Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Ot, taki Bożonarodzeniowy temacik. Tylko pozornie radosny. A krew się leje, palce wkręcone w maszynkę...
1. Karp

Trzymamy przez papier (niezła jest nieśliska gazeta - "Kraj Rad" odpada, "Przegląd Sportowy" jest dobry) za ogon. Ostrym nożem, spokojnym ruchem jak przy goleniu (bez pianki tylko) jadziem od ogona ku głowie. Od czasu do czasu wycieramy nóż z łusek. Co do patroszenia: przytrzymujemy ręką płasko leżącego gada i małym ale ostrym jak skalpel nożykiem rozcinamy brzuch - płytkie cięcie by nie rozciąć trzewi.
Uwagi ogólne:
1. Nie patroszymy wypatroszonego karpia.
2. Nie skrobiemy i nie patroszymy żywej ryby - to trudne, bo się ryba boi i wyrywa...

Zapraszam do podzielenia się uwagami.

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

a wziąłeś pod uwagę obciążenie i narażenie na stres podczas odsyłania karpia do krainy wiecznych łowów?

konto usunięte

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Chyba klienta...w kerfie nasłali inspekcję handlową za mordowanie karpia :D Głupi ci Rzymianie :D

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Piotr D.:do patroszenia: przytrzymujemy ręką płasko leżącego gada

ja tam nie wiem co sprzedają w stolycy ale mnie się wydawało że to ryba, u was to pewnie jakieś na GMO pędzone. :)

konto usunięte

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Paweł B.:
Piotr D.:do patroszenia: przytrzymujemy ręką płasko leżącego gada

ja tam nie wiem co sprzedają w stolycy ale mnie się wydawało że to ryba, u was to pewnie jakieś na GMO pędzone. :)
to wigilia, więc gada, w sensie mówi ;)))
Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Nie będę się z Wami kłócił przed Świętami.

2. Uszka i farsz

Sprawdzamy stan techniczny maszynki - czy ma aktualne pomiary, czy nie ma uszkodzonego kabla zasilającego, czy części nie sa luźne (znaczy zużyte). Wałek do ciasta ma być pozbawiony drzazg. Na stolnicę sypiemy mąkę - mamy oczywiście półmaskę i rękawice. Dodajemy wodę i zagniatamy uważając coby cieśni nadgarstka nie dostać. Ciasto włkujemy i kroimy na kwadraciki. W międzyczasie gotujemy grzybki i kapustę. Ugotowane i wystudzone wrzucamy do maszynki i "ON" . Popychamy drewnianym lub plastikowym popychaczem - nigdy palcami!
Nakładamy farsz na ciasto i lepimy...Aby się odstresować -muzyka. Najlepiej kolędy i pastorałki.
Dominik B.

Dominik B. inspektor

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Piotr D.:
Nie będę się z Wami kłócił przed Świętami.

2. Uszka i farsz

Sprawdzamy stan techniczny maszynki - czy ma aktualne pomiary, czy nie ma uszkodzonego kabla zasilającego, czy części nie sa luźne (znaczy zużyte). Wałek do ciasta ma być pozbawiony drzazg. Na stolnicę sypiemy mąkę - mamy oczywiście półmaskę i rękawice. Dodajemy wodę i zagniatamy uważając coby cieśni nadgarstka nie dostać. Ciasto włkujemy i kroimy na kwadraciki. W międzyczasie gotujemy grzybki i kapustę. Ugotowane i wystudzone wrzucamy do maszynki i "ON" . Popychamy drewnianym lub plastikowym popychaczem - nigdy palcami!
Nakładamy farsz na ciasto i lepimy...Aby się odstresować -muzyka. Najlepiej kolędy i pastorałki.


a co w przypadku ręcznej maszynki???
;-)

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Dorzucę coś od siebie
3. Choinka:
-udajemy się do piwnicy w celu wydobycia ozdób i choinki (jeśli sztuczna), należy zwrócić uwagę na niedomiary oświetlenia oraz znaczne zapylenie i zagrożenie biologiczne-mysie bobki, roztocza kurzu domowego, grzybki z rodzaju aspergillus, penicillium itp. (niestety do kapusty się nie nadają). Duże zagrożenie stwarza również uderzenie przez spadający przedmiot z regału (tyle razy mówiłem żebyś wywaliła w cholerę ten trzykołowy rowerek, nasze dziecko w przyszłym roku pisze maturę)
-wracając z kartonami należy zapewnić sobie widoczność przed sobą oraz nie przekraczać dopuszczalnych norm transportu ręcznego-odwracanie wzroku podczas ręcznych prac transportowych za tą "niczegosobie" studentką co to wynajmuje od sąsiada z dołu, grozi wypadkiem ciężkim
-choinkę ustawiamy w miejscu wskazanym i uprzednio przygotowanym.
-należy zapewnić stabilność stojaka-przywiązywanie choinki do telewizora jest niedopuszczalne
- ubieranie zaczynamy od wieszania lampek -
- lampki rozplątujemy - ciągnięcie na siłę nic nie da
- po stwierdzeniu :"cholera w tamtym roku działały" udajemy sie po nowy koplet oświetlenia choinkowego, przestrzegając zasad ruchu drogowego oraz zachowujemy szczególną ostrożnośc podczas poruszania się po oblodzonej powierzchni
- lampki powinny mieć przewody o odpowiedniej rezystancji , IP minimum 44 oraz posiadać znak CE
- kategorycznie zabrania się powierzania prac wieszania lampek młodocianym.
- Pozostałe czynności mogą wykonywać osoby młodociane pod okiem dorosłego posiadającego aktualne szkolenie dla kierujących.
- podczas bombki wieszamy tak aby gałęzie nie uginały się a ciężar ozdób rozkładał się równomiernie na choince
- W czasie wieszania gwiazdy na czubku nie korzystać z taboreta
- Podczas wykonywania czynności ubierania choinki należy wypełniać polecenia i nakazy przełożonych (łańcuch krzywo wisi, ta czerwona bardziej w lewo, z tej strony jakoś łyso)
- Podziwiać i zachwycać się

konto usunięte

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

"...W międzyczasie gotujemy grzybki i kapustę...". - grzybki to dopiero jest wyzwanie jak ktoś ususzył/uzbierał "te" prawie pewne...
Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Z wyzwań pozostały jeszcze: Sałatka jarzynowa, śledzie (w oleju, śmietanie), kompot z suszu. No i ciasta. Może jakaś bhpówka?

konto usunięte

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

"Śledzie po królewsku" - potrzeba 1opak. filetów śledziowych ( 500g), majonez, puszka groszku konserwowego, 2 cebule ( większe), 4 jajka ugotowane na twardo, szczypiorek, 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, sałata zwykła.
- Możliwe zagrożenia - rany cięte ( siekanie cebuli i szczypiorku), skaleczenia(otwieranie puszki z groszkiem), poparzenia ( gorące ugotowane jaja).
- Jaja gotujemy na twardo nastepnie studzimy
- groszek do sitka coby mu wody opadły
- szczypiorek siekamy drobno i dodajemy do posiekanych i wystudzonych jaj,
- cebulę siekamy na tzw: "piórka"
- w jednym naczyniu mieszamy jajka, szczypiorek i groszek - dodajemy jogurt lub śmietanę oraz majonez ( ok 4-5 łyżek) - dokładnie mieszamy
- umyte liście sałaty gruntujemy naszym "mixem"
- na tę "podwalinę" układamy pocięte w mniejsze kawałki - filety śledziowe
- to wszystko posypujemy piórkami cebuli tak zeby całkowicie zakryło filety
- wstawiamy na godzinkę do lodówki żeby sobie odpoczęło
-można na wierzch posypać pieprz - wg uznania
- zjadamy pamiętając, że śledź też ryba i popływać lubi ;)
Na zdrowie ;)
Po zakończonych działaniach kulinarnych należy pamiętać o odpowiedniej utylizacji opakowań. W miarę możliwości osobno plastik ( po śledziach i jogurcie), stal( po groszku) , papier( po jajkach), odpady naturalne( skorupki, plastry i bandaże), szkło( po majonezie no i....;).
Ireneusz Kaczmarek

Ireneusz Kaczmarek Menadżer BHP ,
Kierownik BHP PPOŻ ,
Dyrektor ds
Odszkodowań,

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Paweł B.:
Dorzucę coś od siebie
3. Choinka:
-udajemy się do piwnicy w celu wydobycia ozdób i choinki (jeśli sztuczna),

Dokładnie tak uczyniłem, okazało się ze w piwnicy zrobiono przegląd systemu 5S, wszystkie kłódki usunięto jako zbędne, a w środku piwnic (mojej i sąsiadów) zrobiono selekcję i porządki. ;/

IKAR
Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Lekki odkurz: Gęś na Święta

Gęś łapiemy - uwaga na śliską, nierówna powierzchnię i wkurzonego gąsiora. Następnie gęś pozbawiamy życia - uwaga na ostre narzędzia lub prąd (zależy co kto preferuje do zabicia) i skubiemy (puch, pierze, zarazki, roztocza - półmaska konieczna) uważając by oka se nie wykoleć. Patroszenie zagrożenie - patrz karp.
Farsz - tu totalne wkurzenie a la Jaś Fasola.
Pieczenie to betka. Krojenie - tylko osoby pełnoletnie po przeszkoleniu obsługi noża kuchennego/sekatora do drobiu. Jedzenie - powoli by się nie zadławić. Smacznego

konto usunięte

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

W sprawie choinki należy pamiętać, że choinka ma się ŚWIECIĆ, a nie PALIĆ :)

Ponadto uważać na wirujące części maszyn.Ten post został edytowany przez Autora dnia 13.12.13 o godzinie 14:10
Anna Dynak

Anna Dynak Area (EMEA) HSE
Manager

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Kompot z suszu 'ala bhp

Składniki:
• 4,5l wody
• 16 dag wędzonych śliwek (mogą być suszone ale to nie to samo)
• 3 suszone gruszki
• 20 dag suszonych jabłek
• 20 dag suszonych moreli
• 1 pomarańcza ( 1/2 można obrać ze skórki)
• 1 cytryna
• 6 goździków
• cukier do smaku ja dałem 6 łyżek
• sok z cytryny
Etap1
Zakładamy rękawice jednorazowe i uprzednio przygotowane suszone owoce dokładnie poddajemy kontroli jakościowej pod odpowiednio uzbrojonym w natężenie oświetleniem w celu sprawdzenia czy aby przypadkiem nie widać na nich pleśni, które mogłyby wyprodukować mykotoskyny czyniąc nasz susz rakotwórczym/mutagennym*
*niepotrzebne skreślić
Etap1a
W razie stwierdzenia obecności pleśni – aktualizujemy ocenę ryzyka o czynniki biologiczne i rakotwórcze, sporządzamy wykaz narażonych: osoba dokonująca kontroli jakości, dziecko, które mogło podjadać wcześniej susz (tak jakoś mało go w tym słoiku…), mąż , który raz powąchał zawartość słoika, ewentualnie kot, który może rozprowadzić czynniki biologiczne drogą wektorową. Dla pełnego kompletu wysyłamy jeszcze pismo informujące o wykrytych zagrożeniach do PIS.
Etap2
Gdy kontrola jakości przebiegnie pomyślnie bierzemy garnek z poszanowaniem zasad ręcznych prac transportowych i wysokościowych (bo co za cholera go na najwyższa półkę wepchnęła… i koniecznie pamiętaj o trzech punktach podparcia stojąc na drabinie), a następnie zalewamy wodą (nie gorącą broń Boże!) i gotujemy na małym ogniu przez 20 min (inaczej będą nam w kompocie pływały różne farfocle i końcowa kontrola jakości znowu dobierze nam się do d…). Do gotowania zalecane kuchnie indukcyjne jako stwarzające najmniejsze zagrożenie w razie dotyku bezpośredniego.
Etap3
Przecedzić kompot – konieczna osoba do asekuracji (bezwzględny zakaz stosowania dzieci pon. 18 roku życia jako asekurantów), doprawić cukrem i sokiem z cytryny.

konto usunięte

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

- Krojąc składniki na sałatkę, nie oglądamy TVN-24, ani TV Trwam, z własnego doświadczenia wiem, czym może się to zakończyć.
- ostrząc noże w wyspecjalizowanych zakładach ślusarskich należy niezwłocznie po odebraniu je zatępić, ponieważ chwila nieuwagi będzie nas drogo kosztować.
- Podczas doprawiania smakowego potraw, należy stosować się do własnych, ulubionych wymagań; myślenie o zaproszonych gościach może zagrażać zdrowiu.
- przewóz choinek autem i ich ubieranie pod wpływem alkoholu zagraża życiu i zdrowiu.
Piotr D.

Piotr D. w czym mogę pomóc?

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

A już myślałem, że Duch w Narodzie zaginął;)

konto usunięte

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Nie zaginął i nie zaginie, bo czym naród będzie bez nas?
Piotr M.

Piotr M. Lubię to, co robię.

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Pierniczki po ISOwskiemu:

- Co???? Ja nie potrafię???? ja zobowiązuję się, że zrobię najlepsze pierniczki!!! - 5.3 Polityka jakości
- I to w godzinę!!! - 5.4.1 Cele jakości

Chwila ciszy

- Psiakrew ale gdzie jest przepis? - 4.2.3 Nadzór nad dokumentami
- Ale i tak będą wam smakować - 5.2 Orientacja na klienta
- Synek, ty poszukaj mąki tortowej i jajek - 5.5.1 Odpowiedzialność i uprawnienia
- Nie martw się, razem jakoś damy radę - 5.1 Zaangażowanie kierownictwa
- Jak to do cholery nie wiesz jak wygląda mąką tortowa???? - 6.2.2 Kompetencje szkolenie i świadomość.
- Włącz piekarnik, niech się grzeje - 6.3 Infrastruktura
- Ale go nie dotykaj bo się sparzysz i otwórz okno bo gorąco - 6.4 Środowisko pracy

Krzątanina po kuchni

- Dobra synek, mamy co mamy, znalazłem miód, do dzieła - 7.1 Planowanie realizacji wyrobu
- Tatusiu, a dobre będą te pierniczki???? - 7.2.1 Określenie wymagań dotyczących wyrobu
- A cholera wie, mam nadzieję, że tak - 7.2.2 Przegląd wymagań dotyczących wyrobu
- Tatusiu!!! nie mówi się "cholera" - 7.2.3 Komunikacja z klientem
- Dobra, synek teraz na spokojnie zastanówmy się co my tak na prawdę mamy zrobić - 7.3 Projektowanie i rozwój ------>>>> UWAGA wymaganie wyłączone
- Synku idź proszę do sklepu i kup rodzynki, migdały, czekoladę i ... i dla tatusia piwo jakieś, albo lepiej dwa - 7.4.2 Informacje dotyczące zakupów.

Po chwili

Psyyyyt, gul, gul, gul, o kurcze, lepiej mi - 7.4.3 Weryfikacja zakupionego wyrobu

- Dobra, co mamy to mamy zobacz czy to się nadaje do wypieku - 7.5.1 Nadzorowanie produkcji i dostarczania usługi
- Tata?! a wszystko zrobiliśmy dobrze???? - Oj synek nie marudź, nie mam pojęcia - 7.5.2 Walidacja procesów produkcji i dostarczania usługi ------>>>> UWAGA wymaganie wyłączone

Myśl cicha - ło matko mam nadzieję, że jak ktoś się zatruje to nie pójdzie na mnie - 7.5.3 Identyfikacja i identyfikowalność

- Tata a czego te pierniczki takie krzywe??? - 7.6 Nadzorowanie wyposażenia do monitorowania i pomiarów
- #%$@&(^%@$!!!!!!!!!!!!!!! bo takie wyszły!!!!! - 8.2.4 Monitorowanie i pomiary wyrobu
- Tata, one są nie dobre jakieś - 8.3 Nadzór nad wyrobem niezgodnym
- O jejku, no masz rację - 8.4 Analiza danych
- Zawołaj mamę, niech nam pomoże - 5.5.2 Przedstawiciel kierownictwaTen post został edytowany przez Autora dnia 13.12.13 o godzinie 22:59

konto usunięte

Temat: bhp przy skrobaniu, patroszeniu i smażeniu karpia karpia,...

Piotr M.:
Pierniczki po ISOwskiemu:
wymiotłeś :)))



Wyślij zaproszenie do