konto usunięte

Temat: Smaczna karkówka - co sądzicie o przepisie?

Co sądzicie o tym przepisie?

Smaczna karkówka

Karkówkę pokroić na płaty, pomoczyć oliwą. Obtoczyć pieprzem, solą, vegetą, papryką słodką, czosnkiem (suszony - przyprawa), przyprawą do mięsa (duszonego lub mielonego lub kurczaka), majerankiem. Skropić cytryną i wstawić na około godzinę do lodówki.
Potem obtoczyć mąką i podsmażyć na patelni (np. na plancie, oleju). Jak się zarumieni karkówka, to włożyć do brytfany razem z cebulą pokrojoną na talarki, dodać trochę oleju (planty).
Do miski, w której leżały płaty karkówki wlewamy pół szklanki wody, dodajemy pół kostki rosołowej, słodkiej papryki i majeranku. Następnie dolewamy to do brytfany i dusimy pod przykrywką około 20 minut.
Dolewamy wody, żeby przykryła mięso i wkładamy do piekarnika bez przykrywki na około 1,5 godziny. Od czasu do czasu dopatrywać i dolewać wody. Potem wyciągnąć karkówkę. Można przecedzić sos (nie koniecznie). Do około pół szklanki ciepłej wody dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Dolać odpowiednią ilość (wody z mąką) do sosu i mieszać czasami aż do zagotowania. Posypać sos majerankiem.

Uwagi:
Można udekorować sałatą wykładając na niej karkówkę, a sos można zabielić śmietaną.Szef Kuchni Cooks pl edytował(a) ten post dnia 10.01.10 o godzinie 00:23

konto usunięte

Temat: Smaczna karkówka - co sądzicie o przepisie?

Bartłomiej Kochowicz:
Fajny przepis. mógłbym rzec, że bardzo fajny :)
Masz jeszcze może Szefie Kuchni jakieś fajne przepisy?

Oczywiści :)
Powyższy przepis znajdziesz na http://cooks.pl/przepis_kuchcik_smaczna_karkowka

Zachęcam do komentowania :)

Jeżeli masz pomysł, jak zmodyfikować powyższą potrawę, to pisz :)Szef Kuchni Cooks pl edytował(a) ten post dnia 10.01.10 o godzinie 00:27

konto usunięte

Temat: Smaczna karkówka - co sądzicie o przepisie?

Osobiście uważam, że jeśli w przepisie jest vegeta, gotowa przyprawa do mięs i kostka rosołowa to go kompletnie dyskwalifikuje.
Takie przepisy występują wszędzie, najczęściej na opakowaniach tych przypraw. Chała. Dzielenie się przepisami ma sens jeśli coś z nich wynika - klasycznego, nietypowego - nowe smaki lub kompozycje.

konto usunięte

Temat: Smaczna karkówka - co sądzicie o przepisie?

Vegety, przyprawy do mięs i kostki rosołowe to faktycznie średnie rozwiązanie. Podobnie jak mąka tutaj - bezsensowny dodatek, który nie poprawia smaku, a tylko nabija węglowodany (które i tak będą, bo konia z rzędem temu, kto do takiej karkówki nie poda ziemniaków albo ryżu).

Pominęłabym gotowce, lepsze są świeżo utarte w moździerzu przyprawy albo żywe zioła, a jeśli koniecznie trzeba to zalewać, to można czystą wodą albo domowym bulionem.

I wywalić tę plantę/olej, karkówka jest tłusta sama w sobie, łyżka na start i druga do naczynia do zapiekania wystarczą w zupełności.
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: Smaczna karkówka - co sądzicie o przepisie?

Anna G.:

pwAnna G. edytował(a) ten post dnia 14.03.10 o godzinie 08:58



Wyślij zaproszenie do