konto usunięte
Temat: Smaczna karkówka - co sądzicie o przepisie?
Co sądzicie o tym przepisie?Smaczna karkówka
Karkówkę pokroić na płaty, pomoczyć oliwą. Obtoczyć pieprzem, solą, vegetą, papryką słodką, czosnkiem (suszony - przyprawa), przyprawą do mięsa (duszonego lub mielonego lub kurczaka), majerankiem. Skropić cytryną i wstawić na około godzinę do lodówki.
Potem obtoczyć mąką i podsmażyć na patelni (np. na plancie, oleju). Jak się zarumieni karkówka, to włożyć do brytfany razem z cebulą pokrojoną na talarki, dodać trochę oleju (planty).
Do miski, w której leżały płaty karkówki wlewamy pół szklanki wody, dodajemy pół kostki rosołowej, słodkiej papryki i majeranku. Następnie dolewamy to do brytfany i dusimy pod przykrywką około 20 minut.
Dolewamy wody, żeby przykryła mięso i wkładamy do piekarnika bez przykrywki na około 1,5 godziny. Od czasu do czasu dopatrywać i dolewać wody. Potem wyciągnąć karkówkę. Można przecedzić sos (nie koniecznie). Do około pół szklanki ciepłej wody dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Dolać odpowiednią ilość (wody z mąką) do sosu i mieszać czasami aż do zagotowania. Posypać sos majerankiem.
Uwagi:
Można udekorować sałatą wykładając na niej karkówkę, a sos można zabielić śmietaną.Szef Kuchni Cooks pl edytował(a) ten post dnia 10.01.10 o godzinie 00:23