Janusz
K.
Ekspert rozwoju i
przyszłości firm,
struktur, systemów
or...
Temat: Trenerzy BIZNESU o wolnym rynku - prośba o komentarz
Dość powszechne, a w każdym razie dobitnie artykułowane jest na forum tej grupy przekonanie, że tzw. wolny rynek, kierowany niewidzialną ręką, jest w stanie skutecznie usuwać rozmaite nieprawidłowości - w tym w szczególności prowadzić do rugowania podmiotów, których produkty są nieodpowiedniej jakości.Proszę wobec tego o wytłumaczenie obserwowanego powszechnie zjawiska - dlaczego jeszcze można obserwować to, o czym za chwilę - i kiedy (najlepiej podać czas w latach, ale można też określić warunki konieczne do tego, zeby zjawisko zniknęło albo zeszło na nieistotny margines).
A oto zjawisko:
"Producentom żywności opłaca się oszukiwać. Zamiast mięsa czy ryby firmy pakują do produktów wodę. 15 proc. żywności nie spełnia norm - akcentuje "Dziennik Gazeta Prawna", powołując się na najnowsze dane Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Dzięki łamaniu przepisów producenci żywności dostają warte miliony złotych zamówienia z super- i hipermarketów, a przyłapani na oszustwie nie ryzykują prawie nic. Średnia kara za zaniżanie jakości produktów to zaledwie... 3 tysiące złotych - wytyka "DGP".
Z danych Inspekcji Jakości wynika m.in., że tzw. parametry fizyko-chemiczne miała tylko jedna piąta zbadanych przetworów rybnych, 15 proc. wędlin, 7 proc. soków i nektarów, 5 proc. masła. Wszystkie te produkty zawierały zbyt dużą ilość wody. Jeszcze gorzej jest w przypadku piwa. Co czwarte ma zaniżoną zawartość ekstraktu słodowo-chmielowego oraz alkoholu."
Mowa jest o tym, że tylko znikoma część produktów spożywczych, sprzedawanych w super- i hipermarketach trzyma tzw. parametry fizyko-chemiczne.
Można oczywiście powiedzieć jak Wałęsa: "Stłucz pan termometr, nie będziesz miał gorączki" - i znieść normy w produkcji żywności.
ten zabieg nie poprawi jednak ani składu tych artykułów, ani ich walorów odżywczych i (w dalszej konsekwencji) zdrowotnych.
Moje pytanie jest proste:
dlaczego na rynku masowo występują producenci, oszukujący klientów co do jakości oferowanych produktów. Dlaczego rynek skutecznie ich nie eliminuje?
To cytat z dzisiejszego Onetu, powołującego się na Dziennik Gazetę Prawną: http://biznes.onet.pl/producentom-zywosci-oplaca-sie-o...