Andrzej Podgóreczny (Ape)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Temat: sushi

nie zabijać od razu, bo nie gonię do sushi-barów :)))
ryżu mogę sobie nagotować albo kaszy.
zamiast łosia czy łososia mogę złapać sobie rodzimego jazgarka.
jak się bardzo uprę, to i wasabi zamienię na chrzan (chociaż Wojtek twierdzi, że niekoniecznie, bo znalazł polski odpowiednik japońskiego chrzanu!!)
tak sobie czasem patrzę na kwitnące zielenią wody i sobie myślę czy by te glony można zjeść. No niekoniecznie jako sushi nori.
No właśnie: na pytanie o rodzime małże dostałem odpowiedź nie wprost.
Tym razem czekam z widelcem i nożem w ręku na glonową kuchnię (nie mylić mnie j ni(e)jakim Kuroniem Maciejem :D
Bartosz Gorayski

Bartosz Gorayski specjalista d.s.
reklamy organizator
imprez firmowych ,
i...

Temat: sushi

w sezonie dobrze smakują larwy mrówek zawinięte w liście chrzanu i przygotowywane na parze w piecu ziemnym ... tak oryginalny przetrwaniowy smakołyk napewno dostarczy Ci wrażeń i ... jest całkiem smaczne ... zawiajasz jak sajgonki lub krokieciki spinając finezyjnie drewnianymi kołeczkami , owy rarytas dodatkowo przyprawiony zaskakuje smakiem ...

konto usunięte

Temat: sushi

Te glony co powoduja zielen wody to mal ze trudne do odcedzenia jeszcze w sporej czesci trujace niestety. Niewiem natomiast jak sie sprawa ma z tymi morskimi wielokomurkowymi, pewnie do wykorzystania.

konto usunięte

Temat: sushi

Jedrzeju, a jak by bylo z survivalowa ekspedycja w Malezji?
Ciekaw jestem kosztow - zwlaszcza zminimalizowanych ;)

konto usunięte

Temat: sushi

Ciezko to tak konkretnie okreslic. Ale jesli na przyklad zrobi sie rezerwacje lotu do Malezji na rok na przod to cena spada o polowe (do okolo 2500 zl). Na miejscu nie jest az tak drogo, taniej niz w Polsce troche. Trzeba sie dostac do jakiejs wioski troche bardziej w glebi ladu i wynajac kogos kto sie troche zna na lesie tutejszym. Znam pare osob takich i gdyby ktos o tym powaznie myslal to moge zaciagnac informacji jak by to wygladalo. Mysle ze oferowanie przewodnikowi malej grupy okolo 500-600 zlotych moglo by juz sprawe zalatwic. Tylko musial bym sie zorientowac jak sie maja sprawy wlasnosci lasu, wedruje sie prawie zawsze przez teren jednego czy innego plemienia...wszyscy sa przyjazni ale moga sobie nie zyczyc gosci. Nastepnie do tego nalezalo by dodac spora sume "na wszelkie wypadki". Ale itak mysle ze dobrze zaplanowane z wyprzedzeniem taki wyjazd na powiedzmy dwa tygodnie z tygodniowa wedrowka po lesie bylby mozliwy do zorganizowania za jakies 5000 zlotych w sumie.

konto usunięte

Temat: sushi

A wracajac do tematu (sushi) z miejscowych ciekawostek to sa tutaj takie fajne duze larwy:


Obrazek


Rozmnazaja sie w palmach sagowych. Jadane rowniez wlasnie na surowo, podobno najlepsze sa z limonka, sola i chili. Narazie jadlem tylko smazone i pieczone na patyku nad ogniem. Druga wersja zdecydowanie lepsza bo smazone sa zbyt oleiste.Jedrzej Majewski edytował(a) ten post dnia 20.10.08 o godzinie 06:28
Łukasz Łuczaj

Łukasz Łuczaj etnobotanik i ekolog

Temat: sushi

To larwy ryjkowcow, niektore plemiona specjalnie scinaja sagowce zeby sie one zagniezdzily.
Łukasz Łuczaj

Łukasz Łuczaj etnobotanik i ekolog

Temat: sushi

ostatnio widzialem loty do bombaju tam iz powrotem za 1300 zl przez ukraine na grudzien (pelny koszt!)
mozna tez sie wybrac do dzungli w tajlandii (np na polnoc), poza sezonem mozna poleciec z niemiec liniami ltu za 1500 zl powrotny
Łukasz Łuczaj

Łukasz Łuczaj etnobotanik i ekolog

Temat: sushi

Andrzeju - jesli chodzi o glony, mozesz poprobowac rozne zielenice, majace wyrazisty ksztalt, natomiast nie zdrapywalbym niczego z blota ani niczego sinego; niestety jedzenie glonow ze stojacej kaluzy to nie to samo co morza;
w nowym wydaniu ksiazki Food for Free autor Mabey (angielska klasyka) sa kolorowe ryciny jadalnych wodorostow W Brytanii. W Irlandii jest dluga tradycja jedzenia wielu wodorostow.

konto usunięte

Temat: sushi

Wiedziałem, naprawdę wiedziałem, że się pojawisz, Łukaszu! :))

konto usunięte

Temat: sushi

Łukasz Łuczaj:
To larwy ryjkowcow, niektore plemiona specjalnie scinaja sagowce > zeby sie one zagniezdzily.

Zgadza sie i tutaj i w Nowej Gwinei scina sie sagowce (tuz przed kwitnieciem) i zostawia w lesie na miesiac albo dwa. Potem sie wraca i wybiera larwy. U nas w tej chwili kosztuja w przeliczeniu 20 groszy za sztuke na targowisku. Jak sie samemu poszuka to za darmo tylko pnie sagowcow to wlasciwie sama maka wiec po tych dwoch miesiacach taki pien caly fermentuje i co tu gadac, cuchnie. Ciezko to z rak zmyc.
Łukasz Łuczaj

Łukasz Łuczaj etnobotanik i ekolog

Temat: sushi

Jesli chodzi o te wyprawe na Borneo: jestem chetny za rok

konto usunięte

Temat: sushi

W takim razie proponuje okolice koniec maja poczatek czerwca (moze byc 2010)bo wtedy sa swieta zniwne. To dobry czas zeby najpierw zniknac w las na tydzien a potem troche odpoczac w jakiejs wiosce przy okazji swiat.

ps: wyprawa do Malezji tez POWINNA byc tansza, ale nie odwaze sie napisac ile bo potem ktos moze miec pretensje. No a 5000 zl to absolutny gorny limit.
Andrzej Podgóreczny (Ape)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Temat: sushi

Łukasz Łuczaj:
Andrzeju - jesli chodzi o glony, mozesz poprobowac rozne zielenice, majace wyrazisty ksztalt, natomiast nie zdrapywalbym niczego z blota ani niczego sinego; niestety jedzenie glonow ze stojacej kaluzy to nie to samo co morza;
w nowym wydaniu ksiazki Food for Free autor Mabey (angielska klasyka) sa kolorowe ryciny jadalnych wodorostow W Brytanii. W Irlandii jest dluga tradycja jedzenia wielu wodorostow.

Myślę, Łukaszu, że najlepiej będzie jak Ci podeślę fotki glonów ze śluz z okolic Diusburga. Tak smakowicie wyglądają :)
Food for Free chciałem zamówić, ale Amazon coś mnie wypluwa.
Andrzej Podgóreczny (Ape)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Temat: sushi

Jedrzej Majewski:
Te glony co powoduja zielen wody to mal ze trudne do odcedzenia jeszcze w sporej czesci trujace niestety. Niewiem natomiast jak sie sprawa ma z tymi morskimi wielokomurkowymi, pewnie do wykorzystania.

Już mi Łukasz dał sporo danych. Jednak terima kasih za zainteresowanie :)

Następna dyskusja:

Sushi, cateringi, eventy, s...




Wyślij zaproszenie do