:
● drętwienie i mrowienie kończyn,
● postępujące schorzenia mózgu i układu nerwowego – choroba Alzhaimera,
● stany depresyjne.

W artykule przedstawiłam hasłowo dobroczynne właściwości kwasu Omega 3, zawartego w oleju lnianym, jednak nie oznacza to, że olej lniany jest lekarstwem na wszystko. Należy go używać jako niezbędnego dodatku do prawidłowego leczenia i profilaktycznie stosować w codziennych posiłkach, będąc świadomym, że spożywamy produkt zwierający niezbędne składniki do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.

źródło: http://waszsklep.com.pl
Urszula S.

Urszula S. Kocham to co robię -
PROTECTOR - robię to
co Kocham ...

Temat: Olej lniany

Witam
Jestem zdecydowanie za, jest bardzo zdrowy. Mało osób wie, że przepuszczając olej przez zęby(3min), wypluć,a następnie przepuszczając przez zęby sok NONI (5min)wypluć. Uzyskamy piękne białe zęby. Skutecznie usuniemy kamień nazębny.
Pozdrawiam
U.S.Urszula S. edytował(a) ten post dnia 11.02.11 o godzinie 17:04

Następna dyskusja:

Olej rzepakowo-lniany




Wyślij zaproszenie do