Temat: Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego. Jedz te...

Błonnik jest niezwykle ważny dla zachowania dobrego zdrowia układu pokarmowego. Nie jest trawiony w żołądku i w takiej postaci trafia do okrężnicy, gdzie odżywia przyjazne bakterie jelitowe, co prowadzi do różnych korzyści zdrowotnych.

Spożywanie niektórych rodzajów błonnika może również sprzyjać utracie wagi, obniżaniu poziomu cukru we krwi i zwalczaniu zaparć. Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki zaleca spożywanie około 14 g błonnika na każde 1000 kalorii, które dostarczasz dziennie swojemu organizmowi. Przekłada się to na około 24 g błonnika w przypadku kobiet i 38 g w przypadku mężczyzn.

Co to jest błonnik?


Błonnik to ogólny termin odnoszący się do każdego rodzaju węglowodanów, których organizm nie może strawić. Fakt, że twój organizm nie wykorzystuje błonnika jako paliwa, nie czyni go mniej wartościowym dla organizmu.

Spożywanie błonnika pokarmowego może przynieść następujące korzyści: ,,,
Oto 10 pokarmów bogatych w błonnik. Są zdrowe, smaczne i sycą na długo.
...
https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/skladniki-odzywcze...