Piotr Romanowski Główny Specjalista
Temat: Czekoladowe wariacje
Czekolada....jest moim ulubionym produktem wykorzystywanym w kuchni do wszelkiego rodzaju deserów.Poniżej przedstawiam przepis, który ostatnio przetestowałem....i jedyne co mogę o nim powiedzieć to PYSZNOŚCI !!!
Babeczki Brownie
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady,
- 100 g masła,
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g mąki
- 3 jaja
Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić masło z czekoladą - dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Jedno całe jajo i dwa żółtka - ubić mikserem z cukrem.
Do masy z jajek i cukru dodajemu przestudzoną czekoladę i mąkę - miksujemy wszystko razem.
Dwa białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy.
Teraz wykładamy naszą masę do foremek, lub jednej brytfanki - wcześniej smarujemy je masłem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut - w zależności od grubości ciasta.
Masa urośnie sporo podczas pieczenia.
Wyjmujemy odrazu po upieczeniu i smarujemy na wierzchu masą czekoladową, kupną, bądź sami ją rozbimy z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Ciasteczka są przepyszne. Mimo wyglądądu sa bardzo delikatne i lekkie. Przepyszny deser na każdą okazję.
Szybko się robi, więc na co jeszcze czekacie?? :D