Wioletta
W.
SDS Authoring Team
Lead
Temat: karty charakterystyki
Ireneusz Kaczmarek:
Czy Ocena Ryzyka i Instrukcja stanowiskowa - nie moze byc dostępna "pod ręką" ? Tylko k.ch. mogą ?Jeżeli zawiera informacje z KCH przeniesione w niemalże 100% - tak. Ale wtedy nie widzę różnicy bo taka instrukcja będzie dość pokaźnych rozmiarów, zatem powielanie info z KCH to dodatkowa robota :)
Pierwsze słysze by ktokolwiek wymagał nauczenia się oceny ryzyka na pamięć.... Skąd Pani to wytrzasnęła ?Taki wniosek płynie z Pana teorii - szczególnie że osoba za biurkiem (ani może nawet i żadna inna) nie jest w stanie ocenić i przewidzieć jakie informacje zawarte w KCH mogą się przydać w realu - Małgorzata to trafnie opisała.
A instrukcje bezpiecznej pracy i ocena ryzyka - nie moze byc dostępna na jego stanowisku pracy ? ;> albo NA PRODUKCJI ?Widocznie u Pana nie jest z tego co Pan opisywał.
Ale Pani nie jest od oceny tego. To nie jest pani kompetencja.Otóż właśnie moja - jako pracownika odpowiedzialnego za to czy za tamto... Zbyt wiele widziałam sytuacji typu "praktyka zza biurka i teoretyczne wygodnictwo" kontra rzeczywistość produkcyjna.
Sięga po instrukcje bhp / sięga po ocenę ryzyka. Nie jest to trudne do zrealzowania - w praktyce (tej produkcyjnej).Ale nie zawsze wystarcza.
Tu chodzi o to ze mamy wystarczajacą ilość papierów OBLIGATORYJNYCH, które i tak muszą być i tak muszą określone treści zawierać.Nikt nie twierdzi że jest konieczność dodawania papierów. Tak jak i nie uczymy się na pamięć książki telefonicznej czy encyklopedii. Ale bez zapoznania się z zawartością dokumentu/książki nie wiemy że akurat tu czy tam można znaleźć potrzebne nam informacje.
Całkowicie niepotrzebnym jest dodawanie pracownikom kolejnych.....
Życzę Panu, żeby życie nigdy nie zweryfikowało Pańskiego zasłaniania się przepisami "bo coś jest nieobowiązkowe" - tzn życzę tego Pańskim pracownikom, bo to oni ucierpią "w razie wu" - zmieni Pan zdanie jak Pan doświadczy takiej sytuacji. Wszyscy wiemy jak durne potrafią być przepisy i jakie bywają tego skutki... Dobry pracownik na bazie swojej najlepszej wiedzy i doświadczenia - niezależnie od stanowiska - działa tak, aby było jak najlepiej a nie tak jak jemu jest wygodnie. Pozdrawiam.