konto usunięte
Temat: pomoc w ORZ
Witam doświadczone koleżanki i kolegów.Czy ktoś mógłby mi udzielić rady?
Zacznę od początku moją historię :) Niedawno ukończyłem podyplomówkę BHP. Jak się zdążyłem zorientować na forum, wszyscy wiedzą na jakim poziomie kształcą studia podyplomowe ludzi, którzy nie mieli z tematem do czynienia. Ja właśnie ukończyłem takie studia, dzięki którym przypomniałem sobie jak to jest zdobywać wiedzę we własnym zakresie, ale temat do ogarnięcia jest ogromny, więc proszę o radę doświadczonych...
Chodzi o zagrożenia biologiczne na stanowisku kucharza. Nie chcę brać gotowca bo to bez sensu. Mam problem z klasyfikacją zagrożeń biologicznych. Wiem, że dla grupy 3 i 4 pracodawca musi prowadzić rejestr prac i pracowników narażonych. Dodatkowo pracownicy narażeni na czynniki tych grup muszą być zaszczepieni. Jak sklasyfikować zagorzenie do konkretnej grupy? Np Gronkowca Złocistego albo Salmonelle? Czy na potrzeby ORZ wystarczy ogólnie powiedzieć, że jest zagrożenie tymi środkami czy trzeba wszystkie wyszczególniać. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że np hotel z własną kuchnią (dlatego ma kucharza)będzie przechowywał rejestr przez 40 lat. Ale może się mylę, jestem w końcu nie doświadczony :)
Niezainteresowanych pomocą przepraszam za zawracanie głowy
pozdrawia
JM