Temat: Zakazane leczenie
Bartosz Kazibudzki:
>popite wodą mineralną z dowolną zawartością siarki.
bierzesz odpowiedzialność za ludzi jedzących siarkę z wodą mineralną ?
Niech Niebiosa uchowają
O_O
Nie przesadzaj. Naturalna woda zawiera w sobie związki mineralne i chodzi o to by w składzie jednego z nich była siarka. Do Buska-Zdroju jeździ się na kuracje siarkowe i nie słyszałem by komuś zaszkodziły .))
edit
MINERALNA CZY ŹRÓDLANA?
1. Surowcem do produkcji każdego rodzaju wody opakowanej może być wyłącznie woda czerpana z udokumentowanych zasobów podziemnych, o stabilnym składzie mineralnym, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, a więc nie zawierająca składników antropogenicznych. Zasób wody pod ziemią powinien być izolowany słabo przepuszczalnym nadkładem (utworami geologicznymi), a ujęcie zabezpieczone przed zanieczyszczeniem. Charakterystyczny skład mineralny wody i jej właściwości mogą się zmieniać tylko w granicach naturalnych wahań, uwarunkowanych geologicznie. Nie mogą ulegać zmianom w związku z poborem wody.
2. Określenie „naturalna woda mineralna" może być użyte tylko dla wody spełniającej opisane wyżej wymagania, która charakteryzuje się ponadto właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, a jej picie korzystnie oddziałuje na zdrowie ludzi.
Szczególne oddziaływanie wody na organizm zależy od znaczącego stężenia ogólnego soli rozpuszczonych w wodzie, (co najmniej 1000 mg/1) lub określonego stężenia przynajmniej jednego z wymienionych składników: sodu, magnezu, wapnia, żelaza, fluorków, chlorków, jodków, siarczanów, wodorowęglanów lub dwutlenku węgla (naturalnego pochodzenia).
Zarówno rozporządzenie, jak też dyrektywa UE podają wielkości stężeń tych składników, uznane za znaczące ze względów fizjologicznych i zdrowotnych.
Ze względu na szczególne właściwości niektórych naturalnych wód mineralnych, związane z wysoką zawartością sodu, chlorków, fluorków czy jodków, w oznakowaniu wody powinna być podana informacja odnośnie zalecanych ograniczeń w piciu takiej wody. W przypadku wód z niską zawartością sodu można podać zapis - Zalecana w diecie niskosodowej.
3. Określenie „naturalna woda źródlana" powinno być użyte dla wody, która spełnia wszystkie wymagania określone w pkt l, lecz nie wyróżnia się składem mineralnym i właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne.
Zawartość składników mineralnych w naturalnej wodzie źródlanej odpowiada ich zawartości określonej dla wody przeznaczonej do stałego spożycia przez ludzi, określonej w stosownych przepisach dla tej wody. W znakowaniu naturalnej wody źródlanej jest zatem nieuprawnione wskazywanie na fizjologiczne właściwości tej wody, np. opis roli biochemicznej składników mineralnych, gdyż może to sugerować jej przynależność do rodzaju „naturalna woda mineralna". Ze względu na „neutralny fizjologicznie" skład chemiczny naturalnych wód źródlanych, mogą one być stosowane bez ograniczeń ilościowych i zdrowotnych, również do różnych celów w gospodarstwie domowym.
4. Określenie „woda stołowa" stosuje się dla produktu wytwarzanego z naturalnej wody źródlanej przez dodanie do niej:
a) soli, które zawierają składniki pożądane ze względów fizjologicznych, jak: wapń, magnez, sód, chlorki, siarczany, wodorowęglany;
b) naturalnej wody mineralnej, zawierającej te składniki w znacznym stężeniu.
Ponieważ uzyskany w ten sposób skład chemiczny wody określonej jako „stołowa" jest w znacznej mierze wynikiem procesu technologicznego, nie przysługuje tej wodzie określenie „naturalna".
W oznakowaniu „wód stołowych" poza tą nazwą rodzajową należy podać informację: „naturalna woda źródlana z dodatkiem..." (wymienić rodzaj dodanych składników mineralnych oraz ich stężenie) lub: „naturalna woda źródlana z dodatkiem naturalnej wody mineralnej..." (podając nazwy źródeł wymienionych wód).
RYZYKOWNE SKŁADNIKI
Wykaz składników potencjalnie szkodliwych dla zdrowia pochodzenia geologicznego oraz limity dopuszczalnych stężeń tych składników w wodzie udostępnionej do konsumpcji podany został w załączniku do rozporządzenia /Aktualne Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.04.2004 r (Dz. u. nr 120 poz. 1256) oraz z dnia 17.12.2004 r. (Dz. u. nr 276 poz. 2738) w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych/. Są to głównie metale (ołów, kadm, antymon, rtęć, mangan, chrom, bar, arsen, nikiel, miedź) oraz cyjanki, fluorki, azotany i azotyny. Przekroczenie dopuszczalnych stężeń tych składników w wodzie dyskwalifikuje ją jako surowiec do produkcji.
Slawek Drej edytował(a) ten post dnia 18.05.08 o godzinie 22:46