konto usunięte

Temat: pomoc w ORZ

Witam doświadczone koleżanki i kolegów.
Czy ktoś mógłby mi udzielić rady?
Zacznę od początku moją historię :) Niedawno ukończyłem podyplomówkę BHP. Jak się zdążyłem zorientować na forum, wszyscy wiedzą na jakim poziomie kształcą studia podyplomowe ludzi, którzy nie mieli z tematem do czynienia. Ja właśnie ukończyłem takie studia, dzięki którym przypomniałem sobie jak to jest zdobywać wiedzę we własnym zakresie, ale temat do ogarnięcia jest ogromny, więc proszę o radę doświadczonych...
Chodzi o zagrożenia biologiczne na stanowisku kucharza. Nie chcę brać gotowca bo to bez sensu. Mam problem z klasyfikacją zagrożeń biologicznych. Wiem, że dla grupy 3 i 4 pracodawca musi prowadzić rejestr prac i pracowników narażonych. Dodatkowo pracownicy narażeni na czynniki tych grup muszą być zaszczepieni. Jak sklasyfikować zagorzenie do konkretnej grupy? Np Gronkowca Złocistego albo Salmonelle? Czy na potrzeby ORZ wystarczy ogólnie powiedzieć, że jest zagrożenie tymi środkami czy trzeba wszystkie wyszczególniać. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że np hotel z własną kuchnią (dlatego ma kucharza)będzie przechowywał rejestr przez 40 lat. Ale może się mylę, jestem w końcu nie doświadczony :)
Niezainteresowanych pomocą przepraszam za zawracanie głowy
pozdrawia
JM
Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

Temat: pomoc w ORZ

Np Gronkowca Złocistego albo Salmonelle? Czy na potrzeby ORZ
wystarczy ogólnie powiedzieć, że jest zagrożenie tymi środkami czy trzeba wszystkie wyszczególniać. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że np hotel z własną kuchnią (dlatego ma kucharza)będzie przechowywał rejestr przez 40 lat. Ale może się mylę, jestem w końcu nie doświadczony :)

Nie mylisz się;) Nie spotkałem się z rejestrem nawet w 5* hotelach. Ja bym napisał "ogólnie" że narażenie jest, zawsze cos sie może przypałętać. Ale...po to wszystkie hacapy, kwalifikowani dostawcy itp aby zminimalizowac ryzyko. Nie przypominam sobie, aby nawet Insp Sanit z BORu żądał rejestru.

konto usunięte

Temat: pomoc w ORZ

w tej kwestii zostałam tak przeczołgana przez sanepid, że w końcu zrobiłam to ponoć na 5 ;)

wieczorem poszperam, bo teraz wpadłam na moment

konto usunięte

Temat: pomoc w ORZ

Jerzy M.:
Mam problem z klasyfikacją zagrożeń biologicznych. Jak sklasyfikować zagorzenie do konkretnej grupy?
Do biologicznych bardzo pomocna
http://www.klasyfikacja.republika.pl/

Reszte masz w Dzienniku Ustaw z 2005 r. Nr 81 poz. 716

konto usunięte

Temat: pomoc w ORZ

Dzięki za namiary na publikację, właśnie tego potrzebowałem :)
A jak to wygląda w praktyce? Wpisujecie wszystkie możliwe czynniki biologiczne jakie mogą zagrażać, czy ogólnie, że są i wszystkie możliwe środki profilaktyki? Wpisując pojedynczo, zawsze można coś przeoczyć - nikt przecież nie jest doskonały... Ja skłaniał bym się ku wpisaniu ogólnie w jednej pozycji jakie zagrożenia występują, jeżeli będą jakieś z 3 lub 4 grupy to dla nich dodatkowe działania (rejestry, szczepienia).

Następna dyskusja:

ORZ pytanie dla praktyków




Wyślij zaproszenie do