Katarzyna Mazurowska

Katarzyna Mazurowska open- source
intelligence; OSINT,
raporty z białego
wywia...

Temat: nalewki domowej roboty

Mam pytanie, bo to różnie z tym bywa a w przepisach jakoś się nie mogę rozeznac. Czy w gospodarstwie agroturystycznym można sprzedawac gościom nalewki ( czyli z napoje z % ) własnej roboty? Czy na to też trzeba miec zgody, akcyzy itp.
Grzegorz Bukowski

Grzegorz Bukowski współwłaściciel,
gospodarstwo
agroturystyczne

Temat: nalewki domowej roboty

Witam!Niestety trzeba mieć koncesję na sprzedaż i produkcję nalewek.Ponoć ma się coś zmienić w tej materi.Narazie można tylko częstować gości swoimi wyrobami.Pozdrawiam!
Katarzyna Mazurowska

Katarzyna Mazurowska open- source
intelligence; OSINT,
raporty z białego
wywia...

Temat: nalewki domowej roboty

A gdy kupuję % legalnie np w sklepie - czyli oddaję cesarzowi co cesarskie ( akcyzę itp, itd )? Potem tylko dodaję inne składniki i rozcieńczam. We wszystkich przepisach, które znalazłam sprawa rozchodzi się o pędzenie bimbru - czyli o to, że państwo niby traci na akcyzie. A jeżeli będzie bez pędzenia? Też nie wolno?
Katarzyna Mazurowska

Katarzyna Mazurowska open- source
intelligence; OSINT,
raporty z białego
wywia...

Temat: nalewki domowej roboty

chmmm jednak też nie wolno
Niech szybko zmieniają przepisy bo tyle dobra się marnuje :)Katarzyna Mazurowska edytował(a) ten post dnia 23.06.10 o godzinie 12:25
Grzegorz Bukowski

Grzegorz Bukowski współwłaściciel,
gospodarstwo
agroturystyczne

Temat: nalewki domowej roboty

Niestety nie wolno tak robić.Pewna właścicielka gosp.agroturystycznego odpowiadała przed sądem za zanieczyszczanie wyrobów akcyzowych,powodem była Izba Celna ponieważ m.in do ich działań należy kontrola obrotu wyrobami akcyzowymi.Wolno Ci tylko częstować gości swoimi nalewkami.Życzę udanych degustacji!
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: nalewki domowej roboty

Grzegorz Bukowski:
Wolno Ci tylko częstować gości swoimi nalewkami.Życzę udanych degustacji!
A jeśli już jesteśmy przy temacie (wątek już założony, więc szkoda by było aby przepadł w gąszczu innych tematów) :) to jakie waszym zdaniem nalewki są najlepsze?.
Mam jeszcze naparstek nalewki z agrestoporzeczki. Tak dobrej, że zal mi ją było zdegustować do końca. ale już świeżutkie owoce czekają na przetworzenie.
No i w tym roku będzie robiona nalewka z aronii.Marek Starzak edytował(a) ten post dnia 12.07.10 o godzinie 13:41
Krzysztof G.

Krzysztof G. Sales manager,
Stern-Wywiol-Gruppe

Temat: nalewki domowej roboty

Nalewka na beczce dębowej... kilkuletnia :D

No dobra - pigwówka w moim rankingu bije wszystko :)
Bogna Węgorska

Bogna Węgorska Mistrz NLP,
Certyfikowany
ThetaHealer®DNA 3,
chirurg fant...

Temat: nalewki domowej roboty

Krzysztof G.:
Nalewka na beczce dębowej... kilkuletnia :D

No dobra - pigwówka w moim rankingu bije wszystko :)
Moja popisowka to nalewka z kwiatow czarnego bzu wg.przepisu prababci....
A ostatnio nalewka z winogron wg.przepisu kucharza ze znanego hotelu...Bogna W. edytował(a) ten post dnia 12.07.10 o godzinie 16:11
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: nalewki domowej roboty

Bogna W.:
Krzysztof G.:
Nalewka na beczce dębowej... kilkuletnia :D

No dobra - pigwówka w moim rankingu bije wszystko :)
Moja popisowka to nalewka z kwiatow czarnego bzu wg.przepisu prababci....
A ostatnio nalewka z winogron wg.przepisu kucharza ze znanego hotelu...Bogna W. edytował(a) ten post dnia 12.07.10 o godzinie 16:11
Dla każdego coś miłego. a może jeszcze jakieś przepisy na te specyjały załączyć do postu? nie będą takie ubogie w treści.
Bogna Węgorska

Bogna Węgorska Mistrz NLP,
Certyfikowany
ThetaHealer®DNA 3,
chirurg fant...

Temat: nalewki domowej roboty

Marek Starzak:
Bogna W.:
Krzysztof G.:
Nalewka na beczce dębowej... kilkuletnia :D

No dobra - pigwówka w moim rankingu bije wszystko :)
Moja popisowka to nalewka z kwiatow czarnego bzu wg.przepisu prababci....
A ostatnio nalewka z winogron wg.przepisu kucharza ze znanego hotelu...Bogna W. edytował(a) ten post dnia 12.07.10 o godzinie 16:11
Dla każdego coś miłego. a może jeszcze jakieś przepisy na te specyjały załączyć do postu? nie będą takie ubogie w treści.
Jak już uwolnię się od więzow cywilizacji warszawskiej to otworzę pensjonacik w moich ukochanych stronach czyli nad zalewem Czorsztyńskim. Pensjonacik będzie oczywiście z moją słynną kuchnią i degustacjami nalewek....
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: nalewki domowej roboty

Bogna W.:

Jak już uwolnię się od więzow cywilizacji warszawskiej to otworzę pensjonacik w moich ukochanych stronach czyli nad zalewem Czorsztyńskim. Pensjonacik będzie oczywiście z moją słynną kuchnią i degustacjami nalewek....
Ambitne plany :) Brawo,brawo!!! Co do nalewek to pewnie nie jest tutaj Twoje ostatnie słowo ( widzę, że się rozkręcasz) a co do tej "słynnej kuchni" to daj się poznać w wątku kulinarnym "czym chata bogata". Zapraszam :)
Bogna Węgorska

Bogna Węgorska Mistrz NLP,
Certyfikowany
ThetaHealer®DNA 3,
chirurg fant...

Temat: nalewki domowej roboty

Marek Starzak:
Bogna W.:

Jak już uwolnię się od więzow cywilizacji warszawskiej to otworzę pensjonacik w moich ukochanych stronach czyli nad zalewem Czorsztyńskim. Pensjonacik będzie oczywiście z moją słynną kuchnią i degustacjami nalewek....
Ambitne plany :) Brawo,brawo!!! Co do nalewek to pewnie nie jest tutaj Twoje ostatnie słowo ( widzę, że się rozkręcasz) a co do tej "słynnej kuchni" to daj się poznać w wątku kulinarnym "czym chata bogata". Zapraszam :)
Ile można tracić oczy przy kompie?... Kilka popisowych przepisow w grupie "wpatrujący się w kółeczko". Myślę o wydaniu książki kucharskiej. Nela Rubinstein to pikuś, mały...
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: nalewki domowej roboty

Skoro uważasz, że nie warto, to co cię będę zanudzał :(
Nasza strata :(
niech inni się cieszą z Twoich popisowych przepisów, a my jakoś sobie poradzimy :(
No ale słońce świeci i jest fajnie.
Bogna Węgorska

Bogna Węgorska Mistrz NLP,
Certyfikowany
ThetaHealer®DNA 3,
chirurg fant...

Temat: nalewki domowej roboty

Marek Starzak:
Skoro uważasz, że nie warto, to co cię będę zanudzał :(
Nasza strata :(
niech inni się cieszą z Twoich popisowych przepisów, a my jakoś sobie poradzimy :(
No ale słońce świeci i jest fajnie.
To że nie chcę tracić oczu przy kompie oznacza, że nie mam ochoty kreślić rzuciki do końca życia... Z GLa pewnie nie zrezygnuję...
Nawet gdybym się wyniosła w gory nie oznacza,że tam są tylko tamtamy, indiańskie znaki dymne i gołębie pocztowe....Bogna W. edytował(a) ten post dnia 13.07.10 o godzinie 13:32
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: nalewki domowej roboty

Chyba niewłaściwie odczytałem Twojego posta :P
A gdzieżbym śmiał przypuszczać, że porzucisz taką społeczność. A już o tamtamach czy innych znakach dymnych w górach, czy na innym końcu naszych terytoriów nie śmiałbym pomyśleć. Tam gdzie my, tam cywilizacja!
A na książkę będziem oczekiwać z utęsknieniem. Liczyłem jednak że w naszej grupie wypuścisz jakiegoś singla
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: nalewki domowej roboty

Krzysztof G.:
Nalewka na beczce dębowej... kilkuletnia :D

No dobra - pigwówka w moim rankingu bije wszystko :)
Dajesz przepis !!!

Moja agrestoporzeczka u mnie numero uno
Owoce oszypułkowane, przesypane cukrem, potem osączone i sok spirytem zalewam.
Wychodzi gęsta aż oleista, z zapachem przypominającym pokos letnich traw.
I ta słodycz mmmmmmmm:)
Krzysztof G.

Krzysztof G. Sales manager,
Stern-Wywiol-Gruppe

Temat: nalewki domowej roboty

Wlewam des... tfu rozcieńczony spirytus do beczki dębowej i zostawiam na minimum 4 lata... opcja dla nieposiadających beczki - gąsior z wiórkami z dębiny ;)
Agnieszka Dąb

Agnieszka Dąb dobrze jest wiedzieć

Temat: nalewki domowej roboty

a może być coś na ząb dla pań?coś dla leniwych i niecierpliwych
niestety to nie prawdziwa nalewka ale na szybką imprezę i niespodziewana super zdaje egzamin:
50dkg cukierków kukułek
rozpuścić w odrobinie wody na niewielkim ogniu
to wystudzić i wymieszać z dobrą czystą wódką
gotowe i w miare smaczne
Katarzyna P.

Katarzyna P. Uroczysko Deresze
miejsce gdzie
mieszkają Anioły
;-))

Temat: nalewki domowej roboty

Zamiast kukułek proponuję gotową masę krówkową, bardziej czasochłonna , ale lepsza jest masa otrzymana z mleka skondensowanego ( podgrzewanego w wodzie ze 2 godziny)do tego SPIRYTUS !!!!! ( wlewany bardzo powoli )i potem w czasie konsumpcji kostka lodu jeżeli jest upalnie ;-)
Na zdrowie, bo każda nalewka jest ku zdrowotności.
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: nalewki domowej roboty

Brzoskwiniówka
1kg dojrzałych brzoskwiń,1/2l spirytusu,1l wódki,1/2 kg cukru
Brzoskwinie umyc i wypestkowac /przekrojone n połówki/W słoju owoce zasypać cukrem ,zalać wódka i spirytusem.Odstawić w słonecxzne miejsce/często potrząać słojem by składniki połączyły się/ Po 3 tygodniach przefiltrować na nalewkę przez gęste płótno i rozlać do butelek.Szczelnie zamknąć.Przechowywać w cimnym miejscu -najlepiej w ciemnym szkle Owoce mozna uzyć do deserów
Sprawdzona i pyszna na wieczory zimowe
10:53:24
W lesie jeszcze sa jeżyny -polecam wyprawę

MALINÓWKA
1kg dojrzałych malin,1l spirytusu,25dkg cukru
Maliny nszybko przepłukac i osączyć na sicie włożyć do gasiora i zalac spirytusem.Szczelnie zamknąć gąsior,odstawic w słoneczne miejscePo miesiącu zlać nalewkę,przefiltrować przez bibułeNa syrop wsypać do rondla cukier zalac litrem wody,gotowac az cały cupkier dobrze soie rozpusci. Przefiltrowaną nalewke połączyc z syropem cukrowym,nastepnie przelać do ciemnych butelek,szczelnie zamknąć i pozostawic co najmniej na tydzień.

Na jeżynach
1 kg jeżyn,1/2 l wódki,1/2 l spirytusu, 1/2 kg cukru
Jeżyny opłukać,osaczyć,odszypułkować,włozyć do duzego słoja.Wlać wódke i spirytus.Zamknąć szczelnie i odstawić na tydzień w ciepłe i słoneczne miejsce.Zlać i przefiltrować,wlać do naczynia ze szczelnym zamknięciem,odstaić.
Owoce dokładnie zasypać cukrem.Gdy cukier całkowicie się rozpusci a owoce puszczą sok,zlać go, jednoczesnie filtrujac.
POba płyny połączyc.Rozlć do buteklek.szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu

Czereśniówka - wiem, że już po czasie a le na przyszły rok jak znalazł:)
1kg czerwonych czeresni,1l wódki,1/2kg cukru
Owoce umyć,osuszyć i ponacinaćPonacinane zalać wódka i odstawić na dwa miesiace na parapet.Ostroznie by nie zmącic roztworu zlac nalewkę.Na owoce wsypać cukier,odstawić az owoce puszczą sok,a cukier całkowicie sie rozpusci.Nalewke wymieszac z sokiem,przefiltrować ,przelac do butelek,szczelnie zakorkowac i odstawić w chłodne miejsce na kolejne dwa miesiące
Jest wspaniała -najlepiej próbowac za pół roku Pychota



Wyślij zaproszenie do