Agnieszka H. :)
Temat: EuroGastro w kawie :)
24.03.2010 11.00 -14.00 III Polskie SCAE Mistrzostwa Cup TastingPo raz trzeci, podczas Targów EuroGastro, będziemy mogli obserwować zawody w widowiskowej kategorii Cup Tasting, odbywających się wg regulaminu SCAE Mistrzostw Świata.
10 gatunków kawy, 8 zestawów po 3 filiżanki, Max 8 minut na wybranie filiżanek kawy różniących się od pozostałych dwóch. Kto okaże się mistrzem smaku? Ten, kto wskaże najwięcej właściwych filiżanek w jak najkrótszym czasie. Zwycięzca polskiej edycji Mistrzostw SCAE Cup Tasting będzie reprezentował Polskę w Mistrzostwach Świata.
24.03.2010 14.00 -17.00 IV Polskie SCAE Mistrzostwa Latte Art
Tegoroczny Mistrz Latte Art zostanie wyłoniony na podstawie oceny przygotowania i podania w ciągu 8 minut:
* 2 identycznych cafe latte lub latte macchiato stosując jedynie mleko i espresso.
Barista używa wyłącznie dzbanków do mleka i ekspresu do kawy.
* 2 identycznych espresso macchiato, używając espresso i mleka.
Podobnie jak w przypadku pierwszej kawy, barista posługuje się wyłącznie dzbankami do mleka i ekspresem do kawy.
* 2 identycznych ciepłych drinków dowolnych na bazie mleka i kawy.
W tym drinku barista używa dowolnych narzędzi i składników do dekoracji powierzchni kawy (np.: wyciskarka do sosów, łyżeczka, sos czekoladowy).
Mistrzostwa odbywają się zgodnie z zasadami panującymi podczas SCAE Mistrzostw Świata Latte Art. Mistrz Polski będzie reprezentantem Polski na Mistrzostwach Świata w Londynie.
25.03.2010 11.00 -17.00 SCAE Mistrzostwa Polski Barista 2010 - eliminacje
W tegorocznych eliminacjach, każdy z uczestników w czasie nie dłuższym niż 15 minut powinien zaserwować 4 jurorom: 4 espresso, 4 cappuccino i 4 identyczne bezalkoholowe napoje na bazie espresso. Kolejność serwowania jest dowolna.
Ocenie poddana będzie poprawna obsługa młynka, ekspresu, poprawność w przygotowaniu, wygląd, zapach, smak i czas przygotowania. Wszystko odbędzie się wg zasad SCAE Mistrzostw Świata Barista.
26.03.2010 11.00 -14.00 IX Finał Mistrzostw Barista
Finał zmagań baristów. Po eliminacjach z dnia poprzedniego czas na ostateczne starcie najlepszych z najlepszych. Zwycięzca – Mistrz Polski – będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata WBC Barista – Londyn 2010.
26.03.2010 14.00 -17.00 II Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee In Good Spirits
Zadaniem baristów walczących o tytuł mistrza w kategorii Coffee In Good Spirits będzie przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 8 minut dwóch Irish coffee i dwóch “signature” napojów na bazie espresso i alkoholu. Oceniane będą: poprawna obsługa młynka, poprawna obsługa ekspresu, poprawność w przygotowaniu (Irish coffee), wygląd, zapach, smak i czas. Zwycięzca weźmie udział w SCAE Mistrzostwach Świata Coffe in Good Spirits w Londynie.