Temat: Truje organizm, rujnuje trzustkę, sprzyja cukrzycy....

O tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa, wiadomo od dawna. Głośno mówi o tym m.in. Jared Koch, założyciel sieci amerykańskich restauracji ze zdrową żywnością "Clean Plates". Wymienił aż 9 produktów, które powinniśmy wykreślić ze swojego jadłospisu. To one najbardziej trują organizm.

Pomidory i margaryna

Jego zestawienie może być dla niektórych zaskakujące. Jednym z produktów na liście restauratora są pomidory w puszce. I mimo że są źródłem cennych składników odżywczych m.in. likopenu, jednocześnie mogą zawierać szkodliwy bisfenol A, który ukrywa się w jego opakowaniu. Substancja ta bardzo obciąża jelita, serce i trzustkę. Zbyt wysoki poziom tego związku chemicznego może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu II, a nawet nowotworów.

Na liście Kocha znajduje się także margaryna, przez niektórych uważana za zdrowszą od masła. A jednak zawarte w niej oleje roślinne są przetworzone w wysokich temperaturach. Takie działanie zdaniem ekspertów może prowadzić do problemów z sercem. Ponadto w jej składzie znajdziemy także m.in. tłuszcze trans mogące zaburzać gospodarkę hormonalną oraz przyczyniać się rozwoju komórek nowotworowych.

Oleje roślinne i mięso ...

Kolejnym produktem, na który powinniśmy uważać, jest popcorn przygotowywany w kuchence mikrofalowej. Badania wskazują, że jego opakowanie zawiera kwas perfluorooktanowy – substancję toksyczną i rakotwórczą.
...
Ziemniaki i słodziki ...

https://www.o2.pl/zdrowie/truje-organizm-rujnuje-trzust...