Aleksandra Ś.

Aleksandra Ś. Główny Specjalista w
Centrali NFZ

Temat: fasolka szparagowa

to moja wariacja na temat fasolki "po syczuańsku"
składniki:
zielona fasolka szparagowa (ilość wedle uznania i możliwości konsumpcyjnych)
łyżka oleju arachidowego (ewentualnie innego dowolnego)
2-3 ząbki czosnku
kilka suszonych papryczek chili
pieprz syczuański

sposób przygotowania:
czosnek i papryczki posiekać, ziarenka pieprzu utłuc (np. w moździerzu); na woku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone na pół strączki fasolki i smażyć do momentu aż fasolka zrobi się pomarszczona i miejscami przypalona; dodać czosnek, papryczki i pieprz; smażyć jeszcze przez chwilę, wyłożyć na talerz i zajadać :)

gotowe danie wygląda tak:

Obrazek

konto usunięte

Temat: fasolka szparagowa

Ja dodam swoją (nieznacznie inną) wersję tego przepisu.

http://www.youtube.com/watch?v=O_hLgj9Wrbo

I jeszcze zdjęcie oryginalnej, chińskiej wersji (taką jedliśmy niedaleko Qian Men Street w Pekinie):


Obrazek
Piotr Ś. edytował(a) ten post dnia 23.08.12 o godzinie 23:12



Wyślij zaproszenie do