Wojciech P.

Wojciech P. prawnik, właściciel
KONSYLIAR

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

...anonse, notatki, uwagi i wątki których nie poruszamy w innym miejscu.
Damian Bogołembski

Damian Bogołembski właściciel agencji
Sztos Management

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Jeśli jesteś osobą spontaniczną, nietuzinkową, z niesamowitą pasją, a do tego świetnie odnajdujesz się w kuchni i uwielbiasz gościć u siebie znajomych, to z pewnością powinieneś zgłosić się do nowego programu telewizji TVN!

Podstawę programu stanowi rywalizacja między czterema osobami. Nie musisz być kulinarnym mistrzem, ale pomysłowość i kreatywność w gotowaniu będzie na pewno atutem. Osoby zainteresowane w przedziale wiekowym 25-35 lat proszę o kontakt: d.bogolembski@tvn.pl

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Witajcie,

Prowadzę bloga http://na1000sposobow.pl Na blogu, dla wszystkich miłośników gotowania oraz blogerów kulinarnych organizowany jest konkurs kulinarny. Rozdajemy zestawy nagród, które bardzo często są wybierane właśnie przez blogerów

W tej edycji do wygrania są drylownice do wiśni oraz śliwek. Wszystkie szczegóły tej edycji konkursu znajdują się na stornie http://na1000sposobow.pl/2010/08/drylowanie-to-pestka/

Dodatkowe informacje, dla blogerów chcących dołączyć do naszej akcji są tutaj http://na1000sposobow.pl/o-co-chodzi/

W każdej sprawie można się też kontaktować ze mną osobiście, kontakt jest na blogu

Zapraszam serdecznie do zabawy.
Łukasz
Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych, które cykliczne organizowane są w Ośrodku Rozwoju Osobistego Alcha w Warszawie.

Terminy poszczególnych warsztatów:

27 maja 2012
Kuchnia Żydów sefardyjskich
Ugotujemy:
-Tabouleh
- Baba ganoush
- Salata matbouha
- Tażin na słodko
- Tażin z sardynkami
- Ciasteczka marokańskie
- Kawa z kardamonem
- Herbata miętowa
- Wino koszerne
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1444

1 czerwca 2012
dr Partap Chauhan gotuje
Dania kuchni ajurwedyjskiej są proste i szybkie do przygotowania a produkty i przyprawy łatwo dostępne. Codziennie poświęcamy czas na przygotowanie posiłków zadbajmy aby były one zdrowe i pożywne.
Podczas warsztatu będziemy wspólnie gotować pyszne ajurwedyjskie dania.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=3550

3 czerwca 2012
Kuchnia nepalska
Warsztat z tradycyjnej kuchni nepalskiej, z informacjami o produktach i składnikach, kulturze, tradycjach kuchennych oraz wspólne biesiadowanie przy himalajskich przysmakach oraz nepalskiej muzyce i zdjęciach nie tylko ośmiotysięczników. Oprócz tego Sujan opowie Państwu o specyfice kuchni w wysokich partiach Himalajów (m.in.: o tym, co jedzą trekkerzy).
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1779

17 czerwca 2012
Kuchnia kabalistyczna
Zapraszamy na smaczną podróż po Kabale, ekologii i fizyce kwantowej. Wszystko zostanie podane w lekki, bardzo przystępny sposób pełen humoru. Podczas warsztatów, w czterech odsłonach symbolizujących cztery światy stworzenia – od świata ziemskiego do świata czystego ducha, przygotujemy dziesięć dań odzwierciedlających dziesięć Sefir, czyli cech Boskiego Światła w kabalistycznym Drzewie Życia.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=2779

19 czerwca 2012
Kurs sushi w Warszawie
Kurs sushi to doskonała okazja, aby nauczyć się samodzielnego przyrządzania sushi, a także zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury kulinarnej Japonii. Zapraszamy szczególnie tych z Państwa, którzy cenią sobie bogactwo smaku, oryginalny sposób podania, a przy tym pragną zdrowo się odżywiać i dbają o linię.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=2732

31 lipca 2012 – 5 sierpnia 2012
Sztuka gotowania wg Pięciu Przemian – obóz letni
Zapraszamy osoby, które:
- chcą poznać zasady Kuchni Pięciu Przemian
- chcą udoskonalić swoje umiejętności gotowania wg Pięciu Przemian i poszerzyć wiedzę na ten temat
- szukają nowych inspiracji kulinarnych
- chcą dowiedzieć się i przekonać na własnej skórze, czy sposób odżywiania ma związek z naszym samopoczuciem.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=3573Alicja Chlasta edytował(a) ten post dnia 13.04.12 o godzinie 22:44
Waldemar Seferyński

Waldemar Seferyński Właściciel
gospodarstwa
agroturystycznego
czyli tańczący ...

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Kochamy gotować i uszczęśliwiać naszych Gości.

Obrazek

Agroturystyka Ostrów Kierwiński - okolice Lidzbarka Warmińskiego
Spokojne, ciche, czyste gospodarstwo agroturystyczne http://ostrowkierwinski.pl prowadzone przez Beatę z Warmii córkę leśnika i Waldka "byłego" mieszczucha z Mazowsza. Siedlisko z ponad 400 letnią historią, położone na dawnej wyspie na nieistniejącym już jeziorze.
Niedaleko las, parę kilometrów do jeziora. Cisza, kolonia wsi, jedni sąsiedzi i ani ducha więcej.
Obrazek

Przepyszna kuchnia Pani domu, ognisko (także własnoręcznie wędzone wędliny, własnej roboty sery kozie i krowie - białe, topione, ciasta, torty (możemy zorganizować rodzinne uroczystości) i co najważniejsze prawdziwy chleb na zakwasie.
Obrazek

Do dyspozycji gości są 4 pokoje: dwu osobowy, dwa trzy osobowe, cztero osobowy. Wszystkie z łazienkami i TV. Na terenie całego gospodarstwa internet WiFi.
Obrazek

Serwujemy całodzienne wyżywienie, jednakże do dyspozycji gości jest w pełni wyposażony aneks kuchenny (lodówka, kuchenka gazowa, kuchenka mikrofalowa, naczynia itd.). Posiłki podajemy w dni pogodne na tarasie ze stolikami z parasolami a w dni pochmurne w wewnętrznej jadalni.
Obrazek

5 kilometrów do Lidzbarka a w promieniu 50 - 80 km, czyli trochę samochodem i Olsztyn i Kaliningrad, Klasztor w Stoczku i Święta Lipka, Wilczy Szaniec, Frombork i Zalew Wiślany - super baza wypadowa.
Dla dzieci plac zabaw z domkiem, huśtawką, zjeżdżalnią, piaskownicami, basenik, kozy do głaskania.
Obrazek

Dla grzybiarzy lasy pełne grzybów (posiadamy suszarkę), dla wędkarzy i pływaków niedalekie (7 km rowerem przez las albo 11 km samochodem drogą asfaltową) jeziora Symsar i Blanki.
Dla miłośników zwierząt szczególnie, nasze milusińskie kozy, koty i pies "Kryzys", sarny na polach (jak są dalej obserwujemy je przez nasze lornetki), sarny w pobliskiej hodowli. Śpiew ptaków, tańce żurawi, "własne" bociany.
Dla miłośników przyrody piękno kwiatów, traw, zacisze skalniaka, altan, ławeczki. Piękno niedalekiego bobrowiska, rozlewiska z ptactwem.Szum wiatru, bezkres pól...
Obrazek

Tutaj naprawdę jest spokój.

Agroturystyka Ostrów Kierwiński
Beata i Waldemar Seferyńscy
woj.warmińsko-mazurskie
897660145, 510655286
ostrowkierwinski@gmail.com
http://ostrowkierwinski.pl

konto usunięte

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Ciekawy warsztat gotowania wg 5 przemian we Wrocławiu

http://www.goldenline.pl/spotkanie/swiateczne-gotowani...

12 grudnia od 10 do 18 zapraszamy na warsztaty gotowania według metody Pięciu Przemian, wywodzącej się z medycyny chińskiej, skierowany do wszystkich tych, którzy mają ochotę zacząć żyć zdrowiej i bardziej świadomie.

Metodą tą gotuje się pożywienie zrównoważone energetycznie, które dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia. Tajemnica harmonijnego posiłku tkwi w zachowaniu prawidłowej kolejności włączania składników d...o potrawy podczas gotowania.

program warsztatu:

- wspólne gotowanie tradycyjnych, świątecznych potraw (zgodnie z obiegiem odżywczym metody Pięciu Przemian)

- elementy autodiagnozy i ustalania indywidualnej diety

zajęcia prowadzi Ewa Dobek – specjalistka gotowania wg Pięciu Przemian, terapeutka Gestalt, autorka książek„Kuchnia kreatywna czyli gotowanie wg Pięciu Przemian” oraz „5 przemian w kuchni i w życiu”. Prowadzi gospodarstwo agroturystyczne propagujące zdrowe odżywianie i życie zgodne z naturą.

koszt: 150 zł

ze względów logistycznych liczba osób uczestniczących jest ograniczona : konieczna jest rezerwacja mailowa, telefoniczna (519103202) lub osobista oraz przedpłata.

Serdecznie zapraszamy!

Dzień wcześniej o godz. 18 (11.12, sobota) odbędzie się spotkanie autorskie i darmowy wykład w związku z wydaniem nowej książki Ewy Dobek „5 przemian w kuchni i w życiu czyli radość gotowania”. Książka zawiera blisko 200 nowych przepisów i przystępnie podaną teorię Pięciu Przemian.
Przepisy są podzielone według odżywiania zgodnego z porami roku.

Oprócz przepisów książka zawiera rozdział dotyczący leczenia ziołami. Ciekawą propozycją jest również dział „Domowe kosmetyki”, zawierający przepisy na domową produkcję kremów, maseczek, szamponów i balsamów.

W czasie spotkania autorka opowie nam o gotowaniu, zbieraniu ziół oraz o tym jak przygotować sobie w prosty sposób własne, domowe spa.

Typ:
Spotkanie publiczne

Adres:
Wrocław, Plac Kościuszki 12
Pokaż na mapie

Czas:
od najbliższa niedziela 10:00 do najbliższa niedziela 18:00

Kontakt
519103202Ewa L. edytował(a) ten post dnia 07.12.10 o godzinie 18:46
Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych, które cykliczne organizowane są w Ośrodku Rozwoju Osobistego Alcha w Warszawie.

Terminy poszczególnych warsztatów:

27 maja 2012
Kuchnia Żydów sefardyjskich
Ugotujemy:
-Tabouleh
- Baba ganoush
- Salata matbouha
- Tażin na słodko
- Tażin z sardynkami
- Ciasteczka marokańskie
- Kawa z kardamonem
- Herbata miętowa
- Wino koszerne
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1444

1 czerwca 2012
dr Partap Chauhan gotuje
Dania kuchni ajurwedyjskiej są proste i szybkie do przygotowania a produkty i przyprawy łatwo dostępne. Codziennie poświęcamy czas na przygotowanie posiłków zadbajmy aby były one zdrowe i pożywne.
Podczas warsztatu będziemy wspólnie gotować pyszne ajurwedyjskie dania.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=3550

3 czerwca 2012
Kuchnia nepalska
Warsztat z tradycyjnej kuchni nepalskiej, z informacjami o produktach i składnikach, kulturze, tradycjach kuchennych oraz wspólne biesiadowanie przy himalajskich przysmakach oraz nepalskiej muzyce i zdjęciach nie tylko ośmiotysięczników. Oprócz tego Sujan opowie Państwu o specyfice kuchni w wysokich partiach Himalajów (m.in.: o tym, co jedzą trekkerzy).
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1779

17 czerwca 2012
Kuchnia kabalistyczna
Zapraszamy na smaczną podróż po Kabale, ekologii i fizyce kwantowej. Wszystko zostanie podane w lekki, bardzo przystępny sposób pełen humoru. Podczas warsztatów, w czterech odsłonach symbolizujących cztery światy stworzenia – od świata ziemskiego do świata czystego ducha, przygotujemy dziesięć dań odzwierciedlających dziesięć Sefir, czyli cech Boskiego Światła w kabalistycznym Drzewie Życia.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=2779

19 czerwca 2012
Kurs sushi w Warszawie
Kurs sushi to doskonała okazja, aby nauczyć się samodzielnego przyrządzania sushi, a także zapoznać się z podstawowymi zasadami kultury kulinarnej Japonii. Zapraszamy szczególnie tych z Państwa, którzy cenią sobie bogactwo smaku, oryginalny sposób podania, a przy tym pragną zdrowo się odżywiać i dbają o linię.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=2732

31 lipca 2012 – 5 sierpnia 2012
Sztuka gotowania wg Pięciu Przemian – obóz letni
Zapraszamy osoby, które:
- chcą poznać zasady Kuchni Pięciu Przemian
- chcą udoskonalić swoje umiejętności gotowania wg Pięciu Przemian i poszerzyć wiedzę na ten temat
- szukają nowych inspiracji kulinarnych
- chcą dowiedzieć się i przekonać na własnej skórze, czy sposób odżywiania ma związek z naszym samopoczuciem.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=3573Alicja Chlasta edytował(a) ten post dnia 13.04.12 o godzinie 22:45

konto usunięte

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

12 grudnia od 10 do 18 KięgarnioKawiarniaVegedajnia Nalanda, Plac Kościuszki 12, Wrocław

Zapraszamy na warsztaty gotowania według metody Pięciu Przemian, wywodzącej się z medycyny chińskiej, skierowany do wszystkich tych, którzy mają ochotę zacząć żyć zdrowiej i bardziej świadomie.

Metodą tą gotuje się pożywienie zrównoważone energetycznie, które dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia. Tajemnica harmonijnego posiłku tkwi w zachowaniu prawidłowej kolejności włączania składników d...o potrawy podczas gotowania.

program warsztatu:

- wspólne gotowanie tradycyjnych, świątecznych potraw (zgodnie z obiegiem odżywczym metody Pięciu Przemian)

- elementy autodiagnozy i ustalania indywidualnej diety

zajęcia prowadzi Ewa Dobek – specjalistka gotowania wg Pięciu Przemian, terapeutka Gestalt, autorka książek„Kuchnia kreatywna czyli gotowanie wg Pięciu Przemian” oraz „5 przemian w kuchni i w życiu”. Prowadzi gospodarstwo agroturystyczne propagujące zdrowe odżywianie i życie zgodne z naturą.
koszt: 150 zł

ze względów logistycznych liczba osób uczestniczących jest ograniczona : konieczna jest rezerwacja mailowa, telefoniczna (519103202) lub osobista oraz przedpłata.

Serdecznie zapraszamy!
http://goldenline.pl/spotkanie/swiateczne-gotowani...
facebook.com/#!/event.php?eid=169408849757800

konto usunięte

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Warsztat gotowania wg Pięciu Przemian z EWĄ DOBEK. Co jeść zimą?

termin: 9 stycznia 2011
miejsce: KsięgarnioKawiarniaVegedajnia NALANDA, pl. Kościuszki 12, WROCŁAW,

Zima to czas szczególny – warunki atmosferyczne zmuszają nas do zaopiekowania się sobą. Odpowiednie jedzenie to jedna z metod zadbania o swoje samopoczucie i zdrowie.

Zapraszamy na warsztaty gotowania według metody Pięciu Przemian, wywodzącej się z medycyny chińskiej.
Metodą tą gotuje się pożywienie zrównoważone energetycznie, które dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia. Tajemnica harmonijnego posiłku tkwi w zach...owaniu prawidłowej kolejności włączania składników do potrawy podczas gotowania.

program warsztatu:
- wykład o Pięciu Przemianach w kuchni i w życiu (energetyka pożywienia)
- wspólne gotowanie
- elementy autodiagnozy i ustalania indywidualnej diety

tel. 519103202

koszt warsztatu: 150 zł

Warsztat po prowadzi Ewa Dobek – specjalistka gotowania wg Pięciu Przemian, terapeutka Gestalt, autorka książek„Kuchnia kreatywna czyli gotowanie wg Pięciu Przemian” oraz „5 przemian w kuchni i życiu”. Prowadzi gospodarstwo agroturystyczne propagujące zdrowe odżywianie i życie zgodne z naturą. W swojej pracy łączy teorię Pięciu Przemian z wiedzą na temat praw energetycznych i zasadami filozofii taoistycznej.

zapisy i informacje osobiście w Nalandzie, mailowo nalandaksiegarniovegekawiarnia@gmail.com lub telefonicznie pod numerem 519103202- prosimy nie później niż 5 stycznia byśmy mogli przygotować miejsca warsztatowe i produkty dla odpowiedniej liczby osób

Typ:
Spotkanie publiczne

Adres:
Wrocław, Plac Kościuszki 12

Czas:
od 9 stycznia 2011, 10:00 do 9 stycznia 2012, 18:00

Kontakt
519103202

konto usunięte

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Warsztat gotowania wg Pięciu Przemian z EWĄ DOBEK. Co jeść zimą?

termin: 9 stycznia 2011
miejsce: KsięgarnioKawiarniaVegedajnia NALANDA, pl. Kościuszki 12, WROCŁAW,

Zima to czas szczególny – warunki atmosferyczne zmuszają nas do zaopiekowania się sobą. Odpowiednie jedzenie to jedna z metod zadbania o swoje samopoczucie i zdrowie.

Zapraszamy na warsztaty gotowania według metody Pięciu Przemian, wywodzącej się z medycyny chińskiej.
Metodą tą gotuje się pożywienie zrównoważone energetycznie, które dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia. Tajemnica harmonijnego posiłku tkwi w zach...owaniu prawidłowej kolejności włączania składników do potrawy podczas gotowania.

program warsztatu:
- wykład o Pięciu Przemianach w kuchni i w życiu (energetyka pożywienia)
- wspólne gotowanie
- elementy autodiagnozy i ustalania indywidualnej diety

tel. 519103202

koszt warsztatu: 150 zł

Warsztat po prowadzi Ewa Dobek – specjalistka gotowania wg Pięciu Przemian, terapeutka Gestalt, autorka książek„Kuchnia kreatywna czyli gotowanie wg Pięciu Przemian” oraz „5 przemian w kuchni i życiu”. Prowadzi gospodarstwo agroturystyczne propagujące zdrowe odżywianie i życie zgodne z naturą. W swojej pracy łączy teorię Pięciu Przemian z wiedzą na temat praw energetycznych i zasadami filozofii taoistycznej.

zapisy i informacje osobiście w Nalandzie, mailowo nalandaksiegarniovegekawiarnia@gmail.com lub telefonicznie pod numerem 519103202- prosimy nie później niż 5 stycznia byśmy mogli przygotować miejsca warsztatowe i produkty dla odpowiedniej liczby osób

Typ:
Spotkanie publiczne

Adres:
Wrocław, Plac Kościuszki 12

Czas:
od 9 stycznia 2011, 10:00 do 9 stycznia 2012, 18:00

Kontakt
519103202

konto usunięte

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Jeżeli trafiliście do tej grupy, to oznacza, że tak jak ja lubicie pichcić, a jak nie, to przynajmniej dobrze zjeść :)

Bardzo mnie to cieszy, ponieważ mam już dość sporo przepisów w swojej książce kucharskiej i bardzo chętnie podzielę się nimi z Wami :) Natomiast jeżeli Wy macie ciekawe przepis, to z chęcią zapoznam się z nim :)

Zapraszam na http://cooks.pl i zobaczcie jak bogatą książkę kucharską już mam.

Jestem dość młodym kucharzem, dlatego mam olbrzymią nadzieję, że pomożecie mi w uzupełnianiu mojej książki kucharskiej.

Pozdrawiam,
Życzę udanego pichcenia


Obrazek
Joanna Filemonowicz

Joanna Filemonowicz Architekt, Architekt
Wnętrz, Architektura
i Wnętrza www.g...

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

http://duzymiliterami.blogspot.com

Co jeść ? A czego nie jeść? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają dodatki do żywności? Nie daj się oszukać producentom żywności !


Obrazek
Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych, które cykliczne organizowane są w Ośrodku Rozwoju Osobistego Alcha w Warszawie.

Terminy poszczególnych warsztatów:

20 lutego 2013
Morze herbaty
Celem spotkania herbacianego jest jej „kosztowanie”, a zatem coś więcej niż tylko „picie”: delektowanie się jej smakiem i aromatem, podziwianie koloru naparu, obserwowanie liści we wszystkich przemianach, które przechodzą podczas różnych etapów parzenia. Jest to więc bliskie spotkanie z herbatą, ale także z drugim człowiekiem, z którym dzielimy się herbatą i wrażeniami z jej kosztowania.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=296

3 marca 2013 - rozpoczęcie cyklu
Sztuka gotowania wg Pięciu Przemian – obóz letni
Zapraszamy osoby, które:
- chcą poznać zasady Kuchni Pięciu Przemian
- chcą udoskonalić swoje umiejętności gotowania wg Pięciu Przemian i poszerzyć wiedzę na ten temat
- szukają nowych inspiracji kulinarnych
- chcą dowiedzieć się i przekonać na własnej skórze, czy sposób odżywiania ma związek z naszym samopoczuciem.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=528

3 marca 2013
Gotowanie według Pięciu Przemian – warsztat wprowadzający
Omówimy następujące kwestie:
- dieta jako profilaktyka zdrowia i podstawowe z narzędzie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- energia pożywienia i jak ją ugryźć
- działanie termiczne produktów
- prawidłowy rytm posiłków w ciągu dnia
- dieta zgodna z porą roku
- zasady gotowania wg Pięciu Przemian
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=4779

3 marca 2013
Wiosenne oczyszczanie
Zapraszamy do udziału w warsztacie weekendowym, które poświęcimy na oczyszczenie organizmu z zimowych złogów i toksyn.
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1011

Organizator:
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
http://alcha.pl

tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.plAlicja Chlasta edytował(a) ten post dnia 29.01.13 o godzinie 18:56
Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Miejsce na ogłoszenia...

Kulinarny weekend nad Wigrami

Termin: 7 -11 listopada 2014 – długi weekend listopadowy
Miejsce: Mikołajewo/Suwalszczyzna

Do udziału zapraszamy singli, pary, rodziny.
Czas spędzimy na gotowaniu, wędrowaniu, wypoczywaniu, świętowaniu i odpoczywaniu od stresu, pośpiechu, hałasu i pędzenia, do którego zmusza nas wielkie miasto i czas, w jakim dane jest nam żyć. Poznamy tajniki kuchni suwalskiej, tatarskiej. Porozmawiamy o tym czym jest Slow Food i dlaczego tak ważne jest, aby wprowadzić go w życie.

W programie:
- wieczorny wykład na temat Slow Food,
- warsztat kulinarny kuchni suwalskiej
- warsztat kulinarny kuchni tatarskiej z opowieścią o tradycji i kulturze Tatarów,
- warsztat robienia sękacza,
- wyprawa do Wigierskiego Parku Narodowego zakończona ogniskiem,
- bania z kąpielą w Czarnej Hańczy!

Ruska bania nad Czarną Hańczą
Bania, jesienią nad rzeką Czarną Hańczą to przeżycie nie do opisania, o którym będzie pamiętało się wiele lat. Wejście do lodowatej rzeki pozornie wydaje się niemożliwe. Ci, którzy odważyli się zawsze są zachwyceni. Polecamy artykuł na temat bani wraz z fotoreportażem, który ukazał się w kwartalniku Wigierskiego Parku Narodowego „Wigry”
http://www.wigry.win.pl/kwartalni /nr21_banie.htm
Koniecznie zobaczcie fotoreportaż. Autorem jest Piotr Malczewski, który prowadzi u nas w ośrodku plenery fotograficzne.

Warsztat kuchni tatarskiej
Będzie to wspólne gotowanie z opowieścią o tradycji i kulturze Tatarów.
Podczas tego warsztatu przewodnikami będą suwalscy Tatarzy, którzy prowadzą w Suwałkach świetną knajpkę kuchni tatarskiej.
Ugotujemy:
- zupa kurkowa
- beremecze
- czeburek z jagnięciną
- czeburek z warzywami
- surówki (2 rodzaje)
- ciasto domowe

Warsztat kuchni suwalskiej
Kuchni suwalskiej nie można wyobrazić sobie bez ziemniaka.
Był on zawsze podstawowym daniem na tej ziemi trochę górzystej, kamienistej, zalesionej, o słabej glebie, na której tylko ziemniak był pewnym plonem. Nie dziwi, więc fakt, że powstały tutaj z niego potrawy smaczne i pożywne, których nie uraczy się w innych regionach.
Podczas warsztatu ugotujemy:
- kartacze, najbardziej regionalną potrawę tego regionu,
- babkę ziemniaczaną,
- kiszkę ziemniaczaną,
- surówki.
+ ciasto, herbata, kawa, kompot.

Warsztat robienia sękacza
Sękacz jest to ciasto biszkoptowo- tłuszczowe, pieczone nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Ciasto to ma kształt sękatego, wydrążonego pnia drzewa. Ciasto to jest znane na Litwie oraz wzdłuż całej wschodniej granicy.
Jest bardzo kaloryczne jednak jego smak sprawia, że szybko o tym zapominamy ;)

Wigierski Park Narodowy
Wigierski Park Narodowy położony jest na północnym skraju Puszczy Augustowskiej, największego, zwartego kompleksu leśnego na Nizinie Środkowoeuropejskiej, który wraz z lasami na terytorium Litwy i Białorusi pokrywa obszar około 300 tysięcy hektarów.

Geograficznie Park leży w granicach Pojezierza Litewskiego. Prawie cały obszar Wigierskiego Parku Narodowego leży w środkowej części dorzecza rzeki Czarna Hańcza, dopływu Niemna.
Jest to piękny obszar pełen lasów, jezior, rzek, na którym dominuje jezioro Wigry z położonym na jego brzegu Pokamedulskim Klasztorem, w którym w 1999 rok odpoczywał Ojciec Święty – Jan Paweł II podczas swojej pielgrzymki do Polski.
Wigierski Park Narodowy wraz z jeziorem Wigry jest najbardziej atrakcyjnym krajobrazowo miejscem w Polsce.
My odwiedzimy piękne jeziorka zwane Sucharami. Jest to jedna z najbardziej urokliwych części tego regionu.

Rozkład dnia:
7 listopada, piątek
14.00 – 18.00 rejestracja
18.00 kolacja
19.30 Slow food – wykład

8 listopada, sobota
9.00 – śniadanie
11.00 – 15.00 warsztat kuchni suwalskiej
18.00 kolacja
19.30 wieczór filmowy

9 listopada, niedziela
9.00 – śniadanie
11.00 – 15.00 wyprawa do Wigierskiego Parku Narodowego zakończona ogniskiem,
czas wolny
18.00 kolacja
19.30 wieczór filmowy

10 listopada, poniedziałek
9.00 – śniadanie
11.00 – 15.00 warsztat kuchni tatarskiej
czas wolny
18.00 kolacja
19.30 Bania nad Czarną Hańczą

11 listopada, wtorek
9.00 – śniadanie
Wyjazd

Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=7208

Organizator:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego

http://alcha.pl
Facebook: http://facebook.com/Alcha.Osrodek.Rozwoju

tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl


Obrazek

Następna dyskusja:

Idealne miejsce na wycieczk...




Wyślij zaproszenie do