Magdalena S.

Magdalena S. *Szkolenia*Fundusze
Europejskie*Doradztw
o*

Temat: Przepisy

chyba, że to będzie w stylu Hell's kitchen :D
to luuuzik:)

konto usunięte

Temat: Przepisy

Tomasz K.:
Magdalena S.:
Agnieszka M.:
Tomasz K.:
a wyobrazcie sobie biblie smaków na czarno zrobiona ze złoconymi brzegami i czerwona zakładka :)))))))))))
jak pismo swiete tylko, ze ........... kulinarne :)

czarno - czerwono - zloto? hmmm to mi bardziej na szatansko -magiczna, a nie swieta, ksiege smakow wyglada... ;)


mam podobne odczucia:)
he he he
no co ???????

no nic! szczerze sie przyznam ze ja bym do naszej ksiazki pisma swietego za bardzo nie mieszala... nie oszukujmy sie - nikt z nas swiety nie jest ;P ale magia... w koncu czarownice tez uzywaly przepisow ;)))

Temat: Przepisy

Magdalena S.:
chyba, że to będzie w stylu Hell's kitchen :D
to luuuzik:)
pomysl sobie, ze masz takiego szefa ;)
Magdalena S.

Magdalena S. *Szkolenia*Fundusze
Europejskie*Doradztw
o*

Temat: Przepisy

Tomasz K.:
Magdalena S.:
chyba, że to będzie w stylu Hell's kitchen :D
to luuuzik:)
pomysl sobie, ze masz takiego szefa ;)


pomyśl sobie, że mam takiego szefa :)))

dżołk:)

pomysły powinny byc odważne (acz smaczne;) ), inaczej zginą w tłumie :)

Temat: Przepisy

Magdalena S.:
Tomasz K.:
Magdalena S.:
chyba, że to będzie w stylu Hell's kitchen :D
to luuuzik:)
pomysl sobie, ze masz takiego szefa ;)


pomyśl sobie, że mam takiego szefa :)))

dżołk:)

pomysły powinny byc odważne (acz smaczne;) ), inaczej zginą w tłumie :)
BINGO :)

konto usunięte

Temat: Przepisy

Magdalena S.:
Tomasz K.:
Magdalena S.:
chyba, że to będzie w stylu Hell's kitchen :D
to luuuzik:)
pomysl sobie, ze masz takiego szefa ;)


pomyśl sobie, że mam takiego szefa :)))

dżołk:)

pomysły powinny byc odważne (acz smaczne;) ), inaczej zginą w tłumie :)
pomyślcie sobie, że on na żywo jest jeszcze gorszy, bo przed kamerami nie może sobie pozwolić na wszystko:)

konto usunięte

Temat: Przepisy

proponuje najpierw rozwiązać problem rozdziałów, następnie nazwami rozdziałów nazwać tematy i tam wrzucać przepisy. będzie rozwiązany problem kwalifikacji przepisów.

konto usunięte

Temat: Przepisy

jako, że mam lekutkie doświadczenie edytorskie proponuję B5, bo to poręczny format
jeden przepis na jedną stronę - nie będzie problemów z zapaskudzeniem umączonymi/ujajecznymi ręcamy - w razie długi przepis, mniejsze zdjęcie
prawa autorskie podzielne - znaczy umowa o dzieło z każdym autorem odrębnie, proporcjonalnie do ilościowego udziału w przepisach
proste jak świński ogon

aha! papier!
wersja luksusowa: błyszcząca kreda, wersja standard: klasa II lub III
sugerowałbym też wersję kieszonkową, na papierze niemal gazetowym - jak wychodziły kiedyś "kuchnie róznych narodów"krzysztof "Chrabja" bielański edytował(a) ten post dnia 27.05.08 o godzinie 23:25
Maja A.

Maja A. Even evil people can
be useful. For
instance as a bad
exa...

Temat: Przepisy

kochani, nie wiem, co Wy na to, ale mała książka w formie kołonotatnika jest mało wyjątkowa..

'Biblia smaków' ma być przecież czymś exclusive!!:)))) Wszyscy nad tym naprawdę ciężko się napracują - nie chcemy przecież, żeby skończyła jak sztandarowa, biwakowa książka kucharska.

Świetne zdjęcia Piotra, dobrze przemyślane, oryginalnie nazwane rozdziały, rewelacyjne przepisy - to ma naprawdę dużą szansę zostać przedmiotem pożądania. Fajnie by było dodać osobny rozdział o przyprawach (ten pomysł już się tu pojawił) oraz ze sztuczkami kulinarnymi mistrzów kuchni (w formie dobrych rad;))
Myślę, że dobrze by było wydać ją w większym, zszywanym formacie, kartki, tak jak proponuje Krzysztof - gruby, foliowany papier kredowy. Miodzio..;))

Temat: Przepisy

tak mi po głowie cena chadza, po przeczytaniu Maji (mam nadzieje, ze dobrze odmieniłem imie)

zakładajac, ze spełni wszystkie nasze oczekiwania jej cena moze dojsc nawet do 60zł
Maja A.

Maja A. Even evil people can
be useful. For
instance as a bad
exa...

Temat: Przepisy

Moi drodzy, myślę (w nawiązaniu do obaw Tomka;), że trzeba chyba wrócić do tematu, kto ma być targetem (chyba, że to już ustalone i coś przeoczyłam..;))

Jak będziemy to wiedzieć, postaram się dotrzeć do badań rynku i rozjaśnić sprawę - niedobrze jest działać w ciemno, bo nie da się zadowolić każdego odbiorcy.

Jeśli to np. ja miałabym być reprezentantem grupy celowej, to na pewno kupiłabym tą książkę za 60zł (uważam, że nie można oszczędzać na jakości i wolałabym jedną, świetną książkę kucharską niż 10 byle jakich;)) Więcej - kupiłabym taką samą mamie/cioci/ babci/przyjaciółce w prezencie przy najbliższej okazji..;)))Maja Łuszczykiewicz edytował(a) ten post dnia 31.05.08 o godzinie 15:09

Temat: Przepisy

Najwiekszy nacisk na członków grupy, poza tym ja osobiscie chciałbym trafić do pasjonatów gotowania - tutaj wiek jest trudny do okreslenia jak i pozostałe czynniki.

tak luzno zwazywszy, ze pracujemy przy Biblii to, zeczywiscie kazdy czytajacy ją powinien znalezc odpowiedzi na wszystkie ew. pytania, wiec dział traktoujący o przyprawach jak najbardziej co wiecej pokusiłbym sie o jeden rozdział o poradach diatetycznych - tylko czy jego porady nie wykluczałby sie z umieszczonymi przepisami ? ;)
Angelika K.

Angelika K. Samodzielna księgowa
KPiR

Temat: Przepisy

Tomasz K.:
Najwiekszy nacisk na członków grupy, poza tym ja osobiscie chciałbym trafić do pasjonatów gotowania - tutaj wiek jest trudny do okreslenia jak i pozostałe czynniki.

tak luzno zwazywszy, ze pracujemy przy Biblii to, zeczywiscie kazdy czytajacy ją powinien znalezc odpowiedzi na wszystkie ew. pytania, wiec dział traktoujący o przyprawach jak najbardziej co wiecej pokusiłbym sie o jeden rozdział o poradach diatetycznych - tylko czy jego porady nie wykluczałby sie z umieszczonymi przepisami ? ;)

To może być materiał na drugą część pt. "Biblia kulinarnych sztuczek" ;)
Agnieszka Wielobób

Agnieszka Wielobób nauczyciel jogi

Temat: Przepisy

jeżeli coś o dietetyce i ogólnych zasadach to może coś o Ajurwedzie wtrącić i jej zaleceniach co to przygotowywania posiłków. Proste łatwe zasady dla każdego a jedzenie naprawdę wyjątkowe. Jest tam sporo o przyprawach i ziołach również

Temat: Przepisy

Angelika W.:
Tomasz K.:
Najwiekszy nacisk na członków grupy, poza tym ja osobiscie chciałbym trafić do pasjonatów gotowania - tutaj wiek jest trudny do okreslenia jak i pozostałe czynniki.

tak luzno zwazywszy, ze pracujemy przy Biblii to, zeczywiscie kazdy czytajacy ją powinien znalezc odpowiedzi na wszystkie ew. pytania, wiec dział traktoujący o przyprawach jak najbardziej co wiecej pokusiłbym sie o jeden rozdział o poradach diatetycznych - tylko czy jego porady nie wykluczałby sie z umieszczonymi przepisami ? ;)

To może być materiał na drugą część pt. "Biblia kulinarnych sztuczek" ;)

uwielbiam pozytywne myslenie
w sensie, ze pierwsza sie dobrze sprzeda :))))))

konto usunięte

Temat: Przepisy

Tomasz K.:
zakładajac, ze spełni wszystkie nasze oczekiwania jej cena moze dojsc nawet do 60zł

To w sumie jak Nigella :>
Joanna Misztela

Joanna Misztela projektant mody,
ubioru, bielizny,
kostiumów filmowych,
p...

Temat: Przepisy

- A5
- sztuczna skóra, okładka tak skonstuowana lub dodane jedno luźne skrzydło by można było książkę postawić w trakcie gotowania
- szyta a nie klejona by się nie rozpadła
- złocone boki
- kartki biała kreda ale zadrukowana na bokach tak by udawała stare pergaminy... to pozwoli też ukryć ślady po łapkach :DDD
- kolorowe zdjęcia i przepis na jednej stronie

opisy przypraw i egzotycznych dodatków, miarki, podział kolorami ale ja dodałabym jeszcze kolorowe tasiemki, które pozwoliły by szybko znaleźć ukochany przepis, albo jeśli książka nie będzie przystosowana do stania to by można było sobie zaznaczyć gotowany przepis... nie ma nic gorszego niż zamykająca się książka w trakcie gotowania...

Uważam, że mogłaby kosztować więcej niż 60zł

konto usunięte

Temat: Przepisy

Przepis Weroniki, modyfikowany by AMB
Składniki:
1 czerwona papryka
2 piersi kurczaka
2 małe cebule, najlepiej dymka
Sos Hoisin
2 główki kapusty pekińskiej
Orzechy nerkowca, słone
Ryż - wg preferencji rodzaj
Sos teriyaki
Cytryna
Ocet winny z białego wina
Przyprawa chińska pięć smaków(Kamis)
Szafran( w zastępstwie curry i kurkuma, jakby ktoś nie miał dostępu)
Czas - do 45 minut.
1. Kurczak
Po oczyszczeniu piersi pokroić w kostkę, max 1x1 cm
Marynata:
Sos Teriyaki, ocet winny, cyrtyna, sos Hoisin
Na minimum 2 h do lodówki, obowiązkowo zakryte folią spoż.
jedna cebula - pokrój w drobną kostkę
Olej do woka - cebula zeszklić, na to wszystko z marynaty(z płynem też), dodać poszatkowaną w dwa rozmiary(małe i większe kwadraty) kostkę papryki(pół). Jak piersi zrobią się białe dodać drobno posiekaną 1 kapustę pekińską, dwie lub trzy łyżeczki "pięć smaków" - jak ktoś nie lubi na ostro, to mniej.
Trochę sosu hoisin. Tak 10-15 minut, do czasu jak cebula i kapusta się wchłoną. Wyłączyć, dodać pół garści słonych orzechów nerkowca.
2. Sałatka - kapusta pekińska, pół papryki, drobno poszatkować wymieszać. Sos do sałatki - sos teriyaki, zmieszać sok z cytryn i ocet z białego wina, zmieszać. Polać sosem teriyaki kilka kropel, w różnych miejscach. dodać orzechy nerkowca. Gotowe.
3.Ryż
1 szklanka przepłukać na sicie.
zeszklić cebulę na oliwie Extra Virgin, pokrojoną na kostkę, dodać
ryż, pięć minut smażyć, często mieszając, aby się nie przypaliło, 1,5 szklanki zielonej herbaty, z drugiego parzenia(pierwsze wylać lub wypić) Można dodać trochę rosołu, lub kostkę(ja nie stosuję).
Szafran plus odrobinę dobrego Curry(ja mam taki młynek). Pokrywka na patelnię, mały ogień, 18 do 25 minut(jak kto lubi - ja al'dente)
Po tym czasie wyłączamy.
W trakcie robimy dalej kurczaka.
Podawać w oddzielnych talerzach.
Tyle. Jak nie podoba się przepis skasujcie.

Temat: Przepisy

Andrzej M.:
Przepis Weroniki, modyfikowany by AMB
Składniki:
1 czerwona papryka
2 piersi kurczaka
2 małe cebule, najlepiej dymka
Sos Hoisin
2 główki kapusty pekińskiej
Orzechy nerkowca, słone
Ryż - wg preferencji rodzaj
Sos teriyaki
Cytryna
Ocet winny z białego wina
Przyprawa chińska pięć smaków(Kamis)
Szafran( w zastępstwie curry i kurkuma, jakby ktoś nie miał dostępu)
Czas - do 45 minut.
1. Kurczak
Po oczyszczeniu piersi pokroić w kostkę, max 1x1 cm
Marynata:
Sos Teriyaki, ocet winny, cyrtyna, sos Hoisin
Na minimum 2 h do lodówki, obowiązkowo zakryte folią spoż.
jedna cebula - pokrój w drobną kostkę
Olej do woka - cebula zeszklić, na to wszystko z marynaty(z płynem też), dodać poszatkowaną w dwa rozmiary(małe i większe kwadraty) kostkę papryki(pół). Jak piersi zrobią się białe dodać drobno posiekaną 1 kapustę pekińską, dwie lub trzy łyżeczki "pięć smaków" - jak ktoś nie lubi na ostro, to mniej.
Trochę sosu hoisin. Tak 10-15 minut, do czasu jak cebula i kapusta się wchłoną. Wyłączyć, dodać pół garści słonych orzechów nerkowca.
2. Sałatka - kapusta pekińska, pół papryki, drobno poszatkować wymieszać. Sos do sałatki - sos teriyaki, zmieszać sok z cytryn i ocet z białego wina, zmieszać. Polać sosem teriyaki kilka kropel, w różnych miejscach. dodać orzechy nerkowca. Gotowe.
3.Ryż
1 szklanka przepłukać na sicie.
zeszklić cebulę na oliwie Extra Virgin, pokrojoną na kostkę, dodać
ryż, pięć minut smażyć, często mieszając, aby się nie przypaliło, 1,5 szklanki zielonej herbaty, z drugiego parzenia(pierwsze wylać lub wypić) Można dodać trochę rosołu, lub kostkę(ja nie stosuję).
Szafran plus odrobinę dobrego Curry(ja mam taki młynek). Pokrywka na patelnię, mały ogień, 18 do 25 minut(jak kto lubi - ja al'dente)
Po tym czasie wyłączamy.
W trakcie robimy dalej kurczaka.
Podawać w oddzielnych talerzach.
Tyle. Jak nie podoba się przepis skasujcie.

i mamy projekt wspólny? :)

konto usunięte

Temat: Przepisy

:)))))))))))))))))



Wyślij zaproszenie do