Temat: szkło hartowane w kuchni
Piotr Wałuszko:
Arkadiusz montujemy takie panele od ładnych kilku lat i uważam Twoją wypowiedz za błędną.
Czy woda gotowana ma palniku gazowym a kuchence indukcyjne wrze w innej temperaturze?
Jeśli postawimy go blisko ściany w temperatura wrzenia zbliża się 100 stopni - to Lacobel będzie narażony na okolice 80 stopni Celsjusza.
Może nie wytrzymać bo granica 60 stopni będzie znacznie przekroczona.
Widać każdy ma inne doświadczenia. Nie jestem ekipą monterską i nie mam na pewno takiego doświadczenia w tej branży jak Pan. Z mojego doświadczenia montowanie lacobela przy kuchence gazowej mija się z celem - ze względu na zbyt wysoką temperaturę płomienia - ale to wszyscy wiedzą... A co do kuchenek indukcyjnych bądź ceramicznych... w kuchenkach ceramicznych temperatura podgrzewająca garnek oddziaływuje bezpośrednio pod garnkiem ograniczając wpływ temperaturowy podgrzewanej potrawy na otoczenie w tym lacobel. Jeszcze inaczej jest przy indukcji....Pod powierzchnią płyty znajdują się cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne. Przemiana energii elektrycznej na cieplną zachodzi w dnie naczynia w wyniku indukowania prądów wirowych oraz nagrzewania ferromagnetyków przez zjawisko histerezy magnetycznej.Ogrzewanie polem magnetycznym jest bardzo wydajne i energooszczędne, ponieważ pole magnetyczne oddaje swoją energię wyłącznie do naczynia... ale to na pewno Panu również jest znane przy takim doświadczeniu z montażem takich paneli.
Ogólnie kwestia jest taka że przy palniku gazowym "otoczenie" kuchenki ma bardzo dużą temperaturę i lacobel, lakomat lub każdy inny materiał nie wytrzymuje takich temperatur. Lecz przy zastosowaniach alternatywnych ten wpływ temperatury jest o wiele mniejszy na otoczenie i nie powoduje takich zniszczeń - o czym napisał Pan Rafał. Nie zmienia to niestety faktu kwestii montażu kuchenki i jej bliskości do ściany.... ale to już zupełnie inna bajka - są standardy jak również "widzimisie" inwestora :)
Ze swojego doświadczenia mogę śmiało powiedzieć że szkło hartowane bardzo dobrze sprawuje się przy kuchence gazowej. Przy pierwszym montażu wykonawca chciał "wcisnąć kit" że jest to szkło hartowane....nie wytrzymało nawet 5 minut gotowania :/ wymiana, czas, koszty dla wykonawcy oraz kupa niepotrzebnego stresu...cóż takie jest życie.
A miał bym jeszcze do Pana pytanie. Czy Pańska firma daje certyfikat hartowania szkła inwestorowi jak zamawia szkło hartowane?