konto usunięte
Temat: co robicie dzisiaj na obiad :)
Zapiekanka z mięsem mielonym.Do wykonania tej potrawy niezbędne są:
kalafior,
mięso mielone (50 dkg),
śmietana 18% (½ szklanki),
cebula średniej wielkości, żółty ser (20 dkg),
po łyżce stołowej masła i oleju,
mąka (ok. 2 łyżki),
zioła i przyprawy – tymianek, pieprz, ostra i słodka papryka, sól, gałka muszkatołowa,
oraz do dekoracji – świeża natka pietruszki.
By z wyżej wymienionych składników stworzyć smaczną zapiekankę należy umyty kalafior podzielić na 'różyczki' i gotować ok. 15 minut w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru. Odcedzony z gotowania wywar pozostawiamy – posłuży On Nam do zrobienia sosu. Posiekaną drobno cebulępodsmażamy na łyżce oleju, dodajemy mięso mielone oraz przyprawiamy ziołami i przyprawami – pozostawiamy na ogniu na ok. 15 minut. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy wywar z kalafiora, śmietanę oraz połowę żółtego sera startego na tartce z małymi otworami. Całość gotujemy ok. 5 minut, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno – kalafior, mięso mielone, całość zalewamy sosem i posypujemy resztką żółtego sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut, nastawiając temperaturę 200º. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika ozdabiamy ją świeżą natką pietruszki, podajemy z ciepłymi grzankami, bądź pieczywem czosnkowym.
:)Michał N. edytował(a) ten post dnia 09.04.11 o godzinie 10:25Michał N. edytował(a) ten post dnia 09.04.11 o godzinie 10:27