Temat: Zjedz te produkty, jeśli masz problemy z wypróżnianiem

Zaparcia są częstym problemem dotykającym około 20 proc. populacji. W celu ich redukcji warto sięgnąć po naturalne środki dostępne w naszej kuchni.

Problemy po stronie jelita grubego lub zmniejszenie przepływu pokarmu przez układ pokarmowy to jedne z najczęstszych przyczyn zaparć. Dieta uboga w błonnik, starzenie się i brak aktywności fizycznej również mogą przyczyniać się do zaparć.


Chociaż środki na zaparcia zwykle obejmują środki przeczyszczające, zmiękczające stolec i suplementy błonnika, włączenie do diety kilku pokarmów zwiększających regularność wypróżnień może być bezpieczną i skuteczną alternatywą. Poniżej znajdziesz kilka pokarmów, które pomogą ci zachować dobrą perystaltykę jelit i pozwolą na bezproblemowe wypróżnianie.

Jabłka – błonnikowa bomba
Jabłka są dobrym źródłem błonnika, a jedno małe jabłko (ok. 150 g) dostarcza 3,6 grama błonnika.

Błonnik przechodzi przez jelita niestrawiony, wspomagając tworzenie się stolca i wpływając na poprawę regularności wypróżnień. Jabłka zawierają również specyficzny rodzaj rozpuszczalnego błonnika zwanego pektyną, który jest znany ze swojego działania przeczyszczającego.

W jednym badaniu 80 uczestników z zaparciami przyjmowało suplementy pektyny. Po 4 tygodniach pektyna przyspieszyła czas przejścia resztek w okrężnicy, zmniejszyła objawy zaparć, a nawet poprawiła zdrowie układu pokarmowego poprzez zwiększenie ilości pożytecznych bakterii w jelitach.

Jabłka można stosować jako zdrowy dodatek do potraw, takich jak jogurt, naleśniki i płatki owsiane, lub spożywać je samodzielnie jako pożywną i przyjazną przekąskę.

Jabłka to nie wszystko – tych pokarmów jest więcej! A oto niektóre z nich.

Śliwki ...
Badanie wykazało, że suszone śliwki poprawiły zarówno częstotliwość, jak i konsystencję stolca w porównaniu z uczestnikami leczonymi suplementami z błonnikiem.
...
https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/produkty/10403104/...