Temat: Jelitowe ciekawostki.

1.Czy wiesz, co czyni mleko matki karmiącej bardzo wartościowym?
Otoż zawiera ono pożyteczne bakterie Bifidobacterium, które utrzymują prawidłowe, kwaśne środowisko w jelitach niemowlęcia. Stanowi ono najlepszą gwarancje zapobiegania namnażaniu się bakterii gnilnych, a produkty przemiany materii Bifidobacterium zwiekszają odporność. Układ odpornościowy dziecka rozwija się prawidłowo tylko wtedy, gdy jelita zostały zasiedlone tymi pożytecznymi bakteriami oraz gdy otrzymuje ono ważne czynniki odpornościowe zawarte wyłącznie w mleku matki (transfer factor). Warto zwrócic uwagę, że w Japonii do 8 roku życia nie podaje się dzieciom mleka krowiego (uważa się, że układ trawienny człowieka nie jest w pełni dojrzały przed ukończeniem 8 roku życia).

2. Czas przebywania pokarmu w przewodzie pokarmowym można sprawdziż. Przeprowadzając tzw. próbę szpinakową. Należy zjeść na śniadanie lekko czerstwe pieczywo z masłem i miodem. Na obiad sporą porcje gotowanego szpinaku, przyprawionego czosnkiem, a do tego zieloną sałatę z awokado i olejem tłoczonym na zimno. Na kolacje jemy to samo co na śniadanie. Nastepnie czekamy na wypróżnienie. Część kału o barwie szpinakowej powinna być wyraźnie oddzielona od pozostałych częsci. Jeśli taki stolec pojawi się już rankiem następnego dnia, to możesz sobie pogratulować dobrej pracy jelit!

3. Próba badania tętna służy wykrywaniu alergenów pokarmowych.
Przeprowadza się ją po wcześniejszym odstawieniu danego pokarmu na 10-14 dni. Należy przygotować posiłek złożony tylko z testowanego pokarmu. Przed jedzeniem usiąść w zupełnym spokoju przez 5 min, następnie zmierzyć tętno przez minute. Zacząć jeść. Po uływie 2 minut przerwać posiłek i znów zmierzyć tętno przez minute. Po 5 minutach od rozpoczęcia posiłku mierzy się tętno po raz trzeci, a następnie powtarza czynnosc po 10 i 30 minutach. Wynik testu pozytywny (czyli niekorzystny) jest wówczas, gdy w którymkolwiek pomiarze tętna po jedzeniu przekroczy ono o 20 uderzeń wynik normalny, przed posiłkiem. Taką reakcje nazywamy bezpośrednią reakcją na alergen. Alergia na testowany produkt zostaje stwierdzona rownież, gdy po 2-3 dniach wystąpią opóźnione reakcje w postaci bólu głowy, stawów, podwyższenie akcji serca, zaburzenia snu, a przede wszystkim zaburzenia jelitowe.

4. Udowowdniono, że grzyb Candida sprzyja rozwojowi gronkowca złocistego, który dodatkowo zwiększa swoją siłę działania, potęgując problemy zdrowotne. Dr Carlson przypomina, że okolo 60% osób ma obecność grzyba w okolicach protez zębowych, co sprzyja dodatkowym infekcjom w okolicy gardła. więcej na: http://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl