Monika Żołnierzak

Monika Żołnierzak Regionalny Dyrektor
Sprzedaży

Temat: Nagrody magazynu wino

Chciałam zwrócić Państwa uwagę na fakt, iż w dniu jutrzejszym zostaną rozdane nagrody magazynu wino.

Jedną z kategorii są szampany i wina musujące.

Mam nadzieję, że moi ulubieńcy, czyli Blanc de Blancs otrzymają jakąś nagrodę.
Do konkursu wybrano dwa szampany zbudowane w 100% z Chardonnay.
Pierra Gimonnet i Le Mesnila.

Przedstawię Państwu nieco bliżej te dwa szampany bo są one godne uwagi i warte spróbowania.

Pierra Gimonnet Blanc de Blancs

Podstawowe nierocznikowe blanc de blancs to kwintesencja Cuis, terrior gdzie rodzina Gimonnet ma swoją siedzibę. "nasza filozofia to robić świeże, orzeźwiające wina o czystym owocowym charakterze" powtarza Didier.
Kupaż: Około 25 proc z bieżącego rocznika plus rezerwa z trzech poprzednich. Jest to szampan o wyczuwalnych aromatach młodych jabłek limonki i gruszki azjatyckiej, wszystko w zadziwiająco dojrzałej formie z pięknie zbalansowaną kwasowością.
Cieszył się ogromną popularnością na festiwalu wina organizowanym dla restauratorów w Grand Hotelu w Sopocie.
Polecam Państwu spróbować tego szampana w połączeniu z: 
ostrygami,homarem lub mulami. W New Yorku jest on serwowany w restauracjach Shusi.

Le Mesnil jest to drugi z szampanów pretendujących do podium.

W tym przypadku owoce pochodzą z uważanej za najlepszą w Szampanii dla tego szczepu Grand Cru (czyli sklasyfikowanej gminy)- Le Mesnil.
Kupaż: Blanc de Blancs czyli zrobiony w 100 % z winogron odmiany Chardonnay.

Paleta aromatów jaką charakteryzuje się Le Mesnil – zielone jabłko, kwiat jabłoni, mokra kreda, orzechy. Owocowy, kwiatowy i mineralny w jednym.
Przy tym fantastycznie „zrównoważony i kompleksowy”
Polecane połączenia z jedzeniem: 
ostrygi i homar to klasyka do blanc de blancs
mule, małże św. Jakuba (przegrzebki), skorupiaki, krewetki w lub na maśle
delikatne białe ryby – np. dorada, dorsz, halibut, okoń morski z odrobiną przypraw i dobrej oliwy
Ten szampan szczególnie dobrze komponuje się w połączeniu z tuńczykiem i rybą maślaną.

Czy te szampany staną na podium to się okaże jutro. Jeden z nich już jest na podium ale moim, prywatnym:) Ciekawe, który z nich zdobędzie Państwa serca.

Jeśli będą chcieli je Państwo zakupić, wiem że są dostępne na stronie http://dom-szampana.pl.
Jeśli będą chcieli je Państwo skosztować w restauracjach, wiem że są one dostępne w Restauracji Dyspensa, Atelie Amaro i z tego co jest mi wiadomo w Ale wino tylko tu nie wiem czy mogą ich Państwo spróbować na miejscu czy raczej zakupić do dom.

Pozdrawiam i życzę smacznego testowania a za jakiś czas będzie można przeczytać w Magazynie wino, czy któryś z moich faworytów wygrał degustację w ciemno.Monika Żołnierzak edytował(a) ten post dnia 17.11.11 o godzinie 09:59
Kasia Stańczyk

Kasia Stańczyk Hufiec ZHP Opoczno

Temat: Nagrody magazynu wino

​Mnie szampan kupiony w "Dom Szampana" bardzo smakował. Ważne, że jest dobre.

Następna dyskusja:

Bartoszewski, Eco czy Szymb...




Wyślij zaproszenie do