Adam
Mudolo
Konsultant ds.
Walidacji
Temat: Certyfikowane Szkolenie Auditor Wewnętrzny Systemu...
Termin szkolenia: 02-03 kwietnia 2011 r.
Miejsce: Poznań
Czas trwania: 16 godzin (2 dni)
Prowadzący: Doświadczony trener/konsultant i jednocześnie czynny
auditor międzynarodowej jednostki certyfikującej.
Program szkolenia:
1.Wprowadzenie w tematykę zarządzania bezpieczeństwem żywności
wg normy ISO 22000:2005 oraz systemu HACCP wg Codex Alimentarius.
2.Najważniejsze aspekty dotyczące jakości produkowanej
żywności.
3.Wymagania Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (GMP/GHP)
przy produkcji i dystrybucji żywności.
4.Regulacje prawa żywnościowego Polski i UE
5.Struktura i koncepcja normy ISO 22000:2005 oraz Codex
Alimentarius.
6.Wymogi dokumentacji systemowej (procedury, zapisy).
7.Istota i cel przeprowadzania auditów. Omówienie normy ISO 19011.
8.Organizowanie i przebieg auditu wewnętrznego.
9.Sylwetka auditora (postawa osobista, zasady etyczne).
10.Procedury dotyczące auditów wewnętrznych.
11.Opracowanie planu auditu.
12.Opracowanie listy pytań kontrolnych.
13.Podstawy logiki - stwierdzanie faktów i formułowanie wniosków.
14.Stwierdzenie niezgodności - prawidłowe formułowanie
niezgodności, dowodu, przyporządkowanie niezgodności do punktu
normy.
15.Spotkanie zamykające i raport z auditu – umiejętność
przeprowadzenie spotkania.
16.Działania korygujące - opracowanie zakresu i weryfikacja
działań korygujących.
INFORMACJE I FORMULARZ
ZGŁOSZENIOWY