Andrzej
Czarny
Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Krakowie
Temat: Proporcje składników kawy
Witam,Jestem w trakcie analizy kosztów związanych z projektem, który od pewnego czasu chodzi mi po głowie. Do poprawnego oszacowania kosztów potrzebuję informacji dotyczącej proporcji składników do przygotowania poszczególnych napojów kawowych. Mianowicie chodzi mi o proporcje kawy, mleka, wody w:
Cappuccino 200 ml - ile gram espresso, ile mleka (przed spienieniem) - jaka kawa do dobrego cappuccino?
Cappuccino 300 ml - jak wyżej - proporcje
Cafe latte - 300 ml - jak wyżej
Latte macchiato 300 ml - jak wyżej
Kawa 200ml - ile gram espresso oraz ile objętości zajmuje napar kawowy, a ile woda w objętości 200ml?
Duża kawa 300ml - czy daje się proporcjonalnie więcej espresso?
Pytanie skierowane przede wszystkim do osób zajmujących się lub, które zajmowały się profesjonalnie przygotowaniem kaw lub do osób, które pracują w restauracjach mcdonald, kfc.. inne.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Z góry dziękuję i przepraszam za pewnie banalne aczkolwiek ważne dla mnie pytania.
pozdrawiam