konto usunięte

Temat: Dlaczego ziarna na mąkę warto mielić w specjalnym młynku?

Dlaczego ziarna na mąkę warto mielić w specjalnym młynku?
Przy dzisiejszy tempie życia zapominamy często o najważniejszym- wartościowe, świeże i zdrowe pożywienie powinno towarzyszyć nam każdego dnia.
Badania naukowe wykazały, że ekologicznie uprawiane rośliny w tym ziarna zbóż zawierają więcej składników odżywczych niż produkowane przy użyciu nawozów sztucznych i pestycydów.
Dla przykładu ekologiczny orkisz- to stara zapomniana odmiana pszenicy. Prawie wcale nie poddawana procesom uszlachetniającym, który zawiera pełne macierzyste substancje odżywcze. Jest szczególnie polecana ludziom z dolegliwościami żołądkowymi, jak i alergią na pszenicę.
Ziarno orkiszu zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu oraz 2% składników mineralnych.
Obok dużej zawartości białka, w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, oraz potrzebne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe. Orkisz zawiera także więcej, niż którekolwiek ziarno pszeniczne witamin i składników mineralnych. Zaletami orkiszu jest to, że obniża poziom cholesterolu, reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii, zapobiega schorzeniom wątroby, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, wspomaga krążenie oraz wydolność układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia organizm, poprawia krew, skórę, włosy i paznokcie. Jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna. Posiada wysoką wartość odżywczą.
Mąka wysokiego przemiału jest pozbawiona większej części zarodków, otrębów i warstwy aleuronowej.
Wskutek tego traci ona przeważającą część swojej energii i siły życiowej, a także naturalne oleje roślinne i inne składniki odżywcze.
Przykładowo strata składników odżywczych np. witaminy B6 wynosi 71,8 %, wapnia 60%, fosforu 70,9%, magnezu 84,7 %, potasu 77%, witaminy B1 77,1%, witaminy B2 80%, kwasu nikotonowego 90,8%, sodu 78,3%, chromu 40%, manganu 85,8%, Żelaza 75,6%, miedz 67,9%, cynku 15,9%, selenu 15,9%.
Codzienna świeża porcja zmielonego ziarna dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Otręby zwiększają ruch robaczkowy jelit. Zarodki bogate w tłuszcz i witaminy są zbawienne dla komórek całego organizmu. Natomiast związki mineralne- wapń dla kości, magnez dla mięśni, żelazo dla krwi, witamina B1 dla układu nerwowego.
W sklepach ze zdrową żywnością naturalne pełne zboże sprzedaje się na ogół bez zewnętrznej łuski. Ziarna jej pozbawione zachowują swoją żywotność dopóty dopóki nie zostanie naruszona ich cienka warstwa celulozy. Jest ona bardzo odporna na wpływy chemiczne, ale nie mechaniczne.
Aby jakość mąki i produktów zbożowych utrzymać na najwyższym poziomie powinno przestrzegać się następujących zaleceń. Mąka powinna być możliwie jak najświeższa, gdyż jej jakość szybko się pogarsza w miarę upływu czasu. Także ziarna należy rozdrabniać tuż przed gotowaniem.
Do tego celu najlepiej nadaje się mały młynek o kamiennych żarnach.
W Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Modlińska 310/312 Fort Piontek Warszawa w takim młynku możesz sobie zmielić ziarna na musli albo mąkę.
Z zakupionych ziaren orkiszu możesz również zrobić np. kotlety.
Przepis na kotlety z orkiszu:
2 szklanki orkiszu namoczyć na noc.
Następnego dnia ugotować ( gotuje się około 1 godziny- jak skórka pęknie to orkisz jest już ugotowany)
Ugotowany orkisz zmielić przez maszynkę do mięsa i traktować jak mięso, czyli dodać jajko, sól, pieprz, można dodać rozdrobnione ugotowane warzywa , surowe mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe lub rybę.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni.
Podawać z surówka i ziemniakami.
Zamiast wyżej wymienionych dodatków można też dodać ugotowane na twardo rozdrobnione jajko.
Można też ugotowany, zmielony orkisz połączyć z puree z grochu, fasoli, ziemniaków.
Na zdrowie!
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
Ul. Modlińska 310/312 Fort Piontek
http://waszsklep.com.pl