Jan
Kryński
Własciciel, Jan
Kryński -Marketing
Temat: Eko sklepy
Polska posiada ogromy, a do tej pory nadal zupełnie nie wykorzystany potencjał, aby stać się jednym z czołowych wytwórców produktów ekologicznych. W Polsce od kilku lat możemy obserwować dynamiczny wzrost tego rynku, wynoszący ok. 20-30% rocznie - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl dr inż. Aneta Załęcka z Zakładu Żywności Ekologicznej, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.- Stawia to rolnictwo ekologiczne na szczycie najprężniej rozwijających się sektorów produkcji rolnej. Jest to z całą pewnością zasługa coraz lepszej świadomości konsumentów zarówno polskich jak i zagranicznych, którzy podczas zakupów przestają koncentrować się wyłącznie na cenie, ale biorą pod uwagę m.in. własne zdrowie, zdrowie swojej rodziny i ochronę środowiska. Pozytywnie na rozwój popytu żywności ekologicznej w Polsce wpływa także coraz bogatsza paleta oferowanych produktów ekologicznych, choć nadal skromna jest oferta przetworów mlecznych i mięsnych, pochodzących z rynku krajowego - mówi Aneta Załęcka.
- Jednym z aspektów kształtujących jakość żywności ekologicznej jest tzw. bilans energetyczny całego łańcucha produkcji â��od pola do widelca", wskazujący w jakim stopniu dany produkt oddziałuje na środowisko. Krajowe produkty oznaczają m.in. krótsze drogi transportowe, a tym samym przyczyniają się do ochrony środowiska i do osiągnięcia jak najszerszego krajowego asortymentu produktów ekologicznych należy dążyć - podkreśla dr Załęcka.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce znajduje się w początkowej fazie rozwoju. W niektórych krajach Europy Zachodniej jak np. w Niemczech produkcja ekologiczna przestała być już jednak produkcją niszową. Co pozwala wnioskować, że także w Polsce istnieją dalsze możliwości rozwoju tego rynku.