Andrzej O.

Andrzej O. Software Test
Engineer

Temat: Suszone dorsze

Wrocilismy wlasnie z Norwegi. Tam zakupilismy przy drodze pysznie wygladajace ryby. Niestety tego sie nie dalo jesc :)
Moze mi ktos wyjawic tajemnice co sie z tym robi / jak to sie spozywa?
Emil S.

Emil S. Król, poszukiwacz
przygod, dawca...

Temat: Suszone dorsze

cos w tym rodzaju??
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lutfisk

http://recept.nu/1.182989/recept.nu_redaktionen/huvudr...

pogoogluj z haslem Lutfisk
bo podejrzewam, ze o to biega...:))
Marek S.

Marek S. Skandynawista z jęz.
duńskim

Temat: Suszone dorsze

A to nie chodzi przypadkiem o sztokfisze, które podobno trzeba moczyć w wodzie z mydłem, żeby potem były 'jadalne'?
Emil S.

Emil S. Król, poszukiwacz
przygod, dawca...

Temat: Suszone dorsze

to o czym napisalem to wlasnie ryby ktore trzeba wymoczyc przez pare dni codziennie zmieniajac wode

konto usunięte

Temat: Suszone dorsze

Tu jest skrocony przepis "prania": http://zoom-in-norway2.blogspot.com/2008/12/norweski-s...

Nie w mydle a w sodzie kaustycznej (ługu) - podobno nawet norwedzy nie bardzo za tym przepadaja... chociaz spotkalem takich (starej daty) ktorzy to uwielbiaja :)
Emil S.

Emil S. Król, poszukiwacz
przygod, dawca...

Temat: Suszone dorsze

Rafal, nie moglem znalezc nic w "ogolnozrozumialym" jezyku :))
z tego co sie doczytalem nalezy to moczyc w zimnej wodzie, codziennie ja zmieniajac przez 5-6 dni, tak dlugo az sie zrobi nieszklista??, nieprzezroczysta?? Slabo wymoczona ma silne wlasciwosci zelowe i kurczy sie podczas gotowania...???

konto usunięte

Temat: Suszone dorsze

Emil S.:
Rafal, nie moglem znalezc nic w "ogolnozrozumialym" jezyku :))
z tego co sie doczytalem nalezy to moczyc w zimnej wodzie, codziennie ja zmieniajac przez 5-6 dni, tak dlugo az sie zrobi nieszklista??, nieprzezroczysta?? Slabo wymoczona ma silne wlasciwosci zelowe i kurczy sie podczas gotowania...???

Ogolnozrozumialym? Ktory jezyk masz na mysli, bo przeczytalem to i jest jak po polsku :)

Wybacz ze nie jest to dokladny przepis a tylko zarys, nie robilismy tego, bo my lubimy jak jedzenie ma smak i nie ma konsystencji gluta. A takiego wniosku dochodzili wszyscy ktorzy odwazyli sie ta potrawe zjesc i opisac.Rafał Ziółkowski edytował(a) ten post dnia 17.06.09 o godzinie 09:21
Emil S.

Emil S. Król, poszukiwacz
przygod, dawca...

Temat: Suszone dorsze

Znaczy sie ja znalazlem tylko po szwedzku :))
Na szwedzkiej stronie wlasnie doczytalem sie, ze zle wymoczony jest wlasnie o takiej konsystencji??
Poza tym jak zaczalem czytac o tym to zwatpilem czy rozumiem szwedzki...

konto usunięte

Temat: Suszone dorsze

Emil S.:
Znaczy sie ja znalazlem tylko po szwedzku :))
Na szwedzkiej stronie wlasnie doczytalem sie, ze zle wymoczony jest wlasnie o takiej konsystencji??
Poza tym jak zaczalem czytac o tym to zwatpilem czy rozumiem szwedzki...
Aaaa... no fakt nie jest latwo znalezc jakikolwiek opis czy przepis. Zona gdzies w koncu znalazla po angielsku.

Jak pytalem w pracy o lutefisk to niemal zegnali sie znakiem krzyza. Jedyna osoba ktora znam i miala z bezposrednie doswiadczenia to nasz nauczyciel norweskiego z Timespråkstasjon, cyt.: "Veldig bra!" - no coz rozne sa gusta :)

konto usunięte

Temat: Suszone dorsze

Włączę się do dyskusji. Andrzejowi - z którym to po społu nabyliśmy sztokfisza - NA PEWNO nie chodzi o "lutefisk", która to potrawa znana jest ze swojej kontrowersyjności, ale na pewno nie popularności na stołach.

Wybrzeża Norwegii pełne są suszących się dorszy (za Wikipedią: "Pod koniec kwietnia ponad 400000 m² Lofotów pokryte jest suszącym się na żerdziach dorszem") - co sprawdziliśmy empirycznie. Wikipedia podaje też, że to "przysmak kulinarny, eksportowany do krajów śródziemnomorskich - sztokfisze używane są m. in. w tradycyjnej kuchni włoskiej, a także portugalskiej przy przygotowywaniu tradycyjnej potrawy - bacalhau." Zatem jest duży popyt na rybę pod taką postacią - musi być zatem smaczna po odpowiednim przetworzeniu.

I właśnie o to chodzi - wiemy już (choćby z Wikipedii), że przed przyrządzeniem należy sztokfisza kilka dni moczyć W WODZIE - ale co dalej robią z tym Norwegowie, Włosi czy Portugalczycy - tego już nie wiemy.Jarosław Hryszko edytował(a) ten post dnia 18.06.09 o godzinie 20:48

konto usunięte

Temat: Suszone dorsze

Jarosław Hryszko:
I właśnie o to chodzi - wiemy już (choćby z Wikipedii), że przed przyrządzeniem należy sztokfisza kilka dni moczyć W WODZIE - ale co dalej robią z tym Norwegowie, Włosi czy Portugalczycy - tego już nie wiemy.Jarosław Hryszko edytował(a) ten post dnia 18.06.09 o godzinie 20:48

http://www.google.com/search?hl=en&q=Stockfish+recipes...

?

Następna dyskusja:

Na dorsze!!




Wyślij zaproszenie do